Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. Облік розрахункових операцій.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

2.2. Облік нетоварних операцій

Нетоварна (або неопераційна) дебіторська заборгованість виникає від іншої діяльності підприємства (тобто операцій інших, ніж продаж товарів, виконання робіт або надання послуг). Нетоварна дебіторська заборгованість відображається в обліку під відповідними назвами і не входить до складу товарної дебіторської заборгованості.

До нетоварних операцій відносяться розрахунки за виданими авансами, розрахунки з підзвітними особами, розрахунки за нарахованими доходами, розрахунки за претензіями, розрахунки за відшкодуванням завданих збитків, розрахунки за позиками членам кредитних спілок, розрахунки з іншими дебіторами.

Підзвітні особи - це працівники даного підприємства, які отримали грошові суми в підзвіт для майбутніх витрат згідно наказу (розпорядження) керівника підприємства.

Претензія -- вимога кредитора до боржника про сплату боргу, відшкодування збитків, сплату штрафу, усунення недоліків поставленої продукції або виконаної роботи.

Позика - це договір, коли одна сторона (позикодавець) передає іншій стороні (позичальнику) у власність гроші або речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцю таку ж суму грошей чи рівну кількість речей того ж роду і якості.

На рахунку 37 «Розрахунки з різними дебіторами» ведеться облік розрахунків за поточною дебіторською заборгованістю з різними дебіторами за авансами виданими, нарахованими доходами, за претензіями, за відшкодуванням завданих збитків, за позиками членів кредитних спілок та за іншими операціями, строк оплати яких припадає на поточний або наступний господарський рік.

По дебету рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами" відображається виникнення дебіторської заборгованості, по кредиту - її погашення чи списання.

Рахунок 37 "Розрахунки з різними дебіторами" має субрахунки (табл..2).

Таблиця 2 - Субрахунки, що відкриваються до рахунку 37 «Розрахунки з різними дебіторами»

№ суб-рахунку

Назва субрахунку

Характеристика

1

2

3

371

Розрахунки за виданими авансами

Передбачений для обліку розрахунків за виданими авансами під поставку матеріальних цінностей або під виконання робіт

372

Розрахунки з підзвітними особами

Використовується для обліку грошових коштів, виданих в підзвіт працівникам на господарські потреби та службові відрядження

373

Розрахунки за нарахованими доходами

Ведеться облік нарахованих дивідендів, відсотків, роялті тощо, які підлягають отриманню

374

Розрахунки за претензіями

Ведеться облік розрахунків за претензіями, які пред’явлені постачальникам, підрядникам, а також за пред’явленими їм та визнаними штрафами, пенею, неустойками

375

Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків

Ведеться облік розрахунків за відшкодуванням підприємству завданих збитків в результаті нестач і втрат від псування цінностей, нестач та розкрадання грошових коштів, якщо винуватця виявлено

376

Розрахунки за позиками членам кредитних спілок

Ведеться облік розрахунків за позиками членам кредитних спілок у кредитних спілках

377

Розрахунки з іншими дебіторами

Виникають з приводу розрахунків за іншими операціями, облік яких не відображається на інших субрахунках рахунку 37

Документування господарських операцій

Авансові платежі постачальникам та іншим підприємствам оформлюють платіжними дорученнями, в яких міститься посилання на укладений договір.

Підзвітним особам готівка видається на підставі розпорядження керівника. Працівники, які одержали готівку в підзвіт, зобов'язані подати до бухгалтерії підприємства авансовий звіт про витрачені суми, до якого повинні бути додані всі виправдовуючі документи: акт закупівлі, акти на списання представницьких витрат в межах передбачених норм з доданням відповідних документів на оплату рахунків ресторанів, кафе, готелів тощо, чеки, квитанції, рахунки магазинів, готелів, залізничні, авіаційні та інші проїзні квитки. Обов'язковим реквізитом авансового звіту є резолюція керівника підприємства чи уповноваженої ним особи про затвердження вказаної суми витрат і його підпис.

Відрядженому працівнику видається посвідчення на відрядження.

Посвідчення на відрядження - це документ, який видається працівнику підприємства на підставі наказу (розпорядження) керівника для виконання службового доручення поза постійним місцем роботи, тобто у відрядженні.

На підприємстві необхідно вести спеціальні журнали обліку працівників, які вибувають у відрядження, і працівників, які прибувають з відрядження.

Якщо підзвітна особа не надала звіти і необхідні виправдовуючі документи у встановлені строки або не повернула в касу залишки невикористаних сум авансів, бухгалтерія має право утримати таку заборгованість з нарахованої заробітної плати в порядку, встановленому чинним законодавством.

До обліку приймаються авансові звіти, які перевірені арифметично, за змістом (щодо необхідності витрат та відповідності до призначення авансу) і затверджені керівником підприємства. Бухгалтер опрацьовує авансовий звіт, проставляючи на документах і на звіті кореспондуючі рахунки, які відповідають призначенню авансу.

Підчистки, помарки, необумовлені виправлення, перекручення дат у посвідченні на відрядження та авансовому звіті не допускаються. Авансовий звіт обов'язково підписується підзвітною особою.

Підприємство, права якого порушені, звертається до порушника з письмовою претензією, яка підписується керівником і надсилається адресату рекомендованим (цінним) листом або вручається під розписку.

Претензія повинна містити:

  • повне найменування і поштові реквізити заявника претензії та юридичної особи, до якого вона пред'являється; дату пред'явлення і номер претензії;

  • обставини, на підставі яких пред'явлена претензія; докази, які підтверджують ці обставини; посилання на відповідні нормативні акти;

  • вимоги заявника;

  • суму претензії та її розрахунок (якщо претензія підлягає грошовій оцінці), платіжні реквізити заявника;

  • перелік документів, що додаються до претензії та інші докази.

Відповідь на претензію підписується керівником і відправляється рекомендованим або цінним листом. При задоволенні претензії у відповіді зазначають визнану суму, номер і дату платіжного доручення на перерахування визнаної суми або інший спосіб задоволення претензії.

Якщо в задоволенні претензії відмовлено або не був дотриманий строк відповіді на претензію, заявник вправі подати позов до арбітражного суду.

Аналітичний облік

Аналітичний облік ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення.

Аналітичний облік при розрахунках з підзвітними особами ведеться за кожною підзвітною особою; за позиками членам кредитних спілок - за кожним членом спілки; по розрахунках з працівниками - за кожним працівником.

Синтетичний облік

На суму виданих авансів підприємство-покупець (замовник) робить запис по дебету рахунку 371 у кореспонденції з рахунками 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках" та ін. Після оплати поставлених матеріальних цінностей та закінчених робіт зарахована сума авансів відображається у покупця записом по кредиту рахунку 371 в кореспонденції з рахунком 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками".

По сумах претензій, пред'явлених постачальникам і підрядчикам, суму авансів списують проводкою:

Д-т рах. 374, К-т рах. 371.

Повернуті постачальникам невикористані суми авансів:

Д-т рах. 30, 31, К-т рах. 371.

Раніше видані, але не повернуті аванси, відображають як сумнівні борги:

Д-т рах. 944, К-т рах. 371.

По дебету рахунку 372 відображається сума авансу, виданого працівнику на відрядження або на господарські потреби:

Д-т рах. 372, К-т рах. 30.

Витрати, оплачені з підзвітних сум і затверджені керівником, в межах норм списуються на рахунки витрат:

Д-т рах. 23,91, 92,93, К-т рах. 372.

Якщо підзвітна особа перевитратила встановлені норми, але на відшкодування цієї суми є згода керівника, то в бухгалтерському обліку ця операція відображається проводкою:

Д-т рах. 977, К-т рах. 372.

Повернуті в касу залишки невикористаних сум списуються з підзвітних осіб проводкою:

Д-т рах. 30, К-т рах. 372.

Рахунок 374 кредитується на суми платежів, що надійшли, в кореспонденції з рахунками обліку грошових коштів:

Д-т рах. 30, 31, К-т рах. 374.

У випадках якщо пред'явлені претензії не визнані судовими органами і стягненню не підлягають, їх суми, як правило, відносять на ті рахунки, з яких вони були списані: Д-т 63,24,92, К-т 377.

Суми пред'явлених, але не визнаних платниками претензій, на рахунках бухгалтерського обліку не відображаються.

На рахунку 377 також обліковуються розрахунки з працівниками підприємства за товари, продані в кредит. Порядок обліку цих розрахунків залежить від вибору джерела погашення кредитів за товари, продані в кредит:

- за рахунок кредитів банків Д-т рах. 377, К-т рах. 601;

- на підставі виданих працівниками Д-т рах. 66, К-т рах. 685;

доручень-зобов'язань Д-т рах. 685, К-т рах. 30, 31;

- при реалізації продукції працівнику

підприємства Д-т рах. 377, К-т рах. 701.

Погашатись вони можуть, в залежності від умов договору, декількома способами:

- шляхом утримання із заробітної плати Д-т рах. 66, К-т рах. 377;

- шляхом внесення готівки в касу Д-т рах. 30, К-т рах. 377;

- шляхом перерахування коштів на

банківські рахунки Д-т рах. 31, К-т рах. 377.

В міру погашення учасниками отриманого збитку : Д-т рах. 30, К-т рах. 377.

В балансі ф. № 1 дебіторська заборгованість по нетоварних операціях відображається в рядках 180 - 210 II розділу активу балансу.