Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка етикету.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Тема 3. Національні особливості ділового етикету.

Туристичний бізнес безпосередньо пов’язаний з вивченням національних особливостей ділового етикету багатьох країн. Знання правил та норм поведінки людей інших національностей допомагає менеджерові туристичної фірми налагоджувати партнерські стосунки з іноземними працівниками. Правила етикету відрізняються у різних народів. Так, у більшості країн прийнято тиснути руки один одному. Але, колись при зустрічі китайці тиснули руки самі собі. У південних країнах, де руки у людей вологі від поту, такі жести не популярні. Натомість, в африканських народів при зустрічах прийнято дарувати один одному гарбуза. Калмики, вітаючись у колишні часи, від щирого серця терлись носами. Лапландці, виявляючи повагу та шанобливість, крутили язиками на всі боки. Японців з дитинства привчають посміхатись, щоб нікому не псувати настрою своїм “кислим виглядом”. Тому на обличчі японця завжди посмішка, і коли він пригнічений, і коли йому соромно чи боляче. Сьогодні в багатьох народів видобувати рештки їжі із зубів при людях вважається непристойним. Але не в Німеччині, де часто-густо можна побачити таку картину: ошатно одягнені люди після їжі “приводять у порядок” свої зуби за допомогою зубочистки, і ніхто їх за це не засуджує. Або американці, які полюбляють сидіти, поклавши ноги на стіл. І це нікого не дивує, бо так допускається за їхніми правилами поведінки. Таких розбіжностей є багато, з того приводу Р. Кіплінг говорив, що Захід є Захід, а Схід є Схід і не зустрітися їм ніколи. Так, в Європі траурний колір – чорний, а в Китаї – білий. Тому знання елементарних відмінностей етикету допоможе нам адекватно поводити себе за різноманітних умов.

3.1.Австралія

В спілкуванні з діловими партнерами рекомендується уникати як надмірної метушливості, так і педантичності. Австралійці віддають перевагу спокійним, неквапливим співбесідникам. Найпопулярніша тема - відпочинок. Якщо ви станете розказувати, як завжди відпочиваєте у себе на батьківщині, до вас виявлять цікавість. Австралійці дуже люблять спорт, тому приготуйтеся до того, що ваші співбесідники заведуть розмову про скачки, серфінг, футбол і т.д.

В Австралії дуже популярні червоні вина місцевого виробництва. Вважається, що вони не поступаються французьким і каліфорнійським. Розмовляючи з партнером, похваліть смакові якості австралійських вин, - і ви завоюєте симпатію вашого співбесідника.

В Австралії ділові люди не надають великого значення одягу. Приходити в гості з порожніми руками не прийнято: слід принести хоча б пляшку вина. Дистанція між співбесідниками велика (60-100 см).

3.2.Арабські країни

При знайомстві з партнером бізнесмени з арабських країн звичайно активно виражають привітність. Арабське вітання - це ціла церемонія, що супроводжується розпитуваннями про ваше здоров’я, про стан справ, причому такі питання можуть повторюватися протягом всієї бесіди. Не варто детально відповідати на них. Розпитування, багатократні побажання благополуччя, поздоровлення з найрізноманітніших приводів, супровод­жувані частими зверненнями до аллаха, – все це звичайна арабська форма ввічливості.

Тут ви побачите, що чоловіки при зустрічі звичайно обнімаються, злегка торкаючись щоками, поплескавши один одного по спині і плечам. Але слід пам’ятати, що так вітати один одного можуть тільки араби, іноземцям це робити не рекомендується.

Велика помилка, якщо ви тільки не дружите сім’ями, – поцікавитися у свого партнера здоров’ям його дружини або інших членів сім’ї. Іноземець не повинен звертатися з питанням або проханням до жінки: це вважається порушенням пристойності.

Під час ділової зустрічі не вимагайте від партнера відповісти “так” чи “ні”: арабський етикет забороняє бути категоричним. Прямолінійним відповідям араби віддають перевагу туманним виразам типу: “якщо буде бажано аллаху”. Якщо бізнесмен відмовляється від операції, то робить це надзвичайно дипломатично, в завуальованій формі.

Престиж професії торговця в арабському світі завжди був дуже високий. Протягом багатьох століть торгівля в арабських країнах відігравала величезну роль, і накопичені в цій сфері традиції дуже сильні. Тому арабські підприємці недовірливо відносяться до пропагованих західними авторами новинок на зразок методу принципових переговорів і віддають перевагу традиційному тривалому торгу.

Первинна ціна може бути завищена в десятки разів. При цьому продавець поводиться дуже люб’язно. Він винахідливо і живописно розхвалює свій товар і запевняє, що річ насправді коштує навіть набагато більше, ніж він просить. Покупця, що знає арабську манеру вести торгівлю, не збентежує показна непохитність продавця. Він спокійно пропонує сміхотворну суму. Врешті-решт, товар продається за ціною, у багато разів меншою первинної, і продавець при цьому залишається цілком задоволений.

Під час переговорів часто подають прохолодні напої, чай, кава – дуже міцна, без цукру, з великою кількістю кардамону. Якщо вам запропонували невелику чашку, то, випивши її, ви віддаєте її господарю, і він зразу ж наповнює її знову. Подавати каву вам будуть до тих пір, поки ви не спустошите кавник. Якщо ви більше не хочете кави, помахайте чашкою з одного боку в інший або переверніть її вверх дном.

В арабських країнах дуже розвинена мова жестів, і його знання може в багатьох ситуаціях виручити вас, якщо ви не розумієте арабську мову. Так, рука, витягнута вперед долонею вниз, з пальцями, що як би скребуть повітря, - означає прохання наблизитися. Коли урядовець або поліцейський ударяє ребром долоні однієї руки по ліктьовому згину, він пропонує показати документи. Якщо співбесідник хоче виразити згоду, він потирає один об одного вказівні (інші заломлені) пальці.

Якщо співбесідник-араб схопив вашу долоню і дзвінко тьопнув по ній витягнутими пальцями, – значить йому сподобався ваш жарт. Таким же чином виражається згода укласти операцію. Заперечення – різкий короткий рух головою назад, супроводжуваний підняттям брів.

В країнах Ближнього Сходу три пальці, складені пучкою і повернені вгору, означають: не “поспішайте”, “почекайте хвилинку”. Якщо цей сигнал поступив з автомобіля, що їде попереду – будьте “уважні, попереду небезпека”.

Знаходячись на Близькому Сході, ніколи не протягуйте місцевому жителю гроші або подарунок лівою рукою: вона вважається нечистою, тому ви, самі того не підозрюючи, завдасте образи.

Улюблена дистанція при веденні бесіди – близька (приблизно 20-40 см).