Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 7. Об'єкт злочину

Задача 1

Храпов, працюючи на вантажному автомобілі, перевозив будівельні блоки з комбінату на будмайданчик. Піднімаючи кузов самоскида при розвантаженні блоків, він не переконався в безпеці. В результаті блоком, що впав, був травмований робочий Сапов, якому були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження.

Визначте види об'єктів злочину згідно класифікації по горизонталі і по вертикалі.

Задача 2

23.09.2009 р., у 16 годин 30 мин., Яшин спільно з Мальцевим і Луніним в м. Шахтерську розпили дві пляшки вина, після чого Яшин, на мотоциклі «Ява-350», що належав йому, разом з вказаними вище особами поїхав в пос. Цукуріно, а потім в м. Гірник, де вони продовжили розпивати спиртне.

Повертаючись в м. Шахтерськ в 21 годину, Яшин, управляючи мотоциклом із згорілою лампою передньої фари, виїхав на смугу стрічного руху і зробив наїзд на пішоходів Одоренко і Деміна, яким заподіяв тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Таким чином, Деміну і Одоренко були заподіяні середньої тяжкості тілесні ушкодження, а Луніну і Мальцеву - легкі тілесні ушкодження, що потягли за собою короткочасний розлад здоров'я.

Чи міститься в діях Яшина склад злочину?

Якщо міститься - назвіть вид загального, родового і безпосереднього об'єктів злочину в даному випадку.

Задача 3

Ненко, загрожуючи Кусову розповісти його дружині про його інтимні відносини з Липовою і про наявність у Липової від нього дитини, примусив Кусова безкоштовно зробити за рахунок приватного підприємства, директором якого був Кусов, ремонт квартири сина Ненко.

Чи є в діях Ненко ознаки злочину?

Визначте об'єкт вчиненого діяння.

Задача 4

Анкудінов, Пайчадзе і Макаров вчинили 10 нападів на квартири громадян. Для подолання опору потерпілих, які відкривали їм двері після того, як злочинці видавали себе за співробітників міліції, вони застосовували балончики з газом «Стрес» нервово-паралітичної дії, а потім зв'язували потерпілих і заволодівали їх майном.

Чи є в діях вищезгаданих осіб ознаки злочину?

Чи є в діях названих осіб склад злочину «бандитизм»? Визначте загальний, родовий і безпосередній об'єкти вчинених діянь.

Задача 5

Власик під час вчинення хуліганських дій узяв зі столу в ресторані пляшку за верхню частину, розбив її об стілець і загостреними краями завдав два удари в обличчя Попкову, заподіявши йому середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Чи є в діях Власика ознаки злочину?

Визначте елементи складу злочину в вчинених Власиком діяннях.

Визначте об'єкт і предмет вчиненого діяння.

Задача 6

Лісицін і Слонов вкрали у військовослужбовця на вокзалі пістолет. Повертаючись пізно увечері додому, вони зустріли перехожого і, загрожуючи йому пістолетом, відібрали мобільний телефон і гроші.

Які суспільні відносини були порушені? Визначте родовий і безпосередній об'єкти суспільно небезпечних посягань.

У якому випадку пістолет був предметом злочину, а в якому - знаряддям злочину?

Задача 7

Кулаков, маючи намір убити Городовіча, вистрілив в нього, коли той лежав в ліжку. Судово-медична експертиза встановила, що Городовіч помер від серцевого нападу за дві години до пострілу Кулакова.

Чи є дії Кулакова злочинними? Якщо дії Кулакова є злочинними, то назвіть об'єкт цього злочину.

Чи підлягає Кулаків притягненню до кримінальної відповідальності?

Задача 8

У лісі, далеко від села, громадян Ніконов побачив корову, яка паслася без нагляду. Він привів її до себе на двір, а через тиждень продав сусіду. Кому належала корова так і не стало відомо.

Чи скоїв Ніконов злочин?

Якщо дії Ніконова містять склад злочину, визначте його об'єкт.

Задача 9

Анічкин, який раніше працював пілотом цивільної авіації, таємно проник на аеродром, заліз в літак У-2, запустив двигун і самовільно зробив політ до своїх родичів в сусідню область. Через декілька днів Анічкин на літаку без подій повернувся на аеродром.

Визначте об'єкт злочину.

Задача 10

Думік, знаходячись в караулі по охороні військового складу, проник на склад з військовим майном, яке він охороняв, звідки викрав військове майно на суму 18 тисяч гривень, шість автоматів і 600 патронів для них, а також особисті речі прапорщика Баськова вартістю 7 тисяч гривень, які той зберігав на складі, і його гладкоствольну мисливську рушницю вартістю 3 тисячі гривень.

Ознайомтеся із статтями 185, 262, 410, 418 КК.

Чи є в діях Думіка ознаки злочинів, передбачених вказаними статтями?

Предметами яких злочинів є вкрадені Думіком речі?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]