Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 9. Суб'єкт злочину

Задача 1

1 травня 2010 р. Самойлов святкував разом зі своїми тринадцятирічними друзями своє 14-річчя. Увечері, приблизно в 18 год. 30 хв., він і троє його товаришів вирішили «розважитися». Вийшовши на вулицю, вони стали приставати до перехожих, виражатися нецензурною лайкою в їх адресу. Знаходячись біля телефонної будки, Самойлов зірвав шапку з голови чоловіка, який проходив мимо, а один з його друзів - Печкін, відібрав дипломат.

Чи підлягає Самойлов і його друзі притягненню до кримінальної відповідальності?

Задача 2

Шістнадцятилітній Лісицін, який повернувся з місць позбавлення волі, зібрав групу підлітків 12-16 років, розпивав з ними спиртні напої, розповідав історії з життя злочинного світу. Через деякий час Лісицін зажадав з підлітків плати за спиртне, а також підказав їм де добути гроші. В мить, коли підлітки спробували пограбувати жінку в під'їзді, вони були затримані.

Визначте, хто з вказаних осіб може виступати як суб'єкти злочину.

Назвіть вікові ознаки суб'єкта злочину.

Задача 3

30-річний Спіцин впродовж шести місяців підтримував інтимні відносини з 14-річною Савенко. Щоб добитися від неї згоди на вступ з ним у статевий зв'язок, Спіцин катав її на машині, робив різні подарунки і відвідував разом з нею нічні клуби.

Визначте, чи підлягає Спіцин кримінальній відповідальності.

Яке кримінально-правове значення має та обставина, що Спіцин не знав точно вік Савенко?

Задача 4

15-тирічні учні Храпов і Лапов вирішили пограти і подзвонили в міліцію, повідомивши, що школа замінована. Заняття в школі були скасовані. Мінери декілька годин обшукували всі приміщення школи, але вибухівку не виявили.

Варіант: 12 травня Лапов святкував своє 16-річчя і зробив таке повідомлення в 00 годин 30 хвилин.

Чи є Храпов і Лапов суб'єктами злочину?

Чи є підстави для притягнення їх до кримінальної відповідальності?

Задача 5

20 травня 2010 року Парамонов на святкування свого 14-річчя запросив до 19-ти годин найближчих друзів. Вони веселилися і танцювали. Коли ж батьків Парамонова (обидва лікарі «Швидкої допомоги») терміново викликали на роботу, друзі занудьгували. Тоді Шилов дістав принесену їм пляшку горілки і запропонував всім випити. Друзі випили і вирішили провести конкурс на найбільш захоплюючу розвагу. Такою визнали пропозицію Парамонова випробувати свою сміливість в ситуації інсценування розстрілу з використанням батьківської малокаліберної гвинтівки. Першим випробував себе Парамонов, в якого, коли годинник пробив північ, вистрілив Шилов. Куля пройшла біля самого вуха Парамонова. Через дві хвилини в Шилова вже стріляв Парамонов. Він так само направив кулю біля скроні. Проте вона потрапила в голову і смертельно поранила Шилова. Парамонов засуджений за необережне вбивство.

Адвокат оскаржив вирок суду, поставивши питання про припинення справи.

Охарактеризуйте факультативні ознаки об'єктивної сторони у даній справі.

Висловіть думку про обгрунтованість вимог захисника.

Чи є батько Парамонова співучасником злочину у зв'язку з тим, що не прибрав зброю в сейф.

Задача 6

Овсепян, знаходячись в стані сп'яніння, увечері підійшов до будинку Набалдяна і каменем розбив вікно. Хворий Набалдян підійшов до кватирки, щоб дізнатися, хто розбив вікно. Побачивши Овсепяна, він запитав, навіщо він це зробив. У відповідь Овсепян убив його саморобним ножем. У справі встановлено, що Овсепян 10 років перебував на обліку в психоневрологічному диспансері з діагнозом «шизофренія» (параноїдна форма), у зв'язку з чим є інвалідом другої групи.

Стаціонарна судово-психіатрична експертиза дійшла висновку, що Овсепян скоїв злочин в стані алкогольного сп'яніння і є осудною особою. Переконливих даних, які б спростували наявність шизофренії у Овсепяна у висновку експертизи не наведено.

У перебігу слідства і в суді Овсепян пояснив, що не міг працювати геологом у зв'язку з тим, що його зняли з військового обліку. Він жив удома і читав книги. Ніж носив при собі для захисту від хуліганів. На вулиці хтось вийшов йому назустріч, він дістав ніж, але «як ніж потрапив в цю людину», не пам'ятає. Овсепян був засуджений за умисне вбивство.

Чи правильно вирішена справа?

Задача 7

Волошин, який систематично п'янствував впродовж 10 років і кривдив дружину в черговий раз прийшов додому п'яним. Як завжди, він почав її ображати, ударив по голові. Із-за систематичних знущань чоловіка у Волошиной наступив стан сильного душевного хвилювання, і вона ударила його в груди ножем, яким у цей момент чистила огірок. Ніж пошкодив серце, чоловік помер. Волошина засуджена за умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання. двокат оскаржив вирок, вважаючи, що злочин вчинений у стані неосудності.

Чи підлягає скарга адвоката задоволенню?

Задача 8

За грабіж проти Сорокина була порушена кримінальна справа. Під час її розслідування він захворів психічним захворюванням, яке позбавило його можливості усвідомлювати свої дії. Сорокина направили на відбування примусових заходів медичного характеру в психіатричну лікарню. Через два роки він вилікувався.

Чи підлягає Сорокин відповідальності за вчинений грабіж?

Задача 9

За розбійний напад з метою заволодіння майном громадян Шпак був засуджений до чотирьох років позбавлення волі. Відбувши один рік покарання, він захворів психічним захворюванням, яке позбавило його можливості усвідомлювати свої дії. Пробувши три роки в психіатричній лікарні, Шпак вилікувався і був направлений для відбування покарання.

Чи повинен Шпак після одужання відбувати покарання?

Задача 10

Суслов разом з Коровко і Лісіним, знаходячись у нетверезому стані в міському парку напали на Буслова та його вагітну дружину. Буслова вони побили і оглушили, а його дружину по черзі згвалтували. У зв'язку з цим у жінки відбулося переривання вагітності. Через деякий час Буслов вислідив Суслова і, коли той залишився удома один подзвонив в квартиру. Коли Суслов відкрив двері Буслов бризнув йому в обличчя струмінь нервово-паралітичного газу, зв'язав його і за допомогою різних катуваннь добився відомостей про місцезнаходження Коровко і Лісіна. Після цього Буслов включив газ і закрив на замок квартиру в якій залишився лежати Суслов, зв'язаний і з кляпом в роті. Сусіди Суслова, почувши запах газу, повідомили про це. Прибулим працівникам аварійної служби вдалося врятувати Суслова. Він розповів про події, що відбулися і Буслов, який розшукував Коровко і Лісіна з метою вбивства був затриманий.

Дайте характеристику об'єктивної сторони вказаного діяння.

Чи можна дії Буслова кваліфікувати як вчинені в стані сильного душевного хвилювання?

Задача 11

15-річний Киріленко забрався в кабіну чужого автомобіля і вирішив на ньому покататися. При управлінні автомобілем він не помітив попереджувального знаку про крутий поворот і налетів на бетонний стовп. Машина розбилася, сам Киріленко одержав переломи ребер.

Чи підлягає Киріленко кримінальній відповідальності?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]