Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Работа.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
64.92 Кб
Скачать
    1. Аналіз інших джерел інформації:

Аналіз творчих доробків учнів та соціального паспорту групи а також ряд бесід, частково включене приховане спостереження показали, що дана група складається із дітей, які мають різний рівень розвитку таких психічних функцій як уява та увага, мислення та запам’ятовування тощо; але є дещо, що об’єднує їх: кожен із учасників групи має неабияку схильність до проявлення власної індивідуальності, також майже усі учні є дуже творчими та різноспрямованими особистостями, схильними до самовираження, індивідуальної роботи над різноманітними завданнями та проектами. Також у класі присутні конфліктні діти (Голенко Дмитро, Костирська Ольга, меншою мірою Іваниця Ольга), формуючий вплив на яких може відбуватися лише завдяки цілеспрямованій роботі із урахуванням їх специфіки, а також інтересів та кругозору. В учнів погано розвинене уміння роботи у колективі, кореляції власних дій із діями своїх товаришів. У групі немає так званої «зірки», такі висновки підтверджує проведена соціометрія. Можна виділити трьох несильно виражених лідерів для кожної із сфер, так званих «популярних»: трудовий лідер – Курочка Тетяна, креативний лідер – Музиченко Оля, моральний, емоційний лідер – Чуніхіна Олена.

«Ізгоїв» у колективі немає.

    1. Цілепокладання

Таким чином я встановила необхідні вектори роботи, мету і цілі КТС.

Мета КТС Виховувати та розвивати гармонійних творчих особистостей, справжніх громадян своєї країни, здатних до кооперативно-колективного, а також індивідуалізованого вирішення життєвих задач.

Цілі та завдання КТС: Розвивати уяву, увагу, кореляцію між конкретним та абстрактним мисленням учнів, покращувати навички володіння усним та письмовим мовленням, вдосконалювати розуміння художньої мови, розширювати самостійність учнів, працювати у колективі та формувати навички колективно-індивідуалізованої роботи, використовувати накопичений досвід та покращувати уміння учнів працювати із власними знаннями а також паперовими та електронними джерелами інформації, вивільняти творчий потенціал учнів та сприяти їх креативному росту і розвитку; розширювати та вдосконалювати знання учнів про власну країну, тим самим виховуючи патріотизм та любов до України.

«КТС – це спільний пошук кращих рішень життєво важливих завдань, тому що твориться, виконується, організовується, задумується, вирішується, оцінюється спільно – дітьми і дорослими». [3]  Саме тому обрання теми і форми заходу, а також місце проведення було обрано колективно, проте із врахуванням психологічні особливостей підлітків й педагогічних цілей та задач зазначених вище.

    1. Попередня бесіда із групою

Шляхом попередньої бесіди мені вдалось заохотити учнів до роботи над колективним творчим проектом; я повідомила, що даний захід має на меті розширення їх кругозору, становлення моральних, загальнолюдських якостей, вдосконалення навичок й умінь, розкриття індивідуальних талантів, а також приємне проведення часу у творчій атмосфері праці та спілкування.

Тема та назва майбутнього заходу сформувалась органічно та майже самочинно – «Львів – місто мрій». Із вибором не виникло жодних труднощів, адже 15-16 вересня учні відвідали «столицю» західної України – місто Львів. Дана екскурсія дуже сильно зацікавила дітей, вони отримали велику кількість позитивних емоцій, естетичних вражень та збагатили свої знання про країну у якій народились та зростають; а оскільки особливість підліткового віку полягає у прагненні розділити власні знання із іншими, то обрана тема викликала в учнів неабияке захоплення. Таким чином не можна однозначно сказати, що уся ініціатива йшла від педагога, оскільки той досвід, що був отриманий учнями під час екскурсії прагнув виходу назовні, проте учні не знали, що можна вивільнити його не просто шляхом бесід, а й завдяки створенню цікавого творчого проекту. Отже можна вважати, що моя пропозиція стала лише поштовхом.

Для визначення форми роботи, було проведено диспут, що набув вигляду змагальної гри, під час якої групу було поділено навпіл по 5 осіб (до одної із груп входив керівник), кожна із груп мала запропонувати по 3 найкращі ідеї, щодо форми майбутньої колективної справи, а потім загальним голосуванням обиралась найкраща пропозиція. Кожна із груп висунула пропозицію щодо створення креативної стінгазети. Таким чином, більшістю голосів було обрано саме такий захід.