Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Str 287-330.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
429.57 Кб
Скачать

Одержання і властивості молібдатної кислоти

Налити у пробірку 2-3 мл розчину амоній молібдату або натрій моліб-дату і злегка нагріти, а потім додати невеликими порціями розведеної нітратної кислоти (1 : 1) до утворення білого осаду молібдатної кислоти. Додати до однієї пробірки розчину натрій гідроксиду і спостерігати роз-чинення осаду внаслідок утворення натрій молібдату. Написати рівняння реакцій.

Залежність ступеня відновлення калій перманганату від реакції середовища

Налити у три пробірки по 1-2 мл розведеного розчину калій перман-ганату KMnO4 і додати по такій самій кількості: в першу пробірку – розведеної сульфатної кислоти, в другу – води, в третю – натрій гідро-ксиду, потім долити у кожну пробірку краплями розчину натрій сульфіту. Спостерігати у першій пробірці знебарвлення розчину, у другій – утво-рення бурого осаду, у третій – зміну фіолетового кольору на зелений, а згодом – утворення бурого осаду. Зробити висновок про вплив реакції се-редовища на ступінь відновлення калій перманганату. Написати рівняння реакцій.

Гідроліз солей феруму(ііі)

Налити у пробірку 5-6 мл дистильованої води і розчинити у ній де-кілька кристаликів ферум(ІІІ) хлориду FeCl3. Звернути увагу на колір одер-жаного розчину. Розлити розчин у чотири пробірки. Додати до однієї із них декілька крапель нейтрального розчину лакмусу. Що при цьому спостерігається?

До розчину другої пробірки додати трохи концентрованої хлоридної кислоти і спостерігати за зміною кольору розчину на жовтий внаслідок зміщення рівноваги гідролізу.

Розчин третьої пробірки розвести у 3-5 разів дистильованою водою і спостерігати зміну забарвлення розчину. Пояснити, як впливають розве-дення розчину і температура на гідроліз солі?

До четвертої пробірки долити розчину натрій карбонату і спостерігати утворення бурого осаду ферум(ІІІ) гідроксиду і виділення вуглекислого газу в результаті гідролізу утвореного ферум(ІІІ) карбонату. Написати рівняння реакцій.

Одержання і властивості кобальт(ІІ) гідроксиду

До 1-2 мл розчину солі кобальту(ІІ) додати краплями такий самий об’єм розведеного розчину натрій гідроксиду. Спостерігати утворення осаду основної солі синього кольору (наприклад, кобальт(ІІ) гідроксид хлориду Со(ОН)Cl), який при подальшому додаванні лугу світлішає (ско-ріше при нагріванні) і перетворюється в рожевий осад кобальт(ІІ) гідро-ксиду.

Осад з рідиною розділити у дві пробірки. До однієї з них долити будь-якої розведеної кислоти і спостерігати розчинення осаду, а другу залишити деякий час на повітрі. Звернути увагу на поступове побуріння осаду внас-лідок окиснення кобальт(ІІ) гідроксиду до кобальт(ІІІ) гідроксиду. Напи-сати рівняння реакцій.

17. Контрольні запитання

1.

Назвати способи добування магній хлориду: із магнію; кухонної солі; сульфатної кислоти та манган(IV) оксиду. Навести рівняння реакцій.

2.

Чому гашене вапно слід зберігати в закупореній тарі?

3.

У 1,5 л води розчинили 120 г кристалічної соди. Чому дорівнює масова частка соди у розчині?

4.

Скласти рівняння реакцій взаємодії Феруму з: а) розбавленою суль-фатною кислотою; б) хлоридною кислотою; в) розбавленою сульфат-ною кислотою при нагріванні.

5.

Вказати способи утворення та властивості кобальт(ІІ) гідроксиду.

331

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]