Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кроки створення.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
25.1 Кб
Скачать

5. Крок п'ятий – взяття на облік страхувальника Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (фсствп)

Відповідно ст. 10 Закону [4] взяття на облік Фондом соціального страхування від нещасних випадків юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей робочими органами виконавчої дирекції Фонду.

Обов'язкове страхування від нещасного випадку Роботодавці набувають статусу страхувальників: фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, - у день одержання робочим органом виконавчої дирекції Фонду соціального  страхування від нещасних випадків у встановленому порядку від органу державної служби зайнятості повідомлення про реєстрацію трудового договору (контракту) між фізичною особою — підприємцем та найманим працівником;  Добровільне страхування від нещасного випадкуВідповідно ст. 11 Закону [4] добровільно від нещасного випадку у Фонді соціального страхування від нещасних випадків можуть застрахуватися громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності. Документ Повідомлення про взяття на облік роботодавця як платника страхових внесків та страхове свідоцтво надсилаються роботодавцю наступного  робочого дня з дня взяття на облік.

6. Крок шостий – постановка на облік платником страхових внесків у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (фсснв)

Місце взяття на облік фізичних осіб – підприємців

п. 3.1. Інструкції [7] передбачено, що взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців здійснюється робочими органами виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням (місцем проживання) суб'єктів господарювання на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», не пізніше наступного робочого дня з дня фактичного отримання зазначених відомостей робочими органами виконавчої дирекції Фонду.

Відповідно до ст. 2 Інструкції [7] платниками страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України є: фізичні особи — підприємці і фізичні особи, які не мають статусу підприємців тавикористовують найману працю.

п. 3.3. Інструкції [7] передбачено, що роботодавці — фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, набувають статусу страхувальників у день одержання робочим органом виконавчої дирекції Фонду в установленому порядку від органу державної служби зайнятості повідомлення про реєстрацію трудового договору (контракту) між фізичною особою — підприємцем і найманим працівником.

п. 3.6. Інструкції [7] передбачено, що особи, перелічені в пункті 2,5 Інструкції (що не використовують найману працю), для набуття ними статусу добровільно застрахованої особи укладають з робочими органами виконавчої дирекції Фонду за місцем проживання типовий договір про добровільну участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності (далі — Договір) та подають завірені в установленому законодавством порядку або відповідальною особою робочого органу виконавчої дирекції Фонду копії таких документів:

- свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця або іншого документа, що підтверджує право на здійснення відповідної діяльності;

- довідки про присвоєння ідентифікаційного номера з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів або паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера, офіційно повідомили про це відповідні органи державної влади та мають відмітку у паспорті);

- пенсійного посвідчення (для інвалідів);

- паспорта;

- платіжного документа про сплату першого страхового внеску.

Зазначені особи вважаються застрахованими з дня, який настає за днем укладення Договору.