Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник СДОР УНДІ ПБ 1999 р..doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
4.88 Mб
Скачать

24 Пероксид водню

(пероксоводень, перекис водню, гідроперит 30 %, пергідроль 30 %)

Молекулярна формула: Н2О2. М=34,01.

Агрегатний стан за н. у.: рідина.

Зберігання і транспортування. П. випускається у вигляді 30-90 % водяних розчинів (30 %-вий розчин, що містить стабілізуючі добавки, має назву пергідроль або гідроперит). Зберігається у скляних, алюмінієвих, поліетиленових посудинах з отвором для виходу газу, ізольовано від горючих матеріалів і металів, які розкладають П. (залізо, мідь, хром). Для стабілізації технологічного П. в нього додають пірофосфат або станат натрію; при зберіганні в алюмінієвих ємкостях використовують інгібітор корозії - NН43. Зберігають П. в темному прохолодному місці; перевозять залізничним транспортом.

Фізичні і хімічні властивості. Безбарвна рідина; т. плавл. мінус 0,41 0С (легко переохолоджується); т. кип. 150,2 0С (101325 кПа); 69,7 0С (3,72 кПа) і 80,2 0С (6,25 кПа). Т. крит. 457 0С. Густина 1448 кг/м3. Тиск крит. 21,4 МПа. Коеф. рефракції 1,4067 при 25 0С. Змішується в будь-яких відношеннях із водою, утворює дигідрат із т. плавл. мінус 52 0С. Розчиняється в спирті, ефірі, утворює кристалічні сольвати загальної формули RnН2О2, що використовуються як тверді носії П. Чистий П. термічно тривкий, при 20 0С розкладається біля 0,5 % на рік. У присутності іонів важких металів, а також під дією світла і при нагріванні швидкість розкладу різко збільшується; розкладання П. може відбуватися з вибухом. Стабільність водних розчинів П. зростає з підвищенням концентрації іонів Н3О+ і максимальна при pH 3,5-4,5.

П. має як окиснювальні так і відновлювальні властивості: окиснює І- до І, SО32- до SО2-4, Ti3+ до Ті4+ , бензол до фенолу , анілін до азоксібензолу, епоксидує ненасичені сполуки і відновлює Ag2O до Аg, МnО4- до МnО2+ , Се4+ до Се3+ тощо. Заміщенням атомів Н в Н2О2 можуть бути отримані інші пероксидні сполуки, наприклад, пероксиди металів, діацилпероксиди, діалкілпероксиди.

Вибухо- і пожежонебезпечність. П. сильний окислювач. При дії 65 % розчину П. на папір, тирсу та інші горючі речовини можливий вибух. Спричинює займання горючих речовин. Вибухає при взаємодії з нафтопродуктами, нагріванні. Концентровані водні розчини П. вибухонебезпечні, органічні сполуки та їх розчини, що містять П., здатні до займання і вибуху від удару.

Засоби гасіння. При значних витіканнях використовують розпилену воду, піну, порошок. У приміщеннях застосовують об’ємне гасіння. Невеликі вогнища можна гасити СО2, водою.

Основна небезпека. П. вибухає при взаємодії з нафтопродуктами, нагріванні. При випаровуванні займається з вибухом; помірно токсична речовина; спричинює опіки очей і шкіри.

Дія на шкіру: викликає печію, утворює на шкірі білі плями.

ГДК р.з.: 1,4 мг/м3.

ГДК м.р.: 0,02 мг/м3 (ОБРВ).

За ступенем дії на організм людини: 3 клас - “помірнонебезпечні”.

За ступенем токсичності: 3 група - “помірнотоксичні”.

За характером токсичності: групи “подразнюючі”, “припікаючі”.

Токсична дія. П. небезпечний при вдиханні, проковтуванні, подразнює шкіру і слизові оболонки очей, носа. Викликає кашель, першіння у горлі, сльозотечу, біль при ковтанні, по шляху стравоходу і в животі; викликає нудоту, блювоту. При потраплянні на шкіру викликає печію, утворення білих плям.

Ознаки отруєння. Кашель, першіння у горлі, сльозотеча. Біль при ковтанні по шляху стравоходу і в животі, нудота, блювота. При потраплянні на шкіру П. викликає печію, утворення білих плям.

Перша домедична допомога і невідкладна терапія. Потерпілому потрібно вийти на свіже повітря, одягнути чистий одяг, випити багато рідини, шкірні покриви промити водою. Рекомендуються інгаляції з содою або масляні з 0,5 % розчином новокаїну, димедролом, ефедрином, преднізолоном 30-60 мг. Шлунок слід промити водою через зонд, п/ш ввести папаверин 2 % розчин 2,0; платифілін 0,2 % розчин 1,0; атропін 0,1 % розчин 1,0; димедрол 1 % розчин 1,0, в/в - глюкозу 5 % розчин - 500,0; гідрокарбонат натрію 4 % розчин - 400,0. При шоковому стані необхідно ввести в/в поліглюкін 400,0; сукцінат - 50-150 мг і негайно госпіталізувати потерпілого.

Засоби індивідуального захисту. Ізолюючий протигаз, захисні окуляри або маски, захисний костюм Вп, поліхлорвінілові рукавички.

Дія на засоби захисту, прилади, техніку. П. є сильним окисником і відновником, але не діє на скло, алюміній, поліетилен .

Нейтралізація (дегазація). Застосовується розчин тіосульфату натрію з витратою 1,2 т на 1 т П., а також маточні розчини, що містять сполуки натрію - ВХВ хімічних реактивів.