Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_Пед. практ. З.Ч.-бакалавр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать

3.2. Заняття та екскурсії

Студенти разом з вчителем фізичного виховання і методистом розробляють річний календарний план проведення масових фізкультурних заходів та положення про змагання у прикріпленому класі, план роботи спортивної секції на період педагогічної практики.

Студенти розробляють план-графік розподілу навчального матеріалу на поточну чверть. плани-конспекти уроків.

У перший тиждень практики студенти здійснюють перегляд уроків вчителів фізвиховання спільно з методистом, присутні на уроках з інших предметів у прикріплених класах.

У наступні тижні проводять уроки в двох старших класах різних навчальних паралелей: в одному - з групою юнаків, в іншому - з групою дівчат: підготовлену частину з повним складом класу, основну з групою юнаків або дівчат. А також за завданням методиста, вчителі - вони проводять уроки в одному з середніх та молодших класів. Всього за період практики студент повинен провести не менш 36 уроків, з розрахунку 6 уроків на тиждень.

За період педпрактики студенти 5 курсу виконують 3 педагогічних аналізу уроку, стільки ж хронометражу і Пульсометр. Беруть участь у розгляді й обговоренні кожного з аналізованих уроків.

Під час практики проводяться екскурсії з метою придбання студентами більш повного уявлення про базу практики, її структуру, взаємодію її окремих підрозділів, діючу систему управління. Для розширення світогляду і ерудиції студентів, екскурсії проводити не тільки на базі, де вони проходять практику, а й на інших підприємствах, організаціях та закладах змішаних областей.

Кількість годин, що відводяться на заняття і екскурсії для студента, не повинна перевищувати шести годин на тиждень

3.3. Навчальні посібники

1. Лаптев А.П., Поліевскій С.А. Гігієна .- М.: ФиС, 1990 .- С. 74-120, С. 226-247.

2. Лаптев А.П., Малишева І.М. Практикум з гігієни М.: ФиС, 1981 .- 151с.

3. Полиевський С.А. Фiзичне виховання учащейся молодi М.: Медицина,1989.- 159 с.

4. Теория и методика физического воспитания: Учебный для вузов физического воспитания и спорта, в 2-х томах. Том 1/ Под редакцией Круцевича Т.Ю. – Киев.: Олимпийская литература, 2003 г.

5. Теория и методика физического воспитания: Учебный для вузов физического воспитания и спорта, в 2-х томах. Том 2 / Под редакцией Матвеева и Новикова А.Д.

3.4. Методичні рекомендації

Студенти за період практики зобов'язані вивчити документи планування та обліку з фізичного виховання учнів школи. Уроки з фізичного виховання студенти проводять в 4-7 класах, в прикріпленому класі, а також в молодших 1-3 класах. За період педагогічної практики студент проводить не менш 20 уроків.

План навчальної роботи з фізичного виховання студент розробляє на основі змісту плану запропонованого вчителем. На підставі плану студент складає конспект уроків для прикріпленого класу, а також розробляє конспекти для одного з молодших (1-3) класів у відповідності до змісту планування вчителя.

Конспект уроку розробляється на основі робочого плану та підсумків попереднього уроку. Студент в усній або письмовій формі намічає план майбутнього уроку, завдання, основні види вправ, порядок організації.

Консультується з наміченим планом з учителем фізичної культури. Після затвердження плану практикант розробляє докладний конспект уроку.

При підготовці конспекту необхідно використовувати методичну літературу, записи спостереження вчителя і товаришів по бригаді.

Робота над конспектом починається з визначення і формулювання завдань уроку. Передбачаються завдання з навчання руховим діям, повідомленням знань з фізичної культури, виховання фізичних якостей, також моральних, вольових якостей, розумових здібностей і т. п. Завдання повинні бути конкретними і реальними, тобто точно визначити все, що намічено досягти, і може бути досягнуто в цьому уроці. Наприклад: «навчання сталого і м'якому приземленню в опорних стрибках», «навчання розбіжності удвох при зустрічі на колоді», «вдосконалення техніки лазіння по канату в три прийоми», «сприяти вихованню швидкісних якостей в естафетному бігу», «Повідомити знання про правила загартовування »і т. п.

У графі «Зміст уроку» докладно записуються всі вправи і завдання, а також зміст теоретичних відомостей у тій послідовності, в 'якої передбачається їх проведення на уроці.

Всі вправи та завдання повинні бути записані досить повно із зазначенням вихідного положення та переліком складових їхніх дій. При цьому необхідно суворо дотримуватися термінологію, прийняту у відповідних видах спорту.

У тому випадку, коли урок проводиться груповим методом, у конспекті записується зміст вправ для кожного відділення і вказується порядок зміни видів вправ.

При підготовці до уроку студент продумує дозування вправ. У конспекті вказується приблизна дозування. Однак, у тому випадку, коли стоять завдання виховання фізичних якостей, навантаження та відпочинок регламентується суворо. Індивідуально - в залежності від характеру вправ, мети їх використання, умов проведення в конспекті зазначається кількість повторень, тривалість виконання вправ в часі, метражі і т. п. Бажано обдумувати і відзначати у конспекті не тільки дозування навантаження, але й тривалість відпочинку між окремими вправами або їх серіями, завданнями.

У графі «Організаційно-методичні вказівки» повинна бути досить повно розкрита методика організації та виконання дій. Записи можуть відображати конкретні цілі використання окремих вправ, завдань; конкретні методи та методичні прийоми навчання того чи іншого руху, методичні прийоми виконання окремих вправ. Наприклад: зміст пояснень вчителя, використання певних наочних посібників, орієнтирів, прийомів, що підвищують активність учнів у процесі навчання, способи контролю та оцінки виконання завдань учнів, методи індивідуального підходу, зміст і методи виховної роботи і т. п.

Розробляючи конспект, необхідно обміркувати і записати методи 'організації уроку: порядок виконання вправ, способи підготовки місць

доцільно передбачати малюнки, схеми, що відображають характер організації уроку.

Студент розробляє конспект за 2-3 дні до проведення чергового уроку і представляє методисту на перевірку та затвердження.

Наприкінці конспекту практикант записує зауваження з проведеного, уроку, які зроблять в процесі обговорення уроку методист, учитель, товариші по бригаді.

«Затверджую»

Методист педпрактики

« _________ 20__ р.

ПЛАН-КОНСПЕКТ

Уроку № _____ з фізичної культури для 7 класів

Середньої школи № _____200 ..- 200 .. навчального року

Завдання уроку:

1.

2.

3.

Дата проведення:

Місце проведення: 3.

Необхідний інвентар та обладнання:

Частини уроку та зміст

Дозування

Організаційно-етодіческіе вказівки

Примітки

Підпис практиканта

Зауваження методиста:

ПЛАН

схема педагогічного аналізу уроку

Педагогічний аналіз уроку № 7 з фізичної культури в ___ класі СШ №___

м. Севастополя

Завдання уроку

Дата і місце проведення:

Вчитель:

1. Підготовка місця та інвентарю для проведення уроку.

2. Підготовка педагога до уроку:

2.1. Зовнішній вигляд педагога (спортивна форма, охайність).

2.2. Наявність конспекту уроку і його зовнішній вигляд.

2.3. Постановка завдань уроку.

2.4. Відповідність матеріалу уроку документа планування.

3. Проведення уроку.

3.1. Своєчасність та чіткість початку уроку;

3.2. Організація установки і прибирання снарядів, роздачі та збору дрібного

спортивного інвентарю.

3.3. Уміння володіти класом, встановлювати робочу дисципліну;

3.4. Постановка конкретних завдань у ході уроку та перевірка їх виконання;

3.5. Забезпечення оздоровчої спрямованості уроку;

3.6. Уміння користуватися принципами навчання і виховання;

3.7. Знання і застосування методів навчання, методів організації уроку та їх відповідність поставленим завданням;

3.8. Наявність належної страховки, допомоги та їх якість;

3.9. Спортивно-технічна підготовленість педагога;

3.10. Застосування домашніх завдань та перевірка їх виконання;

3.11. Підведення підсумків уроку та виставлення оцінок.

4. Висновки і пропозиції щодо уроку.

5. Загальна оцінка проведеного уроку.

Підпис________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]