Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен повний.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
413.18 Кб
Скачать
  1. Бухгалтерський баланс, його та структура

Бухгалтерський баланс-це спосіб узагальненого відображення наявності господарських засобів та джерел їх утворення в грошовому вимірнику на певну дату. Бухгалтерський баланс - це двостороння таблиця, ліва частина якої призначена для відображення засобів підприємства(актив),а права-для відображення джерел їх формування(пасив).Структура балансу рекомендована Положенням 2 .

Стаття балансу - показник, який відображає величину певного економічно однорідного виду засобів, джерел їх утворення, коштів у грошовому виразі на певну дату. Грошовий вираз - це оцінка статті. Окремі види або групи господарських засобів у балансі-статті активу. Група чи вид джерел-статті пасиву. Окрема стаття балансу може відображати дані за кількома статтями балансу і навпаки дані одного рахунку відображаються в балансі за кількома статтями. Статті балансу поєднуються в розділи балансу. В активі балансу передбачені 3 розділи:

1.необоротні активи(відображає нематеріальні активи, незавершене виробництво, основні засоби, довгострокові фінансові інвестиції, довгострокова фінансова заборгованість , відстрочені податкові активи, інші необоротні активи.);

2.оборотні активи(запаси, векселі одержані, дебіторська заборгованість, поточні фінансові інвестиції, грошові кошти інші оборотні активи);

3.витрати майбутніх періодів.

В пасиві 5 розділів:

1.власний капітал(статутний, додатковий, резервний, нерозподілений прибуток, неоплачений, вилучений капітал);

2.забезпечення майбутніх витрат і платежів(забезпечення виплат персоналу, інше забезпечення цільового фінансування);

3.довгострокові зобов’язання(довгострокові кредити банків, інші довгострокові зобов’язання, відстрочені податкові зобов’язання);

4.поточні зобов’язання(короткострокові кредити банків, поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями, векселі видані);

5.доходи майбутніх періодів. Підсумок активу і пасиву рівні між собою.

14. Господарські засоби, як об'єкт обліку та їх класифікація

Активи — це ресурси, отримані підприємствомм у результатіті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до збільшення економічних вигід у май­бутньому. Вони поділяються за багатьма класифікаційними ознака­ми, серед яких, з погляду БО, основними є такі:

І. За формами функц-ня;

ІІ. За характером участі у процесі обороту;

ІІІ. За ступенем ліквідності.

І. За формами функціонування активи поділяють на такі групи: матеріальні, нематеріальні, фінансові активи.

Матеріальні — це засоби підприємства, які мають ма­теріально-речову форму. До групи матеріальних активів підприємства включають: основні засоби, незавершене будівництво, запаси.

Основні засоби — це сукуп-ть засобів праці, які функціонують у незмінній натурально-речовій формі протягом періоду, > 1 рік від дати введення в експлуатацію. Вартість основних засобів зменшується поступово з їх фізичним і моральним зношуванням. До основних засобів належать: земля, будівлі, споруди, машини.

Незавершене будівництво — це вартість недобудованих об'єктів, споруд, будівництво яких здійсніють для власних потреб підприємства.

Запаси — це активи, які утримують з метою подальшого прода­жу, споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, управління підприємством чи які перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу. До запасів відно­сять: виробничі запаси, тварин на вирощуванні й відгодівлі, незавер­шене виробництво, готову продукцію, товари.

Нематеріальні активи — це об'єкти довгострок. вкладен­ня (більше року), що мають вартісну оцінку, але не є речовими цінно­стями (права користування природними ресурсами, майном, права на знаки для товарів і послуг, об'єкти промислової власності, авторські права, гудвіл тощо).

Фінансові активи — це група господарських засобів підприємства у формі готівкових коштів та інших фін. інструментів, які належать підприємству. До цієї групи належать готівкові кош­ти в нац. та інозем. валютах, фін. інвестиції підпр-ва в цінні папери та статутні капітали інших підприємств, дебі­торська заборгованість різних фіз. і юр. осіб перед кон­кретним підприємством за відвантажену їм продукцію, товари чи надані послуги. Фінанслві інвестиції та дебіторська заборгованість можуть бути довгостроковими (з терміном повернення понад рік) і поточними (з терміном повернення до року).

ІІ. За характером участі у процесі обороту господ. засоби (ак­тиви) поділяють на необоротні та оборотні А.

Необоротні активи — це сукупність майнових цінностей, які багаторазово беруть участь у процесі господарської діяльності підприємствава. Як правило, до них належать засоби тривалістю використанняня > 1 року (або операційного циклу, якщо він довший за рік). До необоротних господарських засобів підприємства належать: основні засоби, капітальні інвестиції, інші необорот. матер. активи, нематер. активи, довгострок. фін. інвестиції, довго­строкова дебіторська заборгованість, інші необоротні активи.

Оборотні А — це сукупність майнових цінностей, які об­слуговують поточну господарську діяльність підпр-ва і повністю споживаються протягом 1 операц-го циклу, якщо він < року, тому всю свою вартість одразу переносять на виготовлену з них продукцію. Як правило, до них належать виробничі запаси, незавер­шене виробництво, готова продукція, товари, дебіторська заборгова­ність, грошові кошти та їх еквіваленти в касі й на рахунках у банку.

ІІІ. За ступенем ліквідності господ. засоби (А) підпр-ва поділяють на абсолютно ліквідні, ліквідні й малоліквідні.

Ліквід-ть активів підприємства — це ступінь можливості кон­вертування їх у грош. форму з метою своєчасного забезпечення платежів підприємства за поточними фінансовими зобов'язаннями. Розрізняють ступінь ліквідності за строками: якщо конкретний актив підприємства може набути грош. форми протягом місяця, то такий актив високоліквідний або абсолютно ліквідний, протягом 2—3 місяців — ліквідний, протягом 3—6 місяців — малоліквідний.

До абсолютно ліквідних А належать кошти та їх еквіва­ленти, зокрема грош. кошти в національній та іноземній валютах в банках і касі, цінні папери тощо.

До ліквідних А належать поточні фінансові вкладення та дебіторська заборгованість, виробничі запаси, готова продукція, товари.

До малоліквідних активів належать основні засоби, незавершене будівництво, нематеріальні активи, довгострокові фінансові інве­стиції, довгострокова дебіторська заборгованість, витрати майбутніх періодів.