Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 3 Корисність.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
155.54 Кб
Скачать

3.5.2 Ефект заміни та ефект доходу по Слуцькому

Підхід Слуцького до розкладання загального результату зміни ціни на ефект доходу і ефект заміни відрізняється від підходу Хікса трактуванням реального доходу.

Елімінування ефекту доходу досягається визначенням такого його рівня, який забезпечив би споживачеві можливість придбати після зміни цін той же самий набір товарів, що й до зміни, а не зберегти колишній рівень задоволення, як це передбачається в моделі Хікса. Тому на рис. 3.19 допоміжна бюджетна пряма K'L ', паралельна KL 1, проводиться не як дотична до колишньої кривої байдужості U 2 U 2, а строго через точку E 1, відповідну оптимальному набору товарів X і Y при колишньому співвідношенні цін. Очевидно, вона виявиться дотичною до вищою, ніж U 2 U 2 кривої байдужості U 3 U 3, що означає і можливість досягти (у разі повної компенсації споживачеві падіння його купівельної спроможності) більш високого рівня задоволення, ніж при використанні моделі Хікса. Таким чином, загальний результат підвищення ціни товару X (Х 1 - Х 2) розкладається на ефект заміни (Х 1 - Х 3) і ефект доходу (Х 3 - Х 2). Зауважимо, що рух від E 1 до E 2 відбувається не вздовж кривої байдужості, як на рис. 3.16 і 3.17, а уздовж допоміжної бюджетної прямої K'L '

Порівнявши два підходи, ми бачимо, що метод Хікса припускає знання споживчих переваг, кривих байдужості, тоді як метод Слуцького не вимагає цього, він базується на спостережуваних і реєстрованих фактах поведінки споживача на ринку.