Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-metodichni_materiali_z_TsZ_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Практичне завдання №2

Тема: «Прогнозування доз радіації, що можуть бути отримані людьми після аварії на АЕС під час перебування в сховищах та під час евакуації»

Завдання

Машинобудівний завод розташований на північно-східній окраїні м.Дністровська і відноситься до підприємств, які продовжують свою діяльність у воєнний час. За характером технологічного процесу працює цілодобово. Загальна кількість працівників та службовців дорівнює N1 чол. (додаток В3).

На території заводу є шість протирадіаційних сховищ (ПРС) промислового типу із загальною місткістю N2, в тому числі:

  • під будинком заводоуправління на N3 чол.;

  • під будинком ливарного цеху на N4 чол.;

  • під будинком механічного цеху на N5 чол.;

  • окремо в районі котельної на N6 чол.;

  • окремо між електро- і механічними цехами на N7 чол.;

  • окремо в районі цеху деревообробки на N8 чол.

Усі сховища мають коефіцієнт послаблення радіації Кпосл = 1000. крім того, на території заводу є три підвали під промисловими будівлями, які пристосовані під протирадіаційні сховища і мають Кпосл = 50, загальна їх місткість N9 чол., в тому числі:

  • під будівлею гаражу на N10 чол;

  • під будівлею електроцеху на N11 чол.;

  • під будівлею цеху деревообробки на N12.

Усі цехи заводу – одноповерхові будівлі промислового типу, а заводоуправління і конструкторське бюро – триповерхові цегляні будинки.

Тактична обстановка. В час Т (додаток В3) у результаті нанесення противником ядерного удару або ядерного вибуху на АЕС відбулося радіоактивне зараження міста, території заводу та місцевості. Будівлі заводу отримали середні і частково слабкі руйнування. Є окремі вогнища пожеж. Рівні радіації (додаток В3) вказані на планах 2-3 у відповідних точках, перераховані на 1 год. після вибуху.

Порядок розв’язування завдання № 2

  1. Проставити на карті № 2 (додаток В1) біля відповідних точок 1-15 рівні радіації згідно варіанта з таблиці (додаток В3).

  2. Розбити територію підприємства на 3 або 4 ділянки так, щоб рівні радіації в точках ділянки відрізнялися одна від одної не більше ніж на 20-30 Р/год. Поділення території підприємства на ділянки є в тому, що той чи інший об’єкт (цех, сховище та ін.) повинен бути віднесений до відповідної ділянки. Це необхідно для того, щоб при вводі формувань рятувальної служби на територію підприємства для рятування працівників, люди не отримали дозу радіації більш встановлених допустимих значень. Тому введення формувань буде проводиться в чітко встановлений час відповідно графіку вводу формувань на територію підприємства.

  1. Розрахувати середній рівень радіації на ділянці:

, (2.1)

де Роі – рівень радіації у відповідній точці і ділянки (додаток В3);

n – кількість точок на ділянці;

k – номер ділянки.

При оцінці впливу радіоактивного зараження на проведення рятувальних робіт необхідно спочатку виходити з інтересів виконуваного завдання і одночасно вживати усіх необхідних заходів по забезпеченню безпеки особового складу формувань. До таких заходів слід віднести позмінну організацію робіт, суворий контроль за отриманими дозами опромінення, використання засобів індивідуального захисту та захисних властивостей будинків, споруд, транспортних засобів, які уціліли, своєчасне проведення санітарної обробки людей і спеціальної обробки техніки.

Час введення формувань на об’єкти для проведення рятувальних робіт залежить не тільки від рівнів та встановленої дози опромінення, але й від тривалості роботи зміни.

  1. Розробити графік вводу та позмінної роботи формувань на кожну ділянку території підприємства по табл. 9 з врахуванням . Цей графік буде мати вигляд наступної таблиці.

Ділянка

Зміни

1

2

3

4

5

8

Час вводу за астрономічним часом

І

ІІ

93

1 доба

17.12

1 доба

19.12

1 доба

21.54

2 доба

1.29

2 доба

6.23

ІІІ

Вибір Р0сер в табл. 9 проводити у бік збільшення, тобто якщо розрахункове значення Р0сер= 93 Р/год., то обираємо строку з найближчим більшим значенням Р0сер= 100 Р/год.

Графік розраховують шляхом додавання до часу вибуху Т проміжків часу наданих в долях години в табл. 9, враховуючи, що 0,1 години = 6 хв. (приклад: 7,7 години = 7 годин 42 хвилини).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]