Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lesson2_net.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

Сервісні примітиви та параметри

Сервіси між суміжними рівнями в архітектурі OSI визначаються в термінах примітивів та параметрів. Примітив реалізує виконувану функцію, а параметри використовуються для передачі даних та управляючої інформації. Реальна форма примітива залежить від конкретного випадку. Прикладом може бути виклик процедури.

Для визначення взаємодії між суміжними рівнями архітектури в стандартах використовуються чотири типи примітивів (Х.210). Вони представлені в табл. 1. Події, представлені на рис. 10, впорядковані за часом. Наприклад, розглянемо передачу даних від об’єкта N на рівноправний об’єкт N в іншій системі. При цьому виконуються наступні дії:

  1. Об’єкт -джерело N викликає об’єкт N-1 з допомогою примітива Request (запит). З примітивом асоціюються деякі параметри, наприклад передані дані та адреса доставки.

  2. Об’єкт-джерело N-1 подготавлює модуль PDU N-1, який повинен бути відправлений на рівноправний об’єкт N-1.

  3. Об’єкт-прийомник N-1 доставляє дані на відповідний об’єкт N з допомогою примітива indication (индикація), в якому в якості параметрів включаються дані та адреса джерела.

  4. Якщо запитується повідомлення про успішний прийом даних, цільовий об’єкт N створює примітив response (відповідь) об’єкту N-1.

  5. Об’єкт N-I направляє повідомлення в PDU N-1.

  6. Повідомлення доставляється об’єкту N як примітив confirm (підтвердження).

Таблица 1. Типи сервісних примітивів

Примітив

Призначенняня

REQUEST

(запит)

Примітив, створюваний користувачем сервісу для виклику деякого сервіса та передачі параметрів, необхідних для повного визначення заприту на сервіс

INDICATION

(індикація)

Створений сервісом примітив предназначен або (1) для указания, що процедура була викликана рівноправним користувачем сервіса та передачі зв’язаних параметрів, або (2) для сповіщення користувача сервіса про дію, иніційовану постачальником сервісу.

RESPONSE (відповідь)

Примітив створюється користувачем сервіса для повідомлення про успішне завершення передачі даних або завершення деякої процедури, яка раніше була викликана примітивом індикації для цього користувача

CONFIRM

(підтверд­ження)

Примітив створюється постачальником сервісу для повідомлення про ycпішне завершення передачі даних або завершенні деякої процедури, яка раніше була запитана користувачем сервису

Ця послідованість подій називаеться підтверджуваним сервісом (соnfirmed service), оскільки ініціатор отримує підтвердження, що запитаний сервіс мав бажаний ефект на іншій стороні зв’язку (рис. 10, а). Якщо викликаються тільки примітиви request та indication (відповідає діям з 1 по 3), тоді діалог сервісів називається непідтверджуваним сервісом (nonconfirmed service); ініціатор не отримує інформації про дії по виконанню запиту (рис.10, б).

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]