Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RGR_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Еколого-меліоративний факультет

Методичні вказівки

до виконання РГР № 3 «Проектування і розрахунок системи

водопостачання сільського населеного пункту»

з дисципліни “ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ” для студентів спеціальності 6.092600 «Гідромеліорація»

ДНІПРОПЕТРОВСЬК–2011

Методичні вказівки до виконання РГР 3 “Проектування і розрахунок системи водопостачання сільського населеного пункту”. Дисципліна “Водопостачання та водовідведення” / Дніпропетровський державний аграрний університет. – 2011, 23с.

Розрахунково-графічна робота включає проектування станцій та установок для покращення якості води, їх розрахунок з урахуванням діючих норм та правил. Призначені для студентів еколого-меліоративного факультету, які навчаються за спеціальністю “Гідромеліорація”.

В методичних вказівках наведено зміст і порядок проектування систем водопостачання сільських населених пунктів. Приведені вибір системи і схеми водопостачання, розрахунки посекундних, похвилинних, погодинних та добових витрат води, гідравлічний розрахунок мережі, визначення висоти стовбура і об’єму баку водонапірної башти, розрахункових параметрів насосів.

Укладачі: к.т.н. Пащенко А.В.,

ас. Запорожченко В.Ю.

Рецензенти: к.т.н., доц. Бєгун О.І.

Розглянуті і схвалені

на засіданні кафедри ЕГМС і ТБ

(протокол № від « »______2011 р.)

Зав. кафедрою, д.геол.н., проф. ______О.В.Орлінська

Розглянуті і затверджені методичною радою

Еколого-меліоративного факультету

(протокол № від « »___2011 р.)

Голова НМР, к.с.-г.н., доц._________В.В.Коваленко

Відповідальний за випуск проф.О.В.Орлінська

Вступ

В останні роки сільськогосподарське водопостачання за своєю масштабністю перетворилося на важливий напрямок водного господарства України. Основним завданням сільськогосподарського водопостачання є безперебійна подача якісної води споживачам у потрібному об’ємі. Неухильне зростання об’ємів водопостачання у сільському господарстві потребує підвищення інтенсивності використання існуючих та будівництва нових систем водопостачання. Під час виконання розрахунково-графічної роботи вивчається влаштування водопровідних мереж гідравлічний розрахунок, визначаються розрахункові витрати води для пожежогасіння, устрій та розрахунок запасних та напірно-регулюючих ємностей і насосних станцій, деталювання.

Наявність водогону визначає ступінь благоустрою житлового фонду, який значно впливає на санітарно–епідеміологічну обстановку, забезпечує виробничу діяльність підприємств, а також можливість забезпечення успішного пожежогасіння. У даній РГР прийнята система водопостачання господарського призначення, обєднана з протипожежною.

Метою цієї роботи є проектування систем водопостачання в сільському населеному пункті. Для цього необхідно виконати наступні задачі: визначити потребу води в населеному пункті; провести гідравлічний розрахунок водопровідної мережі; розрахувати водонапірну башту; підібрати насос; виконати деталювання мережі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]