Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.21 Mб
Скачать

17.2 Схема і принцип дії теплового насосу

Схеми й процеси на Тs – діаграмі для теплового насосe й холо- дильної установки принципово не розрізняються, і умовно можна холодильну установку назвати тепловим насосом, якщо основним завданням її є не виробництво холоду, а виробництво тепла. Різниця в схемах складається тільки в тім, що споживачі тепла в схемі теплового насосe приєднуються до конденсатора, у той час як у схемі холодильної установки споживачі холоду приєднувалися до випарника.

Тепловий насос (Рис. І7.1), як і холодильна установка, працює по зворотному циклу, тобто за рахунок витрати роботи в компресорі І (або теплоти іншого потенціалу), забирає теплоту q2 у джерела низької температури V (тепловіддатчика) і віддає теплоту джерелу високої температури (теплоприймачу III), причому q1 = q2 + l0

Теплопримач (який-небудь споживач теплоти) теплового насоса одержує, таким чином, крім теплоти q2, перенесеної від навколишнього середовища, і теплоту, еквівалентну витраченій роботі l0 (звичайно електричної енергії).

Таким чином, циклами теплових насосів служать цикли холодильних установок, що працюють в іншій області температур.

Для холодильних установок навколишнє середовище є тепло-приймачем, куди підводиться теплота, а у випадку теплового насоса навколишнє середовище є джерелом теплоти, що передається на більш високий температурний рівень. Це розходження показане на Ts –діаграмі, де 5-6-7-8 – цикл холодильної установки, а 1-2-3-4 – цикл теплового насосу, тобто цикл холодильної установки розташовується нижче горизонталі Тзов відповідній температурі навколишнього середовища, а цикл теплового насосу – вище неї.

T

ІІІ

q1

а б

ІІ 3 2

7 6 Тзов

IV I 4 1

8 q2 5

V S

Рис.17.1. Схема (а) і Ts – діаграма (б) циклу теплового насосу.

Економічність циклу теплового насосу, що споживає для переносу теплоти роботу, характеризується коефіцієнтом перетворення теплоти, або опалювальним коефіцієнтом,

(17.1)

17.3 Розрахунок тепонасосної установки

Для розрахунку установки повинні бути задані:

– теплове навантаження Qв, кДж/с;

– температура Тн тепловіддатчика; при змінній температурі Тн повинні бути задані або обрані температури середовища на вході й виході з випарника установки Тн1 і Тн2;

– температура теплоприймача, яка повинна підтримуватися за допомогою теплового насосу: при змінній температурі Тв повин- на бути задана температура теплоносія на вході й виході з конденсатору Тн1 і Тн2;

– робочий агент;

– принципова схема установки.

При великій різниці температур (Тв1 – Тв2) доцільно в теплових насосах установлювати перед дросельним вентилем охолоджувач рідкого робочого агента й включати його по нагріваємому теплоносію, послідовно за конденсатором. При цьому знижуються втрати в установці від дроселювання й необоротного теплообміну, тому що теплоносій охолоджує робочий агент і надходить у конденсатор попередньо підігрітим.

Задають або вибирають на основі техніко-економічних розрахунків значення меншої різниці температур між середовищами, які гріють та нагріваються у випарнику , конденсаторі і охолоджувачі .

Визначають температури випару й конденсації по формулах:

Т0 = Тн2 - ΔТи (17.2)

Тк = Тв1 + ΔТк (17.3)

Обчислюють температуру робочого агента після охолоджувача

Т4 = Та2 + ΔТохл (17.3)

де Та2 - температура середовища, яке нагріваєтся перед охолоджувачем.

Оцінюють індикаторний (адіабатний) ККД ηі і електромеханіч- ний ККД ηел компресора.

Наносять процес на термодинамічну діаграму й визначають його основні параметри.

Подальший розрахунок установки (визначення витрати робочого агента й теплових навантажень апаратів) проводиться так само, як і для парокомресійних установок.

Електрична потужність компресора

Ne = этнQв

де Qв - теплове навантаження теплового насоса; Этн - питома витрата електричної енергії на одиницю отриманого тепла (безрозмірна величина).

Питома витрата електричної енергії визначається по формулі

Этн =

де

Коефіцієнт перетворення теплоти

Коефіцієнт перетворення теплоти чисельно дорівнює кількості одиниць тепла, одержуваних у тепловому насосі на одиницю витраченої електричної енергії.

Питома витрата електричної енергії Этн, а також коефіцієнт перет- ворення тепоти – безрозмірні величини. Коефіцієнт перетворення теплоти практично завжди більше одиниці.