Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи с интелектуалки.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
26.22 Кб
Скачать

Задача 1

Під час державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю орган державної реєстрації відмовив в реєстрації Товариства, мотивуючу свою відмову тим, що до статутного фонду Товариства включені авторські права на комп’ютерну програму, вартість яких не можна оцінити. В зв’язку з цим статут Товариства протирічить чинному законодавству. Комп’ютерна програма була розроблена одним із засновників і повинна була використовуватися в процесі виконання статутної діяльності Товариства.

  1. Дайте оцінку ситуації.

  2. Чи можна здійснити оцінку майнових прав на комп’ютерну програма?

Відповідь:

1. Згідно з частиною 3 статті 424 ЦК майнові права на інтелектуальну власність можуть бути внеском у статутний капітал юридичною особою(крім права на наукові відкриття, комерційні найменування).

Авторське право на комп’ютерну програму може належати розробнику програми або особі, яка отримала майнові права повність чи частково на підставі авторського договору. Якщо ТОВ має авторське право на комп’ютерну програму, воно може включити її до статутного капіталу товариства.

Вкладом до статутного фонду (частина 2 стаття 115 ЦК) можуть бути лише відчужувані права, які мають грошову оцінку.

ЗУ№2658-3 «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001.стаття 12 вказується, що документом, який містить висновки про вартість майна і підтверджує виконані процедури з оцінки майна, є акт оцінки майна.

  1. Так.

Національний стандарт №4 «Оцінка майнових прав інтелектуальної власності».

Методичні підходи до оцінки майнових прав інтелектуальної власності(у тому числі комп’ютерних програм):

  • Дохідний(метод непрямої капіталізації);

  • Витратний (метод прямого відтворення;метод заміщення);

  • Порівняльний(наявна достовірна інформація на ринку подібних об’єктів з умови договорів щодо розпорядження майновими правами на дані об’єкти).

Задача 2

Товариство з обмеженою відповідальністю звернулось з позовом до видавництва про конфіскацію збірників оповідань, виданих відповідачем та відшкодування збитків.

Суд, визнавши за позивачем виключні права на використання і розповсюдження збірника, встановив факт порушення прав товариства та задовольнив позов.

Видавництво оскаржило рішення, мотивуючи тим, що в авторському договорі немає прямої (дослівної) вказівки на виключний характер прав, що передавались автором видавництву, а тому, згідно закону, товариству належали невиключні права. Тому товариство не може подавати позови до третіх осіб про захист своїх прав.

  1. Який характер (виключний, невиключний) прав, що передаються за авторським договором, якщо в договору немає спеціальної вказівки на це? Яким чином це визначається?

  2. Чи позбавляє виключного характеру переданих прав невключення до договору словосполучення “виключні авторські права”?

  3. За яких умов видання збірника оповідань видавництвом може бути визнано правомірним?

Відповідь:

  1. ЗУ «Про авторське право і суміжна пава визначає, що предметом договору про передачу прав на використання товару не можуть бути права, яких не було на момент укладання договору.

Умовою авторського права є наявність переліку конкретних майнових прав і способів, якими можуть використовуватися твори, права на які передаються.

Усі права на використання твору, прямо не передані за авторським договорм, вважаються непередбаченими.

Права, передані за авторським договором, вважаються невиключними, якщо в договорі прямо не передбачено інше, тобто передача виключних прав.

2. Так, ст. 1109 ЦКУ

Якщо у договорі не зазначено «виключні авторські права, це позбавляє передані прва виключного характеру.

3. Видання збірника оповідань видавництва може бути визнано правомірним, якщо укладеному авторському договорі між ТОВ і видавництвом буде зазначено характер прав (виключний чи невиключний), що передаються.

ЗУ «Про авторське право і суміжні права» ст.. 32

За авторським договором про передачу виключного права на використання твору автор передає право використовувати твір певним способом і у встановлених межах тільки одній особі, якій ці право передаються, і надає цій особі право дозволяти або збороняти подібне використання твору іншими особами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]