Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачки.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
66.58 Кб
Скачать

Завдання 2

До суду Радянського району м. Києва звернулася громадянка Нікішина -спадкоємиця громадянина Нікішина - автора наукових праць з палеонтології - з позовом до громадянки Трошевої про виплату винагороди за видання творів, створених у співавторстві з Нікішиним.

У ході розгляду справи виявилося, що Трошева була ученицею Нікішина і використовувала окремі його ідеї. В пам'ять про вчителя вона ставила його ім'я поряд зі своїм іменем у деяких виданнях учбового характеру. Всі ці твори були створені після смерті Нікішина.

1. Чи є використання ідеї у створенні твору наукової літератури співавторством?

Частина 1 Статті 13 Закону України «Про авторське право і суміжні права» встановлює критерії співавторства. Співавторства нема.

2. Яким чином оформлюються відносини співавторства?

Стаття 13 Закону України «Про авторське право і суміжні права». Відносини між співавторами визначаються угодою, укладеною між ними.

3. Чи мали місце відносини співавторства між Нікішиним та Трошевою ?

Стаття 13 Закону України «Про авторське право і суміжні права». Ні, адже не була укладена угода про співавторство.

4. Чи правомірно Трошева використовувала ім 'я Нікішина ?

Стаття 14 Закону України «Про авторське право і суміжні права». Без згоди автора використовувати його ім'я забороняється.

5. Чи має право Нікішина на виплату авторської винагороди?

Стаття 14-15 Закону України «Про авторське право і суміжні права». Нікішина має право не на виплату авторської винагороди, а на відшкодування моральних збитків.

6. Яке рішення повинен прийняти суд?

Рішення відхилити позов.

Завдання 4

ТОВ в особі директора Зоріна В.В., який одночасно був головним редактором місцевого телебачення, і редакція газети "Час" уклали договір, згідно з яким місцеве телебачення зобов'язувалось надавати редакції газети для публікації свою програму передач за 1200 грн. в місяць.

Через деякий час редакція припинила друкувати програму, повідомивши про розірвання договору в одній із своїх статей.

ТОВ, у зв'язку з необхідністю публікації програми передач, організувало випуск газети "Десяточка".

Через деякий час газета "Час" знову почала публікувати програму передач, але без сплати ТОВ платежів у зв'язку з тим, що вона отримувала їпрограму з інших джерел.

Товариство, вважаючи, що газета "Час" порушила його авторські права і свої договірні зобов'язання, вимагало стягнення з відповідача 55143 грн., в тому числі 50000 грн. упущеної вигоди і 5143 грн. витрат на випуск газети "Десяточка".

1. Чи є програма передач результатом творчої діяльності? Чи може бути її визнано об'єктом авторського права?

Ні. Стаття 10 Закону України «Про авторське право і суміжні права» Об'єкти, що не охороняються:

є) розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право 8ш-§епегІ8 (своєрідне право, право особливого роду).

Програма передач не може бути визнана об'єктом авторського права.

2. Чи має право позивач на відшкодування збитків?

Ні. Не має.