Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23-ткд.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
27.22 Кб
Скачать

1. Заява

Заява – це документ, який містить прохання або пропозицію однієї чи кількох осіб, адресовану установі або посадовій особі.

Розрізняють два основних види заяв:

- особиста заява, яка містить прохання (звертання) до керівної посадової особи, пишеться власноручно в одному примірнику;

- службова заява, що укладається посадовою особою від власного імені або організації (підприємства, об’єднання), які він репрезентує, до посадової особи іншої організації, структури тощо.

Остання може бути відтворена механічним способом у декількох екземплярах і мати відповідні реквізити (назву та адресу організації, вихідний номер документа тощо).

За походженням заяви бувають:

1. Зовнішні:

а) особисті, у яких обов’язково зазначається повна домашня адреса чи дані документа (паспорта, посвідчення та ін.). Подаючи їх, слід уникати абревіатур та скорочень (окрім загальноприйнятих);

б) службові, у яких подається повна поштова та юридична адреса підприємства (фірми, установи) з усіма належними реквізитами.

2. Внутрішні, де не є обов’язковими викладені вище вимоги. Якщо заява адресується до тієї ж організації, де працює автор, не треба зазначати адресу, паспортні дані, а достатньо назвати посаду та місце роботи (структурний підрозділ).

Реквізити заяви:

1. Адресат (з великої літери праворуч) – посада, назва установи, прізвище та ініціали посадової особи, на ім’я якої подається заява, у давальному відмінку, чергуючи закінчення –ові (-еві, -єві) з –у (-ю).

2. Адресант – посада, звання, назва закладу, прізвище, ім’я особи, яка звертається із заявою, у родовому відмінку (без крапки в кінці останнього слова).

3. Назва документа.

4. Текст (з великої літери, з абзацу). Текст заяви має таку структуру:

  • прохання (висновок);

  • обґрунтування прохання (доведення) – для заяв про звільнення, переведення тощо.

5. Додаток (підстава): перелік інших документів із зазначенням кількості сторінок, що додаються до заяви на підтвердження її правомірності чи вагомості аргументації. Перелік документів, що додаються може починатися словами: До заяви додаю (тоді назви доданих документів ставляться у знахідному відмінку: довідку, автобіографію), може починатися словами: До заяви додаються такі документи (далі назви документів у називному відмінку) або словом Додаток: 1…; 2…; 3….

6. Дата написання ( ліворуч ).

7. Підпис адресанта ( праворуч ).

Для одержання додаткових авансів чи позик укладається заява-зобов’язання.

У цьому документі, крім обґрунтованого прохання про надання певної суми, зазначаються гарантований термін і спосіб її повернення, відомості про постійне місце роботи й заробітну плату та дані особистого документа (паспорта).

Різновидами заяв також є позовні заяви, які подаються до суду, наприклад, позовна заява про стягнення аліментів містить такі відомості:

а) назва суду;

б) прізвище, ім’я, по батькові позивача, відповідача та їх домашня адреса;

в) назва документа;

г) зміст вимоги позивача висвітлює дату реєстрації шлюбу, наявність дітей, рік їх народження; від якого часу відповідач ухиляється виконувати свої батьківські обов’язки та вимоги позивача; аргументовані ( документальні) докази, що підтверджують позов;

д) дата;

е) підпис позивача.

Змістом інших позовних заяв до суду є заяви щодо відшкодування збитків, завданих унаслідок ДТП, пограбування, завдавання шкоди, незаконного засудження або затримання, захист честі, гідності та репутації позивача, поновлення прав на втрачені документи, майно тощо.

Додатками до позовної заяви можуть бути висновки експертів, оригінали чи копії документів, квитанції про сплату витрат, рукописи творів, довідки про заробітну плату тощо.

Ректору Національного педагогічного

університету ім.М. П. Драгоманова

академіку АПН проф. Шкілю М.І.

Крутикової І.В.

ЗАЯВА

Прошу прийняти мене на посаду старшого лаборанта кафедри англійської мови факультету іноземних мов.

Додаток:

  1. Диплом про середню освіту (копія).

  2. Автобіографія.

  3. Медична довідка (форма).

  4. Довідка з місця проживання.

  5. Чотири фотокартки.

23. 07. 05 Підпис