Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33089.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Дипломна робота Особливості пропедевтичного курсу інформатики у початковій школі Вступ

У зв'язку із перенесенням інформатизації освіти на більш ранній вік – на початкову школу – потрібно визначити зміст і методику підготовки учнів початкових класів. Досвід організації навчання з інформатики в молодшому шкільному віці накопичено як за кордоном, так і у нашій країні. У проекті «Концепції програми інформатизації загальноосвітніх навчальних закладів, комп'ютеризації сільських шкіл» записано: «Розглядаючи комп'ютерно-орієнтовані засоби навчання як засоби навчальної діяльності на протязі усього набуття загальної середньої освіти (1–12 класи), вивчення курсу «Інформатика» як самостійної навчальної дисципліни доцільно здійснювати з 1-4 класи – використання комп'ютера як засобу навчальної діяльності, яке передбачає оволодіння первинними навичками роботи за комп'ютером.»

Такий підхід зумовлений певним негативним досвідом введення окремого курсу інформатики в початкових класах. Головним недоліком при цьому називається «формальність знань», що виникає внаслідок нерозуміння учнями значної частини навчального матеріалу, який вводиться без врахування їх вікових особливостей. Аналізуючи причини таких негативних явищ, в початковому курсі інформатики слід виділити два основні аспекти, що приводять до їх появи.

Перший – відсутність в Україні науково обґрунтованої концепції вивчення інформатики в початковій школі, на основі якої можна визначити зміст навчання і підготувати навчальну програму – знову ж науково обґрунтовану, що врахує вимоги дитячої психології та лікарів-гігієністів. В результаті виникають створені шкільними вчителями інформатики програми для початкової школи, які майже повністю віддзеркалюють програму інформатики старшої школи. Такі програми передбачають вивчення пристроїв комп'ютера, операційних систем DOS чи WINDOWS.

Другий – можливо, навіть більш суттєвий – повна відсутність у вчителів, які проводять навчання інформатиці, необхідних знань і вмінь по організації навчального процесу в початковій школі. Проводити уроки інформатики в початковій школі доручають часто вчителю інформатики старшої школи. Не кажучи про те, що значна частина вчителів інформатики взагалі не має педагогічної освіти. Проведення уроків в початковій школі вимагає дуже специфічної підготовки: це знання вікової психології, особливостей розвитку пам'яті, уваги, мислення, знання програми початкової школи з математики, мови, а також знання методики викладання в початковій школі, вміння організувати навчальний процес у придатній для дитини даного віку формі, як правило ігровій.

Інформатика в початковій ланці освіти, це не систематичне вивчення основ чи базового курсу інформатики. Слід визначити, які знання і вміння, здібності треба розвинути у дитини в процесі підготовки до оволодіння базовим курсом основ інформатики.

Більшість учнів ніколи не стане не тільки висококласним але і просто програмістом. Вони потрапляють у категорію «користувач». Практики знають, що шлях до «досвідченого користувача» можуть пройти не всі.

Чи можливо в початковій школі розвинути комп’ютерні здібності? Досвід цілого ряду авторів вказує на те, що не тільки можливо, а й необхідно це робити для повноцінного інтелектуального розвитку. При цьому, акцент слід робити на розумовий розвиток, а не на бездумне натискання клавіш. Пропонується такі напрямки роботи по пропедевтиці основних понять інформатики:

  • класифікація об'єктів за їх властивостями, знаходження властивостей об'єктів, що є спільними, об'єднання однорідних предметів у групи; знаходження спільного в складових частинах об'єктів;

  • робота з графами на основі теорії множин; зображення множин з різним взаємним розміщенням і визначення елементів, що розміщені в області перетину множин;

  • робота з алгоритмами – визначення послідовності дій, її запис, виконання алгоритму за його записом;

  • елементи комбінаторики – визначення можливих варіантів розв'язку завдань, визначення, по можливості, оптимального розв'язку

  • операції з висловлюваннями, визначення їх істинності.

Завдяки тому, що дані напрямки тісно пов'язані з програмою початкової школи, а нові знання повинні вводиться з опорою на вивчене на інших предметах, це в першу чергу стосується математики, ці питання можуть бути легко засвоєним учнями 1–4 класів. Викладання необхідно доручити вчителю початкової школи.

На основі цих напрямків можна розробити окремий курс, який може бути реалізований в машинному або без машинному варіанті. Головна заслуга такого пропедевтичного курсу в тому, що він створює основу для розумового розвитку дитини і до введення в середніх і старших класах основних понять інформатики.

Отже, метою роботи є розгляд особливостей вивчення інформатики в 1 – 4-х класах; предметом: можливість застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) на уроках в початковій школі.

Завдання:

  1. Розкрити психолого-педагогічні питання щодо вивчення ІКТ в початковій школі.

  2. Розкрити важливість інформаційної культури вчителя інформатики у початкових класах.

  3. Проаналізувати програму курсу „Сходинки до інформатики” та визначити, які знання, уміння і навички здобувають діти з допомогою ігор даного курсу.

  4. Розробити систему уроків для початкової школи.

  5. Провести експериментальне дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]