Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_сов_Етн_конраб10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
502.08 Кб
Скачать

Методичні поради до виконання аналітичної роботи з теми I «Стан міжетнічних відносин у м. Харкові та фактори, що його обумовлюють»

  • Оскільки в даному разі стан міжетнічних відносин оцінюється не на підставі об'ективних даних, а на підставі оцінки їхньої гостроти громадською думкою, то ключовим для даної теми е розподіл відповідей на питання №15 анкети.

  • Подальший аналіз має бути спрямований на визначення детермінованості різних оцінок стану міжетнічних відносин такими факторами, як:

  • етнічна приналежність (питания № 3). Доцільно виокремити 3 групи: 1) етнічшні українці, 2) росіяни, 3) представники інших груп (тобто об'еднавши позиції 3-5).

  • етнолінгвістична диференціація населения (питания № 4). На підставі відповідей щодо мови сімейного спілкування виокремлюються переважно україномовні та російськомовні респонденти.

  • вікова диференціація (№ 64)

  • освітній рівень (№ 65)

  • матеріальне становище (№ 66)

  • Побудова таблиць двомірного розподілу за ціма ознаками дозволить одержати уявлення про те, які саме соціальні групи вважають стан міжетнічних відносин у місті частково або зовсім несприятливим.

  • Окрім того, слід проаналізувати детермінованість різних оцінок гостроти проблеми міжетшчних відносин реальним їхнім станом. Йдеться про такі емпіричні референти, як:

  • поширеність конфліктів на етнічній основі та обставини, за яких вони виникають (№ 16 та № 17);

  • наявність на інституційному piвнi дискримінації на підставі етнічної приналежності (№ 18-21)

  • загальне самопочуття, пов'язане з положениям етнчної групи в суспільстві (№ 39)

Ці питания також треба проаналізувати у розрізі приналежності до різних соціальних груп.

Творче завдання полягає у тому, щоб сформулювати робочу (пошукову) гіпотезу щодо найбільш значущої ролі деяких iз перелічених вище соціально-демографічних факторів i перевірити її шляхом побудови відповідних таблиць двомірного розподілу та їхнього аналізу.

  • Робота завершуеться чгіткою формуліровкою висновків щодо головних результате дослідження. Особливо важливо звернути увагу на ті моменти, які свідчать про потенційне неблагополуччя у сташ міжетнічних відносин, що склались на момент проведения опитування у м. Харкові.

Методичні поради до виконання теми II «Толерантність у міжетшчних стосунках населения Харкова»

  • В інструментарії дослідження було застосовано дві групи показників рівня толерантності харюв'ян по відношенню до іноетнічних груп.

Перша група показників спрямована на визначення поширеності етнічних упереджень.

Вимірювалось це з допомогою відповдей на питания № 22, де респондентам пропонуеться визначитись щодо існування або відсутності у них негативного ставлення до іншоетнічних груп.

Відповіді на це питания обов'язково мають бути проаналізовані не тільки по масиву в цілому, але й у розрізі етнічних, вікових, освітніх груп, груп за матеріальним становищем тощо, що дозволить визначити, які самі соціальні групи є перш за все носіями етнічних упереджень. (Доцільно для цього з допомогою фільтра створити підмасив тих, хто визнали у себе інування таких упереджень).

  • Подальша логіка аналізу потребуе визначення головних факторів, що впливають на виникнення етнічних упереджень. Тобто йдеться про механізм їхнього формування (питания № 23).

Друга група показників спрямована на визначення тих стратегії поведінки у ситуації міжетнічної взаємодії, яким віддають перевагу респонденти.

Передбачалось виокремлення таких типів стратегій:

а) ізоляціоністська стратегія — орєнтація на національну замкнутість, створення мононаціонального життєвого середовища (емпіричні референти: відповді на питания № 29 п.1; № 32 п.1; № 35 п.1)

б) дискримінаційна стратегія — прагнення обмежити доступ представників іноетн1чних груп до високостатусних позицій (емпіричні референти: № 30 п.1; №31 п.1; №34 п.1)

в) інтегративна стратегія — орієнтація на встановлення контактів iз представниками різних національностей, визнання їх рівних прав та можливостей (емпіричні референти: № 30 п.2; № 31 п.2; № 33 п.2; № 34 п.2).

  • В анкету було також включене узагальнююче питания щодо відношення до поліетнічності складу населения України (№ 35), яке також мае бути проаналізовано у етнічному, в1іовому, освітньому розрізі. Послідовний аналіз перелічених проблем має завершитись загальним висновком щодо рівня толерантності населения м.Харкова в цілому i окремих його груп.