Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part_2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать
    1. Широкомовні мережі

Широкомовна мережа уникає складних процедур маршрутизації (раутінгу), властивих комутованим мережам, приймаючи, що передавання кожного вузла може бути прйняте всіма іншими вузлами в мережі. Іншими словами, широкомовна мережа має тільки один комунікаційний канал. Наприклад, кабельні локальні комп’ютерні мережі є широкомовними мережами, де кожен користувач сполучений з будь-яким іншим і мережа має топологію шини, зірки або кільця. Безпровідні локальні мережі використовують радіо- або оптичні хвилі. Багато сателітарних радіосистем також є широкомовними, оскільки наземна станція в системі може приймати всі повідомлення, які ретранслює сателіт.

У широкомовних мережах станції здійснюють комунікацію через спільні середовища. Приклади широкомовних мереж включають:

  • пакетне радіо;

  • сателітарні мережі;

  • безпровідні локальні мережі.

Оскільки всі вузли в широкомовній мережі можуть приймати будь-яке пересилання, то повинна бути встановлена процедура для виділення комунікаційного каналу у вузлі або вузлах, які мають пакети для висилання, і тим самим для запобігання завадам, які виникають при одночасному пересиланні інформації. Цей тип комунікації, який називають множинним доступом, може бути встановлений або через диспетчеризацію доступу (техніка, при якій вузли почергово висилають інформацію за певною схемою), або шляхом випадкового доступу до каналу.

2.1.12.Множинний доступ

Мультиплексування визначене як спільне використання комунікаційного каналу шляхом локального об’єднання у спільному пункті доступу. Однак, у багатьох випадках комунікаційний канал повинен бути ефективно розподілений між багатьма користувачами, які географічно роззосереджені та спорадично пробують комунікуватися у випадкові моменти часу. Для цього застосовують методи множинного доступу.

Множинний доступ:

  • Сполучення користувача із двома або більше центрами комутації через окремі лінії доступу із використанням одного індикатора маршрутування повідомлень або телефонного номера.

  • У сателітарній комунікації – це здатність комунікаційного сателіта одночасно працювати як частина комунікаційного зв’язку із понад двома сателітарними терміналами.

  • В комп’ютерних мережах – це схема, яка дозволяє індивідуальним користувачам тимчасовий доступ до мережі для пересилання інформації за вимогою.

У телефонії опрацьовано три схеми ефективного спільного використання окремого каналу: множинний доступ з поділом частот (frequency-division multiple access – FDMA), множинний доступ з поділом часу (time-division multiple access – TDMA) і множинний доступ з кодовим поділом (code-division multiple access – CDMA). Ці техніки можуть бути використані зокрема або разом в телефонних системах, як це добре ілюструється більшістю прогресивних мобільних коміркових систем. Прикладами множинного доступу в комп’ютерних мережах є множинний доступ з розпізнанням носія і уникненням колізій (carrier-sense multiple assess with collision avoidance –CSMA/CA) і множинний доступ з розпізнанням носія і виявленням колізій (carrier-sense multiple assess with collision detection –CSMA/CD).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]