Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part_2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

2.1.13.Множинний доступ із роширенням спектру

Оскільки колізії погіршують характеристики мережі, то були опрацьовані методи, які дозволяють множинне пересилання через широкомовну мережу без неминучого взаємного пошкодження пакетів. Один із найбільш успішних методів називають множинним доступом із розширенням спектру (spread-spectrum multiple access – SSMA). У SSMA одночасні пересилання можуть бути причиною тільки незначного збільшення ймовірності помилкових бітів для кожного користувача, якщо канал не надто перевантажений. Безпомилкові пакети можуть бути знайдені за допомогою придатного контрольного коду. Недоліки SSMA полягають у потребі ширшої ширини смуги для сигналу, більшій вартості обладнання і складності порівняно з звичайним ALOHA або CSMA.

Множинний доступ з кодовим поділом (Code Division Multiple Access – CDMA) – це метод мультиплексування (безпровідних) користувачів із використанням ортогональних кодів розрізнення. Всі користувачі можуть пересилати водночас і для кожного наявна повна частотна смуга для пересилання. CDMA також відоми1 як множинний доступ з розширенням спектру (Spread Spectrum Multtiple Access – SSMA). CDMA не потребує виділення смуги для користувача, ані синхронізації індивідуальних користувачів, як FDMA. Користувач CDMA має повну смугу частот увесь час, однак якість комунікації знижується із зростанням кількості користувачів (зростає коефіцієнт помилковості бітів – BER).

У CDMA кожен користувач:

  • має власний PN-код;

  • використовує ту саму радіочастотну смугу;

  • пересилає незалежно (асинхронно або синхронно).

Кореляція прийнятого розширеного спектру сигналу rxb в основній смузі з PN-послідовністю користувача 1 звужує тільки сигнал користувача 1. Інші користувачі створюють лише шум Nu для користувача 1. Тільки та частина шумів, викликаних іншими користувачами, яка попадає в інформаційну смугу частот [-Rs, +Rs] приймача, може викликати завади для бажаного сигналу.

Система PN-кодів повинна мати такі властивості:

  • автокореляцію для доброї синхронізації;

  • низьку кроскореляцію (ортогональні коди) для низького MAI.

Придатні коди:

  • коди Голда (Gold codes), коди Kasami (для асинхронного CDMA);

  • коди Гадамара-Волша (Hadamard-Walsh) (для синхронного CDMA).

    1. Архітектура мереж

Два фундаментальні елементи формують мережу: її архітектура та впроваджені протоколи. Архітектура мережі залежить від ряду ключових факторів : затримки (ширини смуги), географічних, організації користувачів (сключно із їх спільнотами щодо використання комунікацій), носіїв інформації, а також від комунікаційних послуг. Архітектура мережі оптимізується з урахуванням цих факторів різним чином: для мінімізації коштів транспорту інформації, часу пересилання, для впровадження надійності та захисту інформації, для інтеграції різних носіїв інформації і т.п., щоб задовільнити потреби користувачів; при цьому виникає дилема використання виділених, універсальних або повсюдних (публічних) мереж. Протоколи забезпечують мережеві послуги організованим чином, наприклад, у спосіб, описаний еталонною семирівневою моделлю OSI. Вона структурує комунікаційні обміни і сприяє якості послуг, потрібній замовнику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]