Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part_7.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
894.98 Кб
Скачать

6.4.3.3.Зменшення раутінгу для стримування широкомовності.

Хоч комутатори звичайно забезпечують значне підвищення продуктивності мережі порівняно з раутінгом, однак вони звичайно не фільтрують широкомовного трафіку; в загальному випадку такі пакети переносяться до всіх портів комутатора. Це суттєво зменшує реальну швидкодію мережі. Внаслідок цього користувачі вимагають поділу їх мереж раутерами, які працюють як обмежувачі широкомовного трафіку. Отже, прості комутатори не дозволяють повністю виключити раутери.

Однією з основних переваг VLAN є те, що мережеві комутатори, які підтримують віртуальні мережі, можуть бути застосовані для ефективного управління широкомовним трафіком, обмежуючи потреби в раутінгу. Широкомовний трафік від серверів та станцій в конкретних VLAN реплікується тільки в ті порти комутатора, які належать до даної VLAN, і блокується для інших портів. Це дає той самий ефект обмеження широкомовного трафіку, щой раутери. Тільки пакети, призначені адресам поза VLAN, повинні бути орацьовані раутером для подальшого передавання. Існюють декілька підстав для використання віртуальних мереж для обмеження потреб в раутінгу в мережі:

  1. Вища продуктивність і зменшення часу очікування. Коли мережа збільшується, то все більше раутерів потрібно для поділу мережі на області широкомовності. При зростанні кількості раутерів час очікування починає зменшувати продуктивність мережі. Високий час очікування в мережі створює проблеми для багатьох застосувань, особливо для чутливих до затримок мультимедійних та інтерактивних застосувань. Комутатори, які застосовуються у VLAN, можуть здійснити такий самий поділ мережі на області широкомовності, але із значно меншими затримками, ніж раутери. Це не відноситься до комутаторів, які підтримують VLAN, визначені на Рівні 3, які не є значно швидшими від раутерів. Крім того, затримки тісно корельовані із кількістю стрибків, які повинен здійснити пакет, незалежно від того, комутатор чи раутер розміщений на кожному стрибку.

  2. Простота адміністрування. Раутери вимагають більш складного конфігурування від комутаторівЮ тому застосування комутаторів зберігає час, потрібний для управління мережею.

  3. Вартість. Порти раутера значно дорожчі від портів комутатора. Тому комутація та VLAN дозволяють сегментувати мережу меншим коштом, ніж при використанні раутерів для сегментації.

Порівнюючи віртуальні мережі з маршрутизованими мережами, слід відзначити такі недоліки. Більшість суттєвих слабких місць, які мають віртуальні мережі, полягають у замкнутості розв'язань виробників комутаторів. Головна перевага віртуальних мереж над раутінгом полягає у створенні широкомовних областей без недоліків раутінгу та у зменшенні коштів змін та переміщень в мережі. Однак коли ні те, ні інше не є проблемою, то організації користувачів можуть хотіти утриматися від VLAN і продовжувати розгортати мережеву магістраль з обладнанням від багатьох виробників, сегментовану сумішшю небагатьох раутерів і відносновеликою кількістю простих комутаторів.

6.4.3.4.Раутінг між віртуальними мережами.

Віртуальні мережі можуть вживати раутери для встановлення областей широкомовності всередині мереж, але не можуть передавати трафік від однієї VLAN до іншої. Раутери все ж необхідні для трафіку між VLAN. Оптимальне розгортання VLAN основане на утриманні трафіку від передавання через раутер, наскільки це можливо. Мінімізація цього трафіку зменшує шанси перетворення раутера у "вузьке місце" мережі. В результаті загальне правило "комутуй, коли можеш; маршрутуй, коли мусиш" в середовищі VLAN переходить у правило "раутінг застосовують тільки для сполучення різних віртуальних мереж". При цьому слід мати на увазі, що не у всіх випадках раутінг веде до появи "вузького місця". Як згадувалося раніше, інтегрування функцій раутінгу в магістральний комутатор виключає це "вузьке місце", якщо цей раутінг забезпечує високу швидкість для міжмережевих пакетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]