Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Провідні шляхи головного і спинного мозку.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
160.26 Кб
Скачать

Провідні шляхи просторової шкіряної чутливості – стереогнозу (впізнавання предметів на дотик)

Стереогнозія – особистий вид загальної чутливості. Ураження шляху її проведення веде до того, що хворий із закритими очима втрачає здатність впізнавати знайомі до того предмети на дотик. Він не може створити єдине уявлення про предмет вцілому, хоча правильно відмічає всі якості предмету: форма, вага, щільність, температура, розміри.

Цей шлях трьохнейронний. Будучи у філогенетичному відношенні наймолодшим від досягає найвищого розвитку у людини.

Перші (рецепторні) нейрони розміщуються у відпорному спинномозковому вузлі. Їх периферичні відростки-дендрити проходять у складі спинномозкових нервів, закінчуючись рецепторами (екстерорецепторами) в шкірі.

Центральні відростки перших нейронів – аксони, в складі задніх корінців вступають в спинний мозок і, не заходячи в сіру речовину йдуть у висхідному напрямку в задніх канатиках, закінчуючись біля клітин тонкого і клиноподібного ядер довгастого мозку, де розміщуються тіла ІІ нейронів. Цей шлях отримав назву tractus gangliobulbaris.

Аксони ІІ нейронів переходять на протилежну сторону, утворюючи в довгастому мозку верхній перехрест медіальних петель. Далі в складі медіальної петлі волокна проходять в довгастому мозку дорсальніше пірамід між оливами, потім йдуть через дорсальну частину моста, намет середнього мозку і досягають латерального ядра таламуса, де перемикаються на ІІІ нейрони. Ці волокна проходять в складі пучка tractus bulbothalamicus.

Аксони ІІІ нейронів направляються через задню ніжку внутрішньої капсули до верхньої скроневої дольки півкулі великого мозку яка є ядром шкіряного аналізатора. Разом з аксонами ІІІ нейронів інших шляхів загальної чутливості вони утворюють tractus thalamocorticalis.

Таким чином, права півкуля великого мозку відповідає лівій руці, лівій нозі і лівій половині тулубу, ліва – правій руці, правій нозі і правій половині тулубу.

 

 

Передній спинно-мозочковий шлях (Говерса) Tractus spinocerebellaris anterior

Передній спинно-мозочковий шлях або шлях Говерса, названий так на честь англійського невропатолова W. R. Gowers (1845-1915) двухнейронний.

Тіла перших (рецепторних) нейронів розміщуються у відповідних спинномозкових вузлах. Їх периферичні відпостки-дендрити направляються на периферію в складі спинномозкових нервів і закінчуються пропріорецепторами в окісті, зв*язках, суглобовій капсулі, сухожиллях, м*язах.

Центральні відростки-аксони в складі задніх корінців вступають в спинний мозок і ідуть до проміжної зони, де частина волокон дає колатералі, разом з якими вони закінчуються на нейронах проміжного медіального ядра, де лежать другі нейрони. Сукупність ІІ нейронів утворює передній спинномозочковий шлях.

Частина волокон цього шляху утворює перехрест, посегментно переходячи через білу спайку на протилежну сторону спинного мозку, і в складі бокового канатику йдуть у висхідному напрямку розміщуючись при цьому в передніх відділах канатика по його периферії.

Друга частина не здійснює перехресту і проходять в складі бокових канатиків своєї сторони, також займаючи передньо-зовнішні відділи бокових канатиків.

По мірі сходження в краніальному напрямку передній спинномозочковий пучок підсилюється за рахунок волокон, що приєднуються з вище розміщених сегментів. Потім волокна проходять вздовж довгастого мозку, розміщуючись між нижнім оливним ядром і нижньою мозочковою ніжкою, далі слідують в наметі моста, наближуючись до його задньої (дорсальної) поверхні, і на межі з середнім мозком круто повертають дорсально в ділянку верхнього мозкового вітрила, де частина волокон знову переходить на протилежну сторону. Через верхні мозочкові ніжки волокна спинномозочкового шляху досягають кори червя мозочку.

В зв*язку з тим, що нервові волокна, які складають шлях Говерса, двічі утворюють перехрест (в білій спайці спинного мозку і у верхньому мозковому вітрилі), імпульси без свідомої пропріоцептивної чутливості передаються червю мозочку переважно з тієї ж сторони тіла.