Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_14.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
68.61 Кб
Скачать

Тема 14. Фінансова система України

1. Поняття фінансової системи країни

2. Державна фінансова система розвинутих країн

3. Структура фінансової системи України

1. Поняття фінансової системи країни

Поняття фінансової системи є розвитком більш загального визначення "фінанси". Фінанси виражають економічні суспільні відносини. Однак ці відносини виявляються по-різному, мають свою специфіку в кожній ланці фінансової системи. Так, фінанси підприємств ослуговують матеріальне виробництво. За їхньою участю створюється ВВП, що розподіляється всередині підприємств і галузей господарства. Через державний бюджет мобілізуються ресурси в основний централізований фонд держави і відбувається їхній перерозподіл між галузями господарства, економічними регіонами, окремими соціальними групами населення. Позабюджетні спеціальні фонди мають чітко цільове призначення.

Таким чином, кожна ланка фінансової системи є визначеною сферою фінансових відносин, а фінансова система в цілому — сукупністю різних сфер фінансових відносин, у процесі яких утворюються і використовуються фонди коштів.

Фінансова система — це система форм і методів утворення, розподілу та використання фондів коштів держави і підприємств.

2. Державна фінансова система розвинутих країн

Державна фінансова система в розвинутих країнах включає чотири ланки:

  • державний бюджет,

  • місцеві фінанси,

  • спеціальні позабюджетні фонди,

  • фінанси державних корпорацій.

Провідною ланкою фінансової системи виступає державний бюджет. За своїм матеріальним змістом — це головний централізований фонд коштів держави. Державний бюджет — головне знаряддя перерозподілу національного доходу. Через цю ланку фінансової системи перерозподіляється до 40% національного доходу країни.

Основними доходами державного бюджету виступають податки, що складають від 70% до 90% і більше від загальної суми доходів. За держбюджетом у країнах з розвинутою ринковою економікою закріплені головні податки — прибутковий податок з фізичних осіб, податок на прибуток корпорацій, акцизи, податок на додану вартість, мита.

З держбюджету здійснюються й основні витрати на військові цілі, втручання в економіку, утримання держапарату, соціальні витрати, субсидії і а кредити країнам, що розвиваються.

Держбюджет впливає і на інші ланки фінансової системи, надаючи субсидії та кредити місцевим органам влади, спеціальним урядовим фондам, державним підприємствам.

Друга ланка фінансової системи — місцеві (регіональні) фінанси. Вони включають місцеві бюджети, фінанси підприємств, що належать муніципалітетам, і автономні місцеві фонди. Основне значення мають місцеві бюджети. За ними закріплені другорядні податки (в основному майнові), У місцевих бюджетах, у порівнянні з держбюджетом, більш висока частка коштів направляється на соціальні цілі. Місцеві бюджети хронічно дефіцитні й одержують необхідні їм кошти шляхом субсидій і кредитів з держбюджету та випуску місцевих позик, гарантованих урядом.

Третя ланка фінансової системи — позабюджетні спеціальні фонди. У країнах з розвинутою ринковою економікою найбільшими позабюджетними фондами є фонди національного страхування, утворені за рахунок страхових внесків працівників підприємств, підприємців і дотацій з держбюджету. Кошти цих фондів використовуються на виплату пенсій за віком, за інвалідністю, з втратою годувальника, як допомога з тимчасової непрацездатності тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]