Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Появлениеа компьютерной томографии (украинский...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

Зміна вікна зображення

Звичайний комп'ютерний монітор здатний відображати до 256 градацій сірого кольору, деякі спеціалізовані медичні апарати здатні показувати до 1024 градацій. У зв'язку із значною шириною шкали Хаунсфілда і нездатністю існуючих моніторів відобразити весь її діапазон в чорно-білому спектрі, використовується програмний перерахунок сірого градієнта залежно від інтервалу шкали, що цікавиться. Чорно-білий спектр зображення можна застосовувати як в широкому діапазоні («вікні») денситометричних показників (візуалізуються структури всієї щільності, проте неможливо розрізнити структури, близькі по щільності), так і в більш-менш вузькому із заданим рівнем його центру і ширини («легеневе вікно», «м’якотканинне вікно» і т.д.; в цьому випадку втрачається інформація про структури, щільність яких виходить за межі діапазону, проте добре помітні структури, близькі по щільності). Простіше кажучи, зміну центру вікна і його ширини можна порівняти із зміною яскравості і контрастності зображення відповідно.

Середні денситометричні показники

Кт-сканування грудної клітки в легеневому і м’якотканному вікнах (на зображеннях вказані параметри центру і ширини вікна)

Речовина

HU

Повітря

-1000

Жир

-120

Вода

0

М'які тканини

+40

Кістки

+400 і вище

Розвиток сучасного комп'ютерного томографа

Сучасний комп'ютерний томограф фірми Siemens Medical Solutions

Сучасний комп'ютерний томограф є складним програмно-технічним комплексом. Механічні вузли і деталі виконані з високою точністю. Для реєстрації проходження через середовище рентгенівського випромінювання використовуються надчутливі детектори конструкція і матеріали, вживані при виготовленні яких постійно удосконалюються. При виготовленні КТ томографів пред'являються найжорсткіші вимоги до рентгенівських випромінювачів. Невід'ємною частиною апарату є обширний пакет програмного забезпечення, яке дозволяє проводити весь спектр досліджень (КТ-досліджень) комп'ютерних томографій оптимальними параметрами, проводити подальшу обробку і аналіз КТ-зображень. Як правило, стандартний пакет програмного забезпечення може бути значно розширений за допомогою вузькоспеціалізованих програм, що враховують особливості сфери застосування кожного конкретного апарата.

Покоління комп'ютерних томографів: від першого до четвертого

Прогрес КТ томографів безпосередньо пов'язаний із збільшенням кількості детекторів, тобто із збільшенням числа одночасно збираних проекцій.

Апарат 1-го покоління з'явився в 1973 р. КТ апарати першого покоління були покроковими. Була одна трубка спрямована на один детектор. Сканування проводилося крок за кроком роблячи по одному обороту на шар. Один шар зображення обраблювався близько 4 хвилин.

У 2-му поколінні КТ апаратів використовувався віяловий тип конструкції. На кільці обертання напроти рентгенівської трубки встановлювалося декілька детекторів. Час обробки зображення склав 20 секунд.

3-тє покоління комп'ютерних томографів ввело поняття спіральної комп'ютерної томографії. Рух трубки і детекторів, за один крок столу синхронно здійснювала повне обертання за годинниковою стрілкою, що значно зменшило час дослідження. Збільшилася і кількість детекторів. Час обробки і реконструкцій помітно зменшився.

4-те покоління має 1088 люминисцентних датчика розташованих по всьому кільцю гентри. Обертається лише рентгенівська трубка. Завдяки цьому методу час обертання скоротився до 0,7 секунд. Але істотної відмінності як зображення з КТ апаратами 3-го покоління не має.