Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порядок грош-оцінки с-г призн.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

Затверджено

наказом Держкомзему України,

Держкоммістобудування України,

Мінсільгосппроду України та

Української академії аграрних наук

від 27 листопада 1995 року

N 76/230/325/150

Порядок грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів

1. Загальні положення

1.1. Даний Порядок грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів (далі - Порядок) розроблено у відповідності з постановами Кабінету Міністрів України: від 23 березня 1995 року N 213 ( 213-95-п )"Про Методику грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів", від 31 жовтня 1995 року N 864 ( 864-95-п ) "Про внесення доповнень до Методики грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів", від 8 серпня 1995 року N 617 (617-95-п) "Про хід виконання Указу Президента України від 14 жовтня 1993 року N 456 "Про приватизацію об'єктів незавершеного будівництва" в Запорізькій, Івано-Франківській областях та місті Києві".

1.2. Порядок регламентує механізм грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та земель населених пунктів. При відсутності грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що підлягають продажу, в тому числі під об'єктами незавершеного будівництва та автозаправочними станціями, що реалізують пально-мастильні матеріали виключно на населенню, Порядок встановлює механізм їх оцінки.

Виходячи з частини четвертої статті 4 Земельного кодексу ( 561-12 ) це стосується приватизації земельних ділянок, що надані або передбачені правилами використання та забудови населених пунктів, їх генеральними планами та іншою містобудівною документацією в межах або за межами населених пунктів для:

- багатоквартирної безсадибної житлової забудови;

- громадської забудови (за винятком земель, наданих для розміщення будинків органів державної влади та державнї виконавчої влади);

- промисловості (за винятком гірничодобувної);

  • об'єктів комунально-складського господарства (за винятком кладовищ).

1.3. Грошова оцінка земель здійснюється з метою створення умов для економічного регулювання земельних відносин при передачі земель у власність, у спадщину, під заставу, при даруванні, купівлі-продажу земельної ділянки та права оренди, визначенні ставок земельного податку, ціноутворенні, обліку сукупної вартості основних засобів виробництва, визначенні розмірів внеску до статутних фондів колективних сільськогосподарських підприємств, спільних підприємств, акціонерних товариств, об'єднань, кооперативів.

Грошова оцінка землі є вихідною базою для здійснення операцій з земельними частками (паями), ринкова ціна яких визначається на основі співвідношення попиту і пропозиції, а також для встановлення стартової ціни земельних ділянок несільськогосподарського призначення при їх продажу на конкурентних засадах.

1.4. Інформаційною базою для грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення є матеріали державного земельного кадастру (кількісна і якісна характеристика земель, бонітування грунтів, економічна оцінка земель), матеріали внутрігосподарського землевпорядкування, проекти формування територій і встановлення меж сільських, селищних Рад народних депутатів, встановлення меж населених пунктів, матеріали інвентаризації земель усіх категорій, та грошової оцінки земель населених пунктів і земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що підлягають продажу, - матеріали інвентаризації земель населених пунктів, економічної оцінки їх територій, генеральні плани населених пунктів, схеми генеральних планів сільських (селищних) Рад, проекти районного планування (проекти територіальної організації) адміністративних районів, проекти детального планування.

1.5. Грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення, на які відсутні матеріали економічної оцінки, визначається за аналогічними агровиробничими групами грунтів, які до них прилягають.

На гірших землях, на яких не створюється диференційований рентний доход (з нульовим або від'ємним показником оцінки), грошова оцінка земель визначається величиною абсолютного рентного доходу - 1.6 ц зерна з гектара.

1.6. Грошова оцінка земельних ділянок під виробничими будівлями і спорудами сільськогосподарських підприємств, що розташовані за межами населених пунктів, визначається за аналогічними агровиробничими групами грунтів, які до них прилягають.

1.7. Для організації і проведення робіт з грошової оцінки земель і встановлення їх ціни, включаючи земельні ділянки несільськогосподарського призначення, що підлягають продажу, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, виконкоми міських (міст обласного підпорядкування) Рад народних депутатів, районні державні адміністрації створюють комісії у складі спеціалістів управлінь (відділів) земельних ресурсів, сільського господарства і продовольства, містобудування і архітектури, планово-економічного, фінансового, охорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки, комунального господарства, сільськогосподарських й інших підприємств, працівників тих сільських, селищних та міських (міст районного підпорядкування) Рад народних депутатів, на території яких розташовані земельні ділянки, що приватизуються.

Комісії очолюють заступники голів відповідних державних адміністрацій та виконкомів міських Рад народних депутатів.

1.8. Результати грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, міст районного підпорядкування, селищ міського типу і сільських населених пунктів, у тому числі грошової оцінки і ціни земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що підлягають продажу у цих населених пунктах та за їх межами, розглядаються і погоджуються місцевими органами Держкомзему та містобудування і архітектури. Дані грошової оцінки затверджуються районними державними адміністраціями за поданням комісій, зазначених у п.1.7.

Результати грошової оцінки земель м.м.Києва і Севастополя, міст обласного підпорядкування, в тому числі грошової оцінки і ціни земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що підлягають продажу у цих містах, розглядаються і погоджуються місцевими органами Держкомзему та містобудування і архітектури.

Дані грошової оцінки затверджуються Київською і Севастопольською міськими державними адміністраціями, виконкомами міських (міст обласного підпорядкування) Радами народних депутатів за поданням комісій, зазначених у п.1.7.