Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Тема 6. Бюджет Лекція 9. Бюджет

1.Бюджет держави як визначальна ланка державних фінансів, його сутність і призначення

2.Структура бюджету держави

3.Поняття бюджетної системи та бюджетного устрою

4.Бюджетний процес, його поняття і складові частини

  1. Бюджет держави як визначальна ланка державних фінансів, його сутність і призначення

Бюджет держави є центральною ланкою фінансової системи будь-якої країни, складовою державних фінансів. Основним джерелом формування бюджету є ВВП. Необхідність функціонування бюджету держави зумовлена:

  1. функціонуванням держави;

  2. потребою фінансування соціальних програм;

  3. потребами розширеного відтворення національної економіки на інноваційній основі.

За сутністю економічної категорії, бюджет – це частина розподільчих відносин, пов’язаних з формуванням і використанням основного централізованого фонду грошових ресурсів держави.

Особливості розподільчої функції бюджету проявляються у тому, що:

  • основним об’єктом розподілу виступає національний дохід;

  • одна і та ж частина національного доходу може багаторазово проходити через бюджетний розподільчий механізм;

  • багатоканальність грошових потоків.

Контрольна функція бюджету дає змогу регулювати і перевіряти своєчасність і повноту надходження коштів та їх ефективне використання, дає можливість знайти недоліки в управління фінансами.

Отже, бюджет держави – це сукупність грошових відносин, пов’язаних з розподілом і перерозподілом ВВП (частково і національного багатства), з метою формування і використання централізованого фонду грошових ресурсів, призначеного для виконання державою своїх функцій.

За матеріальним змістом бюджет – це основний централізований фонд грошових ресурсів держави. Він формується на загальнодержавному чи місцевому рівнях для забезпечення функцій відповідних органів державної і місцевої.

За формою прояву бюджет є основним фінансовим планом держави. У бюджеті відображаються джерела та обсяги надходжень, напрями розподілу та використання коштів централізованого грошового фонду держави. Як будь-який інший фінансовий план, бюджет є науково обґрунтованим, збалансованим, системним та узгодженим; його показники взаємопов’язані між собою.

За правовим характером бюджет держави є юридичним актом. У державному бюджеті відображається розпис доходів і видатків держави, а у місцевих бюджетах – відповідно доходи і видатки органів місцевого самоврядування на бюджетний період. Державний бюджет, як правовий акт, має силу закону, щорічно затверджується Верховною Радою України, а місцеві бюджети – відповідними органами місцевого самоврядування і є основними нормативними документами місцевого значення.

Бюджетна політика охоплює сукупність державних заходів з організації та використання бюджетних ресурсів для забезпечення її економічного та соціального розвитку.

Залежно від періоду та характеру завдань, бюджетна політика поділяється на:

  • бюджетну стратегію (тривалий курс бюджетної політики, розрахований на перспективу, цілісна система дій держави, спрямована на реалізацію мети, завдань та пріоритетів бюджетної політики, розрахованого на тривалу перспективу з вирішенням глобальних завдань економічної стратегії, часто формується під впливом політичних та ідеологічних засад);

  • бюджетну тактику (форма реалізації бюджетної стратегії, комплекс адаптивних заходів впливу держави на стан функціонування конкретних бюджетних взаємовідносин з метою надання їм параметрів, визначених бюджетною стратегією).

Реалізації бюджетної політики забезпечується за допомогою бюджетного механізму. До структури бюджетного механізму входять різні організаційні форми, форми бюджетного забезпечення, методи й інструменти бюджетного регулювання, бюджетні стимули та санкції (рис.1).

Організаційні форми бюджетного механізму

Бюджетне прогнозування

Бюджетне програмування

Бюджетне планування

Оперативне управління

Бюджетні стимули і санкції

Форми бюджетного забезпечення

Кошторисне фінансування

Бюджетне інвестування

Бюджетне кредитування

Бюджетне субсидіювання

Бюджетне дотування

Бюджетне резервування

Важелі бюджетного регулювання

Податки, обов’язкові збори

Неподаткові платежі

Міжбюджетні трансферти

Бюджетні призначення

Бюджетні зобов'язання

Бюджетні асигнування

Інструменти бюджетного регулювання

Ставки податків

Норми амортизаційних відрахувань

Проценти за кредит

Бюджетні норми і нормативи

тарифи

Бюджетні стимули і санкції

Бюджетне фінансування

Пільги

Штрафи

Пеня бюджетні відшкодування

Рис. 1. Складові елементи бюджетного механізму