Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендації до курсової роботи.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
206.85 Кб
Скачать

1. Загальні відомості та вимоги до виконання курсової роботи з дисципліни “фінанси”

Курсова робота як важлива форма навчального процесу покликана навчити студентів самостійному узагальнюванню і викладенню інформаційних джерел (монографій, підручників, статей, опублікованих у періодичній пресі тощо), статистичних і практичних матеріалів. Курсова робота показує, наскільки глибокі й фундаментальні знання набуті студентом при вивченні курсу, характеризує вміння самостійно досліджувати окремі питання теми.

У курсовій роботі необхідно логічно і послідовно викласти основні положення, що розкривають зміст обраної теми, показати розуміння тих процесів, що відбуваються у фінансовій сфері, уміння працювати з літературними джерелами, законодавчими і нормативними матеріалами.

У курсовій роботі студент має показати:

  • знання і правильне розуміння закономірностей, що складаються у фінансовій сфері;

  • уміння працювати з інформаційними джерелами, використовувати законодавчий та інструктивний матеріал, аналізувати цифрові дані й самостійно викладати свої думки з того чи іншого питання;

  • уміння використовувати набуті теоретичні знання у процесі аналізу та узагальнення конкретного цифрового матеріалу.

Обов’язковим для розкриття теми курсової роботи є залучення цифрових практичних і статистичних даних. Джерелом їх можуть бути статистичні щорічники, опубліковані статті, монографії, а також фактичний матеріал, зібраний за місцем роботи.

Зібраний цифровий матеріал має бути представлений у вигляді таблиць, схем, діаграм, графіків. Особливу увагу слід приділити правильному оформленню й побудові наведених таблиць, графіків тощо. Вони мають бути логічним продовженням викладених теоретичних положень і слугувати основою для відповідних висновків і пропозицій. Одна з головних вимог до графічного і табличного матеріалу – їх наочність. Заголовки (назви) таблиць, схем, графіків, діаграм мають відображати основний зміст ілюстрованого матеріалу. У таблицях указуються одиниці виміру, об’єкт аналізу, часовий ряд дослідження, у графіках - масштаб. Таблиці й графічний матеріал мають мати окрему нумерацію.

Курсова робота виконується самостійно. Якщо в ній наводяться цитати з наукових статей чи монографій, необхідно посилатися на джерело, указавши автора роботи, її назву, місце і рік видання, сторінку. Це ж саме стосується й цифрових даних.

Виконуючи курсову роботу, слід ознайомитись з відповідними законодавчими і нормативними матеріалами, підібрати монографічну літературу і публікації у пресі з обраної теми. На останній сторінці студент ставить свій підпис і дату закінчення роботи. Нумерація сторінок — наскрізна, починаючи з титульної сторінки. Зразок оформлення титульної сторінки наведено в додатку.

Метою виконання курсової роботи є систематизація, закріплення та розширення теоретичних знань, їхнє застосування для вирішення конкретного практичного завдання.

Для досягнення цієї мети вирішуються такі завдання:

- систематизація та поглиблення теоретичних знань у контексті вирішення певних практичних завдань;

- формулювання конкретної прикладної проблеми, що не знайшла достатнього висвітлення у науковій літературі та не вирішена на практиці;

- встановлення внутрішніх і зовнішніх зв’язків між явищами та процесами, які є суттєвими для вирішення конкретного практичного завдання;

- обґрунтування шляхів вирішення визначеної проблеми;

- формування висновків за результатами проведеного дослідження.

У курсовій роботі студент повен показати:

- знання і правильне розуміння закономірностей, що складаються у фінансовій сфері;

- уміння працювати з інформаційними джерелами, користуватись законодавчим та інструктивним матеріалом, викладати свою точку зору на проблемні питання та робити обґрунтовані висновки щодо поліпшення фінансових відносин і вдосконалення фінансової системи;

- здатність використовувати здобуті теоретичні знання у процесі аналізу та узагальнення цифрового матеріалу, застосовувати сучасну методику дослідження з використанням таблиць, графіків, схем, діаграм та інших графічних рисунків

У курсовій роботі студент повинен глибоко і всебічно розкрити зміст обраної теми, показати розуміння конкретних форм організації фінансів у різних сферах суспільної діяльності. Особливу увагу слід приділити дискусійним питанням теорії і практики фінансових відносин. Якщо в економічній літературі відсутня єдина точка зору з питань, які досліджуються, слід навести думки кількох авторів, дати їх критичну оцінку та висловити свої міркування з даного приводу. Це допоможе більш глибокому засвоєнню матеріалу.