Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

І. Вступ

Бухгалтерський облік – досить важка, але водночас важлива та цікава дисципліна, яка вимагає великої відповідальності, пунктуальності, уважності, любові до точних наук.

Бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Вирішити актуальні проблеми в галузі економіки не можна без удосконалення бухгалтерського обліку. Чітко налагоджений бухгалтерський облік своєчасно забезпечує управлінські потреби необхідною інформацією для виконання аналізу господарської діяльності та обґрунтування відповідних управлінських рішень.

Основна мета даної курсової роботи – навчитися розуміти порядок відображення господарських операцій за Планом рахунків, складання фінансової звітності у відповідності з діючими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, організовувати бухгалтерський облік господарських операцій таким чином, щоб він забезпечував користувача достовірною, повною і правдивою інформацією про діяльність підприємства, розуміти особливості ведення обліку на різних підприємствах.

Теоретичні положення, наведені в курсовій роботі підкріплені прикладами бухгалтерського відображення багатьох господарських операцій, що дозволить нам краще розібратися у викладеному матеріалі та набути практичних навичок роботи бухгалтера.

В курсовій роботі ми повинні розглянути загальнотеоретичні проблеми організації бухгалтерського обліку, де розкриваємо ми такі питання як:

система бухгалтерського обліку;

  • порядок регулювання обліку та його принципи;

  • завдання, предмет, метод та функції бухгалтерського обліку;

  • облікова політика підприємств.

Також робота присвячена проблемам обліку на підприємствах. Важливе місце займає розгляд документального оформлення діяльності підприємств, наведено порядок складання первинних документів та приклади їх заповнення. В особливостях бухгалтерського обліку підприємств розглянемо особливості обліку основних засобів, облік витрат на виробництво та калькулювання собівартості робіт, облік здачі підрядних робіт, облік розрахунків з постачальниками та підрядниками, порядок формування та відображення в обліку фінансових результатів. Зокрема в розділах ми розглянемо порядок складання та подання фінансової звітності на підприємствах.

За допомогою цієї курсової роботи ми повинні навчитися уважно, швидко і правильно виконувати усі завдання та розрахунки, які ставить перед нами бухгалтерський облік, адже саме це допоможе нам у майбутньому добре розумітися у своїй справі і стати висококваліфікованими фахівцями.

Розділ іі. Сутність, форма, побудова зміст бухгалтерського балансу

Економічні ресурси є матеріальною основою діяльності підприємства, установ, організацій. Від раціональності їх використання залежить ефективність діяльності всіх структурних підрозділів підприємства. Керівництву підприємства (засновникам, раді директорів, кредиторам, інвесторам тощо) необхідно мати вичерпну, достовірну інформацію про оборотні та необоротні активи, їх наявність у господарстві, стан і розміщення, а також про джерела їх формування – власний капітал та зобов’язання. Таку інформацію, узагальнену та згруповану у відповідному порядку, отримують за допомогою бухгалтерського балансу.

Баланс – відображення в спеціальній таблиці, з одного боку, господарських засобів за їх складом та розміщенням, а, з другого боку, а – за джерелом їх утворення.

Бухгалтерський балансце звіт про фінансово-майновий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання та власний капітал.

Завдання балансу - дати узагальнену інформацію про господарські активи та їх джерела в єдиній грошовій оцінці на певний момент. Така інформація необхідна для прийняття управлінських рішень. Це пояснюється тим, що баланс є моделлю, за допомогою якої в інтересах користувачів подається інформація про фінансовий стан підприємства на певний момент часу.

Баланс відображає співвідношення між економічними ресурсами підприємства та вимогами на них.

Особливістю бухгалтерського балансу як носія інформації є те, що всі його дані переносяться з бухгалтерських рахунків і підтверджені документально. Інші баланси (матеріальні, енергетичні) найчастіше складаються для того, щоб знайти невідомі величини. Наприклад, в енергетичному балансі, порівнюючи обчислену потребу в електроенергії з наявними потужностями, визначають дефіцит або лишки енергії. Аналогічно використовується баланс доходів і витрат тощо.

Мета складання балансу — надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан пiдприємства на звітну дату.

Тобто бухгалтерський баланс є способом економічного групування і відображення у грошовій одиниці на певну дату (кінець місяця, кварталу, року) господарських засобів підприємства за видами і розміщенням, за джерелами утворення і цільовим призначенням.

Структура та зміст балансу змінюються залежно від форм власності, рівня продуктивних сил i розвитку виробничих відносин суспільства. Зміст і форма балансу визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 „Баланс”.

Баланси класифікують за:

  • — джерелами складання;

  • — термінами складання;

  • — обсягами даних;

  • — змістом;

  • — формою.

За джерелами складання баланси поділяють на:

1) iнвентарнi - складаються на пiдставi повного опису інвентарю i є скороченим варіантом балансу;

2) книжкові - складаються на пiдставi запису в книгах без підтвердження інвентаризації, тому їх називають пробними, або попередніми;

З) генеральний - є синтезом інвентарного та книжкового балансів i складається за рік на пiдставi інвентаризаційного опису та попереднього балансу.

За термінами складання розрізняють баланси:

1) вступні - складаються на час створення пiдприємства;

2) операцiйнi - складаються протягом року й відображають окремі аспекти дiяльностi пiдприємства;

З) ліквідаційні - складаються під час ліквідації пiдприємства.

Залежно від обсягів даних баланси поділяють на:

1) прості - баланси підприємств, які не мають структурних пiдроздiлiв або філій;

2) складні - баланси підприємств, що мають структурні пiдроздiли;

З) зведені - баланси підприємств, які мають філії.

За змістом розрізняють баланси:

1) сальдові - містять тільки залишки по рахунках i характеризують майновий стан господарства на певну дату;

2) оборотні - баланси, які, крім залишків по рахунках, містять обороти по дебету та кредиту цих рахунків;

З) результативні - баланси доходів і витрат або прибутків і збитків, які дають змогу визначити чистий прибуток або чистий збиток;

4) промiжнi - баланси, що складаються на будь-яку дату залежно від потреби;

5) шахові - баланси, які, крім залишків по рахунках, містять кореспонденції по цих рахунках. Такі баланси доцільно складати лише на невеликих підприємствах, що використовують обмежену Кiлькiсть бухгалтерських рахунків;

б) порівняльні - баланси, в яких порівнюються статті звітного балансу з вiдповiдними статтями балансу за попередній період.

За формою баланси поділяються на:

1) повні;

2) скорочені.

Усі види балансів називають бухгалтерськими, оскільки їх складають на пiдставi даних бухгалтерського облiку. Підприємства та органiзацiї складають місячну, квартальну i річну звітність, компонентом якої обов’язково є бухгалтерський баланс.