Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
63______9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

Виховні заходи з профорієнтації учнів 9–11 класів

Л. М. Власюк, вчитель, ЗОШ І–ІІІ ст. № 11, м. Куп’янськ, Харківська обл.

Геніальність зовсім не такий рідкісний дар... Вона, навпаки, не виняток і становить дар кожного. (п. К. Енгельмейер)

1-й учень. Здібності — властивості особистості, що дають їй можливість навчатися, здобувати знання, уміння, навички для певного складу діяльності! Наприклад, навчання малювання, музики, мов та ін. Причому здібності проявляються не в самих знаннях, а у швидкості їх набуття. З точки зору сучасної психології найвищим ступенем здібностей є геніальність, потім ідуть талант і обдарованість.

Раніше вважалося, що творчість, винахідливість притаманні небагатьом, обраним, тобто людям, у яких з дитинства проявилися явні таланти в будь-якій сфері (музичні, художні, літературні, технічні здібності).

Є думка, що складні психологічні структури, які забезпечують творчі здібності, передаються у спадок. Існує багато прикладів, що підтверджують це. Так, наприклад, прабабусі О. С. Пушкіна і Л. М. Толстого були рідними сестрами. У п’ятьох поколіннях родини Баха нараховувалося 16 композиторів. Ми знаємо видатних письменників і композиторів: Дюма батько і син, Штраус — батько і син. А сучасні артисти? Андрій Миронов, Олександр Ширвінт, Дмитро Маліков.

Але дослідження вчених показали, що видатні і геніальні люди можуть народитися в будь-якій звичайній сім’ї.

Прикладом талановитих знаменитостей, що народилися у селянських сім’ях є М. В. Ломоносов, І. П. Кулібін та багато інших.

Якщо визначити психологічним терміном, що ж є рухомою пружиною технічного прогресу, то нею є винахідливість. (А. В. Луначарський)

2-й учень. З давніх часів людство прагнуло винаходів. Через них ми дійшли до сучасних благ цивілізації. Життєво необхідні потреби людей — добування їжі, збереження вогню, створення житла, висували задачі виготовлення і постійного удосконалення знарядь праці і засобів для полювання.

З давніх часів було зроблено мільйони відкриттів. І що дивно: при ускладненні задач винахідника методи їх розв’язання майже не змінювалися. Винахідники йшли до мети знайомим шляхом «випробувань і помилок».

Сьогодні з висот досягнення цивілізації не можна не дивуватися винахідливості наших пращурів.

Не кожному допомагає випадок, доля обдаровує тільки підготовлені уми. (Л. Пастер)

3-й учень. Шляхом «спроб і помилок» наполегливо працювали вчені над проблемами, які охоплювали все їхнє єство. Сучасники Т. Едісона жартували: якщо перед винахідником поставити завдання знайти голку у сіні, то він, не втрачаючи і секунди, почне пошуки, перекладаючи соломинку за соломинкою. У цьому жарті є доля істини. Так, наприклад

•  свій лужний акумулятор Едісон отримав, провівши 50 000 дослідів;

•  Ф. Лебон випадково кинув пригоршню дерев’яної тирси у скляний посуд, що стояв на вікні, і винайшов лампу газового освітлення;

•  хімік Е. Бенедиктус випадково впустив скляну колбу, забруднену розчином колодія, і побачив, що вона не розбилася. Це стало початком до винаходу скла, що не б’ється;

•  А. Флемінг, господар хімічної лабораторії, не вирізнявся охайністю і у лабораторній чашці, що запліснявіла і яку потрібно було давно викинути у сміття, був випадково побачений жовтий порошок. Так було відкрито пеніцилін;

•  французький фізик А. Беккерель випадково засвітив фотопластинки, які були загорнуті у чорний папір. У результаті він з’ясував, що солі урану випромінюють якісь невидимі промені. Так було відкрито явище радіоактивності;

•  російський хімік К. Фальберт після роботи у лабораторії припустився неохайності: щоб утамувати голод, сів за стіл з невимитими руками. Під час обіду у нього всі страви мали солодкий присмак. Зацікавившись цим, видатний хімік відкрив речовину в 500 разів солодшу від цукру — сахарин.

Коли Ньютона питали, як він зробив свої відкриття, він відповідав: «Я постійно думаю про них. Я постійно тримаю в голові річ свого дослідження і терпляче чекаю, поки перший відблиск поступово не перетвориться на повне і блискуче світло». Над розробкою свого відкриття Ньютон працював 20 років і навіть захворів від перевтоми. Тоді де ж тут його величність випадок?

Правда, наполегливість, цілеспрямованість, самовідданість — така мета і причина відкриття!

4-й учень. Те, що природа наділила людину незвичайними здібностями, доводиться фактичними матеріалами. Так, наприклад, індійська жінка Шакунтала Деві виграла змагання з комп’ютером з дуже складних розрахунків, вона випереджала дії комп’ютера на десятки секунд.

Олександр Македонський, Наполеон, інші видатні полководці пам’ятали своїх солдатів в обличчя, а деяких і на ім’я. Тут немає нічого неможливого. Такі вимоги професії.

Можна стверджувати, що й більшість людей постійно проявляють винахідливість у повсякденному житті і у сфері людських взаємовідносин.

Учитель. Здібності необхідно реалізувати. Як говорили древні, якщо ангела не випустити на волю, то він перетвориться на диявола. У людей, які не змогли реалізувати свої потенційні можливості у продуктивній діяльності, часто внутрішнє незадоволення виливається у неврози, психосоматичні захворювання, конфліктність…

Сподіваюсь, що інформація, яку ви почули сьогодні, примусить вас задуматися, допоможе зробити правильні висновки. Будьте наполегливими, спостережливими і зацікавленими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]