Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать

Б. Робота з молодою сім'єю по стабілізації сімейних стосунків

Основною формою роботи центрів ССМ з молодими сім'ями по стабілізації сімейних стосунків є робота консультативних пунктів, які надають психолого-педагогічну, юридичну, соціально-медичну, психотерапевтичну, інформаційну допомогу молодим сім'ям, проводять психотерапевтичну роботу з окремими

173

категоріями сімей. До роботи у корсультпунктах, окрім спеціалістів соціальних служб, залучаються кваліфіковані спеціалісти інших галузей, підготовлені волонтери. ІТакий пункт має свій розпорядок роботи, розклад прийому різних/спеціалістів. Він може працювати на базі центру ССМ, ЗАГСу; бібліотеки тощо. Для роботи у сільській місцевості прагтюють виїзні консультпукги. Така форма роботи дозволяє наблизити соціальні послуги до тих, хто проживає у віддалених районах, у сільській місцевості. Для виїзного консультування запрошуються кваліфіковані фахівці з різних проблем життєдіяльності сім'ї. Виїзне консультування має на меті надати загальну інформацію для всіх бажаючих, а також провести груїюві, індивідуальні консультації для тих, хто її потребує.

Практична діяльність центрів соціальних служб для молоді показала, що найбільш розповсюдженою і ефективною формою роботи у цьому напрямку є клуби молодої сім'ї. їх створено і працює у центрах ССМ України понад 160. Мета такого клубу — зміцнення сім'ї; повага до цінностей і традицій сім'ї; надання допомоги щодо організації життєдіяльності сім'ї, вирішення сімейних проблем і колізій, надання допомоги у вихованні дітей; юридичні консультації, організація вільного часу сім*ї тощо. Клуби залучають значну кількість відвідувачів внаслідок демократичності, організованості роботи, взаємостосунків партнерства, врахування побажань і запитів кожного члена клубу. Клуб повинен мати свою назву, положення про діяльність, щорічний план робо ги. При клубі можуть працювати різні секції (залежно від потреб членів клубу). Наприклад: "Батьки і діти", "Господарочка", "Наш відпочинок", "Маленькі домашні хитрощі", "Ми будуємо нормальні стосунки" та ін. Члени клубу можуть вільно переходити з однієї секції до іншої. Невелика кількість членів секцій (10-15 чол.) дає можливість її керівникам, спеціалістам-консультантам працювати з мікроколективом, проводити різноманітні психологічні тренінги, рольові ігри, бліц­турніри тощо. На базі клубів організовуються консультації, сімейно-

психологічні комунікативні тренінги, вечори, екскурсії та інші масові заходи. У завдання клубів входить також розвиток творчої ініціативи молоді, її пізнавальних інтересів, освіта молодих батьків та іи.

У клубах проводяться також психотренінги, обговорюються різноманітні сімейні проблеми.

Існує досвід створення клубів студентських сімей - на базі студентських гуртожитків. Однією з цікавих форм роботи щодо організації вільного часу сімей є реалізація культурно-розважальних проектів: проведення різноманітних сімейних свят і конкурсів. Мета проведення таких заходів — пошук нових форм роботи з сім'єю, пропаганда сімейних цінностей у молодіжному середовищі, розвиток сімейних традицій, відродження родинно-побутової культури українського народу, пошук сімейних талантів, розвиток пізнавальних інтересів членів сім'ї, творчої ініціативи, обмін досвідом сімейного виховання, зміцнення взаємовідносин в сім'ї, збереження родоводу, подружньої вірності, шанобливого ставлення до батьків.

Такі заходи проводяться центрами соціальних служб на всіх рівнях - районному, міському, обласному, а також в окремих навчальних закладах. Вони часто пов'язані з певними визначними датами, з святами або проводяться як щорічні підсумкові заходи. Наприклад, до Міжнародного дня сім'ї, календарних, релігійних свят, регіональних конкурсів тощо. Крім таких свят, проводяться фотовиставки, виставки декоративно-прикладного, художнього мистецтва: "Світ очима дітей", конкурси дитячих малюнків, плакатів, на кращі подвір'я тощо. Теми таких свят різноманітні: "Родинна веселка", "'Історія моєї родини", "Наш родовід", "Чарівне подружжя", "Творча студентська сім'я", "Обряд буковинського весілля", "Ой, кум до куми залицявся", "Жгнка-бабуся", "Моя невістка- найкраща"тощо. Проведення таких свят сприяє зміцненню сім'ї, породжує почуття поваги до свого родоводу, своєї родини, має велике значення для вирішення проблем сімейного виховання.

174

175

В. Допомога батькам у розв'язанні проблем сімейного

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]