Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Назвіть ознаки класифікації доходів бюджетних установ.

  2. Розкрийте склад доходів спеціального фонду бюджетної установи.

  3. Дайте характеристику доходам отриманих як плата за послуги, надані бюджетними установами згідно з функціональними повноваженнями.

  4. Розкрийте склад надходжень, що належать до грантів і дарунків?

  5. Розкрийте порядок планування дохідної частини проекту кошторису.

  6. Розкрийте порядок затвердження кошторису.

Питання 12. Порядок отримання бюджетними установами асигнувань із загального фонду бюджету. Фінансування бюджетних установ через органи Державного казначейства України: відкриття реєс­траційних рахунків, порядок укладення договору між казначей­ством та бюджетними установами.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Розпорядники коштів фактично отримують асигнування, як уже зазначалося, виключно на підставі затверджених кошторисів і планів асигнувань. Асигнування згідно з бюджетними призначеннями надходять до бюджетних установ для подальшого розподілу чи використання через систему органів казначейства. Організація роботи з отримання та розподілу асигнувань полягає в оперативній обробці інформації щодо асигнувань, які надійшли (упродовж одного дня) для їх розподілу, а також у чіткому дотриманні встановлених планів розподілу асигнувань за нижчими установами. Наступний напрямок організації обліку доходів — розробка облікових номенклатур. Облікові номенклатури створюються за традиційною схемою і містять такі складові:

  • надійшли асигнування із загального фонду бюджету до ГРК;

  • розподіляються та переводяться асигнування ГРК між РК;

  • отримано РК нижчого рівня асигнування;

  • списуються отримані за поточний рік асигнування із загального фонду бюджету.

Отриманню бюджетних асигнувань передує формування відповідної бази даних щодо мережі розпорядників бюджетних коштів за міжрегіональними управліннями Державного казначейства, затвердження бюджетних призначень і доведення витягів з них до розпорядників коштів.

Бюджетні установи, що утримуються за рахунок державного бюджету, фінансуються через органи Державного казначейства, яким в установах Національного банку та вповноважених установах комерційних банків, визначених Кабінетом Miністрів України та Національним банком України, відкриття єдині казначейські рахунки.

Слід зазначити, що у разі фінансування розпорядників бюджетних коштів через територіальні органи Державного казначейства всі поточні рахунки бюджетних установ в уповноважених банках закриваються і їм, у свою чергу, в органах Дер­жавного казначейства відкриваються реєстраційні рахунки, кількість яких у конкретного розпорядника коштів залежить від ступеня деталізації контролю за використанням бюджетних коштів відповідно до бюджетної класифікації.

Для відкриття реєстраційних рахунків розпорядники коштів подають у відповідні органи Державного казначейства такі документи:

  • заяву на відкриття рахунків встановленого зразка за підписом керівника установи та головного бухгалтера;

  • копію установчого документа (статуту, положення), завірену нотаріально або вищою організацією;

  • довідку про внесення установи до єдиного державного реєстру підприємств і організацій України (ЄДРПОУ) із зазна­ченням ідентифікаційного коду;

  • доведений до розпорядника коштів поквартальний об­сяг асигнувань із розподілом за підрозділами бюджетної кла­сифікації;

  • затверджений кошторис доходів і видатків;

  • картку із зразком відбитка печатки установи та під­писів осіб, яким відповідно до чинного законодавства України надано право розпоряджатися рахунком і підпису платіжних та інших розрахункових документів;

  • звіт про виконання кошторису видатків установи на дату закриття поточного рахунка в уповноваженому банку.

Слід провести порівняльну характе­ристику поточних і реєстраційних рахунків, які за багатьма ознаками відрізняються один від одного.

Потрібно зауважити, що з органом Державного казна­чейства розпорядник коштів укладає договір на відкриття та обслуговування реєстраційних рахунків. Договір складається за встановленою формою і містить предмет договору, права та обов'язки сторін, порядок закриття рахунків, строки дії договору, порядок його зміни та припинення, порядок розгляду спорів, місцезнаходження сторін.