Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
412.46 Кб
Скачать

6. Електронна комерція

Internet з глобальної поштової та інформаційно-пошукової системи перетворюється на інструмент ведення сучасного бізнесу, заснованого на принципах мережевої економіки.

Електронний бізнес (Е-бізнес) - ділова активність, яка використовує можливості глобальних інформаційних мереж для перетворення внутрішніх і зовнішніх зв'язків компанії з метою створення прибутку.

Найважливішою складовою Е-бізнесу є Е-комерція, яка охоплює не тільки операції купівлі-продажу, а й супровід процесів створення попиту на продукцію і послуги, вдосконалення обміну інформацією між партнерами.

Електронна комерція (Е-комерція) - різновид бізнес-активності, в якій взаємодія суб'єктів1 бізнесу з купівлі-продажу товарів і послуг (як матеріальних, так й інформаційних) здійснюється за допомогою глобальної комп'ютерної мережі Internet або будь-якої іншої інформаційної мережі.

Виділяють кілька класичних етапів ведення електронної комерції: он-лайновий маркетинг2, оформлення замовлень, здійснення платежів і підтримка інформації про доставку.

Розглядають, зокрема, такі моделі електронної комерції: -електронна крамниця;

  • електронний довідник-каталог;

  • електронний он-лайновий аукціон;

  • електронний торговельний центр.

Електронна крамниця - Web-сайт, що належить фірмі-виробнику, торговій фірмі тощо й призначений для просування товарів на ринку, збільшення обсягу продажів, залучення нових покупців.

На таких сайтах є змога вибрати товари, оформити замовлення і зробити оплату через мережу, оформити документи в режимі on-line для здійснення оплати звичайним способом і відстежити доставку.

Електронний довідник-каталог - Web-сайт для проведення тендерів3 серед постачальників.

Зазвичай існує у вигляді каталогу-довідника, за допомогою якого клієнт може вибрати постачальників товарів для проведення переговорів з ними. Відбір робиться, виходячи з характеристик товарів, цін, умов постачання, номенклатури або будь-яких інших специфічних умов. Електронні довідники-каталоги застосовуються компаніями

для полегшення участі в тендерах, для просування своєї торгової марки і зниження витрат з маркетингу.

Електронний он-лайновий аукціон - одна з найперспективніших галузей електронної комерції; програмно-інформаційна тематична база з пошуковими засобами, в якій містяться описи товарів, допущених до торгів.

Електронний аукціон аналогічний до процедури торгів на звичайному аукціоні. „Господар" такої Web-системи заробляє на відсотках від трансакцій4, а також на продажах програмного забезпечення для участі в торгах. Вдалий приклад такого Internet-аукціону - www.e-bav.com.

Електронний торговельний центр (E-mail, електронний мол) - Web-сайт, що містить безліч електронних крамниць і каталогів, об'єднаних загальним місцем розташування (інколи під відомою маркою), які спільно виконують додаткові функції, використовують систему здійснення захищених платіжних трансакцій тощо.

Інші моделі електронної комерції пов'язані з інтенсифікацією обміну інформацією і процесами спільного виробництва.

Переваги електронної комерції порівняно з традиційними видами ділової активності вагомі. Використання нових електронних форм комунікації істотно знижує витрати на організацію і підтримку всієї інфраструктури бізнесу. Можливості Е-комерції дають змогу також перепроектувати стратегію ведення бізнесу. Фундаментальне переосмислення і радикальна зміна бізнес-процесів може помітно поліпшити такі найважливіші характеристики, як витрати, якість, сервіс і швидкість обслуговування.

Впровадження Е-комерції, можливо, стане саме тим економічним важелем, який зможе змінити ідеологію, засоби і принципи традиційного бізнесу. Розвиток потенціалу електронної комерції зумовить створення нових ринкових моделей і відносин.

Бізнесмен, який підключився до Internet і вирішив стати активним учасником, гравцем на полі віртуального бізнесу, отримує неперевершене знаряддя для проведення маркетингу та здійснення продажів; найкращу на сьогодні систему комунікацій, яка дає змогу встановлювати й підтримувати постійний зв'язок з будь-яким абонентом у світі (за умови його підключення до мережі); можливість підвищення рівня обслуговування клієнтів; найпотужніший інструмент управління; джерело інформації для наукових і практичних розробок. Internet забезпечує отримання та аналіз реакції споживачів на будь-які дії компанії, до того ж миттєво. Бізнесмени та їх менеджери можуть отримувати від відвідувачів Web-сайту компанії детальну й різноманітну зворотну інформацію.

У мережі є можливість цільового розсилання електронних повідомлень різним клієнтам, які зареєструвалися на комерційному сайті. Але зловживати цим не слід -можна викликати обурення користувачів Internet непотрібною інформацією.

Торговець може вибрати електронні інформаційні видання - певні Web-вузли, які відвідуються певною аудиторією, і розташувати на них свою рекламу, що дає змогу здійснити цільове охоплення певної аудиторії. Існує можливість відкрити власну електронну крамницю для безпосередніх продажів у мережі. Однак за статистикою, 70-80 % крамниць, які відкриваються, є збитковими. Серед причин цього - непрофесійність їх розробників.

До послуг бізнесменів - найпотужніші комунікації Internet. У лічені хвилини електронні листи доходять до адресата у будь-якій точці світу. Користуючись програмами захисту інформації, можна бути впевненим, що навіть дуже зацікавленим службам (не кажучи про хакерів-одинаків), буде складно прочитати вашу кореспонденцію. Поставивши під листом свій електронний підпис, можна позбавити потенційного злодія можливості змінити навіть кому в тексті підписаного документа.

Електронний підпис — код (послідовність одного або декількох символів), який є електронним еквівалентом письмового підпису.

До послуг бізнесменів численні тематичні електронні конференції, списки розсилань, Internet-пейджери для прямого спілкування із співрозмовником, відправлення факсів у США та Канаду за ціною 10 центів за аркуш, IP-телефонія (можливість не тільки розмовляти, а й бачити співрозмовника).

Особливі переваги у менеджменті Internet надає компаніям, що мають віддалені філії або співробітників, яким потрібно часто їздити. Маючи модем і комп'ютер, працівники компанії завжди матимуть надійний зв'язок з головним офісом, доступ до корпоративних баз даних і можуть швидко скористатися необхідною інформацією або отримати консультацію провідних фахівців фірми.

Детально розглянемо форми Internet-торгівлі.

Internet-крамниці. Торгівля товарами та послугами в Internet відбувається на Web-сайтах електронних крамниць, молів тощо.

Internet-торгівля - форма здійснення торгівлі товарами чи послугами з використанням технічних і програмних можливостей глобальної комп'ютерної мережі Internet.

Internet-крамниця - це своєрідна Web-вітрина, форма роботи фірми в Internet, дієвої презентації власного бізнесу в глобальній мережі.

До товарів і послуг, які найчастіше хочуть придбати через мережу, належать книжки, програмне забезпечення (software), комп'ютерна апаратура, авіаквитки, різноманітні тури тощо.

Форма вибору покупцем товару, регіону, засобу доставки, засобу платежів визначається в Internet-крамниці. Спершу клієнт переглядає каталог товарів, додаткову інформацію на Web-сайті крамниці та обирає товари. Потім одержує форму замовлення, що містить перелік товарів, їх ціни та загальну вартість. Далі підтверджує замовлення і заповнює реєстраційну форму, обирає засіб платежу, надсилає продавцю заповнене замовлення разом з інструкціями платежу й отримує товар. Покупцям в електронних крамницях надаються засоби криптографічного захисту електронних платежів.

Продавець відкриває і керує своєю віртуальною крамницею. Він приймає замовлення на оплачені товари та послуги, зберігає у коморах певну кількість товарів визначеної номенклатури. У разі оформлення замовлення торговець резервує на певний термін необхідні товари. Відпускаються з комори товари згідно з реквізитами замовлення. Торговці несуть повну відповідальність за товар до часу передачі його покупцю і ризики щодо доставки товару покупцям, а також їхнього можливого повернення.

У повсякденній роботі електронних мережевих крамниць повернення товарів за он-лайнових роздрібних продажів стало істотною проблемою. У традиційній торговельній мережі процедура повернення товарів покупцями добре відпрацьована, але іноді спостерігаються конфлікти. Ця проблема пов'язана не з Internet, а насамперед із загальною культурою системи торгівлі й роботою служб доставки. Internet лише загострює проблему.

До найвідоміших світових торговельних Internet-систем належать Amazon (www.amazon.com) і BestBuy (www.bestbuy.com) (див. додаток), українських - Azbooka

(www.azbooka.com.ua), Bambook (www.bambook.com.ua) (див. додаток) та ін., російських - Megashop (www.megashop.ru), Dostavka (www.dostavka.ru) (див. додаток) та ін.

Процедура придбання товарів в електронній крамниці Bambook (www.bambook.com.ua) починається з вибору товарів. У крамниці усі товари поділені за тематикою на розділи: книги, музика, відео, ігри, арт, Internet-картки, сувеніри. Щоб вибрати один з них, необхідно натиснути „мишею" посилання з назвою розділу, наприклад, „Сувеніри". Перед потенційним покупцем з'явиться перелік з ЗО товарів активного розділу. Перехід до наступних ЗО найменувань здійснюється за посиланням під списком із попередніх ЗО товарів (1, 2, З і т. д.), так само, як це відбувається під час роботи з Web-сторінкою з результатами запиту до пошукового серверу.

Далі потрібно обрати товар, який зацікавив, і клацнути „мишею" на його назві. На екрані відвідувач електронної крамниці побачить інформацію про товар (стислу анотацію, ціну, видавництво (для книги) або виробника, вагу, рецензії і відгуки читачів (на книгу)). Якщо прийнято рішення про придбання товару, потрібно клацнути „мишею" на піктограмі „Включити до замовлення". Товар автоматично потрапляє до кошика покупця. Пересуваючись по крамниці, можна постійно поповнювати кошик. Угорі екрану покупець завжди може бачити, скільки товарів у кошику і яка загальна сума замовлення. Якщо товари вибрано, можна переходити до оформлення замовлення.

Кошик товарів покупця - частина он-лайнового каталогу в Internet-крамниці, що зберігає інформацію про ті товари, які покупець вирішив придбати.

Електронні моли. Новою перспективною формою Internet-торгівлі є модель електронного молу (електронний торговельний центр). За своїми якостями такий Web-сайт схожий на сучасну американську форму оф-лайнової торгівлі у молі, який є накопиченням „під одним дахом" великої кількості різноманітних крамниць із спільною інфраструктурою, своєрідним „містом" крамниць, зорієнтованих на обслуговування покупців певного регіону.

Важливу роль відіграє господар (провайдер) електронного молу, який забезпечує його роботу.

Провайдер електронного молу - оператор Web-системи, який заробляє на продажі програмного забезпечення, здачі в оренду своїх програмно-технічних потужностей, але не бере участі в бізнесі електронних крамниць.

Відкриття крамниці у відомому торговельному центрі в Internet дає продавцю надію на велику кількість потенційних покупців і зниження витрат. Крім того, розміщення нової Internet-крамниці під відомою маркою забезпечує довіру покупців до нового віртуального торговця і таким чином підвищує їх готовність не тільки „зайти" на сайт і подивитися, а й зробити покупку. Для покупця - це зручний і швидкий доступ до усього співтовариства крамниць, де він використовує єдиний механізм реєстрації та оплати. Наприклад, Міжнародний центр інформаційних технологій INT (Україна) на сучасному етапі є провайдером найвідомішої вітчизняної системи, яку можна було б класифікувати як електронний мол (www.int-commerce.com) (див. додаток).

Internet-аукціони. Особливістю Internet-аукціонів, або мережевих аукціонів, є те, що вони проводяться в мережі Internet з допомогою спеціального програмного забезпечення (бази даних), встановленого на сайті організатора торгів. У 1998 р. в американських мережевих аукціонах купівлю здійснили 1,2 млн. осіб. У 2002 р. це число зросло в п'ять разів - до 6,5 млн., що дало змогу мережевим аукціонам стати незалежною сферою роздрібної торгівлі. Internet-аукціони дають користувачам можливість не тільки реалізувати товари та послуги через Internet, а й здійснювати їх тестові продажі. Значна кількість компаній використовують їх як інструмент

маркетингової оцінки, за допомогою якого можна визначити розмір початкового попиту та ринкову ціну для нового продукту.

Організація роботи Internet-аукціонів мало чим відрізняється від звичайних. У торгах беруть участь дві сторони - продавець і покупець (покупці). Організатори аукціону найчастіше стягують певну плату за виставлення товару на торги.

Для того щоб брати участь у торгах, користувачу необхідно зареєструватися на сайті. При цьому він заповнює запропоновану йому Web-форму. До неї можуть входити особисті й адресні дані, реквізити пластикової картки тощо.

Web-форма - інтерактивна частина Web-сторінки з елементами керування (кнопками, прапорцями, списками), через яку здійснюється зв'язок користувачів Internet з інформаційними ресурсами мережі.

Розглянемо суть інтерактивного банківського обслуговування.

Прийнято ототожнювати поняття послуги lnternet-банкінгу з наданням клієнту можливості прямого доступу до банківського рахунку через Internet за допомогою звичайного комп'ютера і з використанням стандартного браузера.

Internet-банкінг - можливість здійснювати всі стандартні операції, до яких може вдаватися клієнт в офісі банку (за винятком операцій з готівкою) через Internet.

Internet-банкінг надає користувачам такі можливості:

- здійснювати всі комунальні платежі (за електроенергію, газ, телефон, теплопостачання, квартплату);

  • оплачувати рахунки за зв'язок (IP-телефонія, стільниковий і пейджинговий зв'язки, Internet) й інші послуги (супутникове телебачення, освіту тощо);

  • здійснювати грошові перекази, в тому числі в іноземній валюті, на будь-який рахунок у будь-якому банку;

  • переказувати кошти по рахунках за товари, в тому числі придбані через Internet-крамниці;

  • купувати та продавати іноземну валюту;

  • поповнювати або знімати грошові кошти з рахунків пластикової картки; -відкривати різноманітні види рахунків (терміновий, ощадний, пенсійний) і вкладати на них кошти;

  • одержувати виписки про стан рахунка за певний період у різноманітних форматах;

  • одержувати інформацію про платежі, які надійшли в режимі реального часу;

  • одержувати інформацію про здійснені платежі та за необхідності відмовлятися від неоплаченого платежу;

  • отримувати інші послуги: передплачувати журнали та газети, брокерське обслуговування (купівля-продаж цінних паперів), створювати інвестиційний портфель, брати участь у формуванні пайових фондів банку, у торгах.

Банки під час переходу на надання послуги lnternet-банкінгу можуть використовувати свою стару систему РС-банкінг.

РС-банкінг - послуга, за якої за допомогою комп'ютера із спеціальним програмним забезпеченням і модему клієнт під'єднується до спеціальної банківської системи типу „клієнт-банк" для управління своїм рахунком.

|7, Захист інформації в Internet

|8. TELNET: віддалений доступ до ресурсів мережі|

Telnet - це інструментальний засіб Internet, який дозволяє здійснювати доступ до віддаленого комп'ютера та використовувати його в ролі обчислювальної системи. Задаючи відповідні команди (чи використовуючи графічні програми), користувач

встановлює зв'язок між машиною його постачальника послуг та іншим комп'ютером, який знаходиться у мережі. Для реєстрації на цьому віддаленому комп'ютері часто потрібні ідентифікатор користувача та пароль. Загальнодоступні сервери зазвичай підказують, як правильно пройти процедуру реєстрації; інколи цю процедуру наводять в описі ресурсів Internet. Зареєструвавшись, користувач отримує можливість працювати із доступними засобами віддаленого вузла. Зокрема, можна користуватися системами управління базами даних і програмувати віддалено.

Розглянемо роботу Telnet на прикладі взаємодії із деяким віддаленим сервером. Цей сервер пропонує широкий вибір функцій, доступних через систему меню. Для того щоб встановити зв'язок з цим вузлом, потрібно задати в командному рядку команду telnet, указавши в ролі параметра його адресу: library.wustl.edu, після чого отримуємо на екрані таке:

% telnet library.wustl.edu trying 128.252.173.4 ... Connected to library.wustl.edu Escape character is "*]*.

Якщо ми хотіли б використовувати Web-браузер для отримання віддаленого

доступу, то необхідно було б задати відповідний URL: telnet://library.wustl.edu.

Детально розглянемо процедуру реєстрації. Задавши команду telnet та адресу потрібного вузла, ми побачимо повідомлення trying 128.252.173.4 ... Це ІР-адреса комп'ютера, який нас цікавить. Згадаємо, що машини, під'єднані до Internet використовують адреси, які складаються із чотирьох чисел, відокремлених одне від одного крапками. Кожен комп'ютер у мережі має унікальну адресу.

Ми також знаємо, що комп'ютери в Internet мають імена. В даному випадку ім'я library.wustl.edu пов'язане із відповідною IP-адресою. І ім'я і адреса визначають один і той самий комп'ютер. Зверніть увагу на повідомлення Escape character is "A]' (значення escape-послідовності '*]"). Escape-послідовність потрібно пам'ятати. В процесі роботи з Telnet користувач може допустити помилку. Оскільки Telnet дозволяє встановлювати зв'язок з різними комп'ютерами, цілком можливо, що користувач не буде знати, як завершити сеанс роботи. В даному випадку згодиться escape-послідовність. Після натискування вказаних клавіш програма telnet викличе процедуру завершення, яка зупиняє роботу із віддаленим комп'ютером. При цьому користувач повертається у командний режим Telnet і може скористатись командою quit для завершення роботи з програмою. Послідовність л] (записується <Ctrl+]>) означає „натисніть клавішу <Ctrl> і, утримуючи її, натисніть <]>".

Далі система запитує про тип використовуваного терміналу для того, щоб вияснити його можливості (наприклад, наявність кольору, графіки, засобів повноекранного редагування).

Відразу після того, як комп'ютер дізнається про можливості подання даних, ми побачимо на екрані повідомлення-привітання.

Різні Telnet-вузли передбачають різну процедуру реєстрації. Зокрема, вони можуть повідомляти, що деякі засоби доступні тільки студентам та співробітникам університету, у якому розміщений сервер. Ми не зможемо використовувати деякі можливості сервера, якщо у відповідь на запит імені та пароля натиснемо <Enter>. Потрібно уважно читати меню початкового діалогу Telnet, у ньому завжди вказані особливості роботи з конкретною системою.

Пройшовши процедуру реєстрації, користувач бачить головне меню. У даному прикладі Telnet-сервер надає доступ до університетських бібліотек та відкритих баз

даних, з його допомогою можна дізнатися про події в університеті та ін. Система меню полегшує роботу користувача.

У нижній частині головного меню розташоване поле введення команд. Команда ? зазвичай використовується для виклику меню підказки. Не варто запам'ятовувати всі інструкції, командні мови різних серверів можуть відрізнятися одна від одної. Головне -знати, як отримати довідкову інформацію; це дозволить відчувати себе впевнено в ході роботи з незнайомими системами.

|9. Обмін файлами по протоколу FTP. Служба архівів FTP|

Виявивши в Internet потрібну інформацію, ви, швидше за все, захочете отримати її копію, щоб працювати з нею, а не з даними на віддаленій системі. Отже, вам необхідно перемістити копію потрібного вам файла у свою локальну систему, щоб мати можливість працювати з копією. Для цього використовується протокол FTP - File Transfer Protocol (Протокол Передачі Файлів). Як видно із назви, протокол призначений для переміщення файлів з одного комп'ютера в інший. При цьому не має значення, де ці комп'ютери розташовані, як вони з'єднані між собою, і навіть те, чи працюють вони в одній операційній системі, чи ні.

За допомогою протоколу FTP файли можна „брати" з віддаленого комп'ютера, а також „класти" на віддалений комп'ютер.

Існує два режими передачі файлів: двійковий та ASCII. У двійковому режимі послідовність бітів при пересилці зберігається, через те оригінал та копія ідентичні в контексті бітів, навіть якщо файл, котрий містить дану послідовність бітів, на комп'ютері-одержувачі не має жодного смислу. Наприклад, якщо із системи Macintosh переслати .exe-файл у двійковому режимі в систему IBM VM, то остання не зможе виконати його. (Можна, щоправда, скопіювати його в двійковому режимі із цієї системи VM на інший Macintosh-комп'ютер і виконати там.)

У режимі ASCII об'єкти, які пересилаються, розглядаються як набори символів; програма-клієнт і програма-сервер намагаються зробити так, щоб символи, які пересилаються за допомогою них, мали на приймаючому комп'ютері такий же самий смисл, як і на комп'ютері-відправнику. Повернемося до прикладу з Macintosh-файлом, який пересилають в систему IBM VM. Якщо цей файл містить текстові дані, то на VM комп'ютері він не буде мати смисла, через те, що коди, які використовують для подання символів в системі Macintosh, відрізняються від тих кодів, якими послуговуються у системах IBM, тобто бітова комбінація, яку використовують для подання символа „А" в системі Macintosh, відрізняється від бітової комбінації, якою послуговуються в системі VM. В режимі ASCII протокол FTP дозволяє автоматично перетворити файл із текстового формату Macintosh у текстовий формат IBM VM, а відтак, файл можна буде прочитати на IBM.

Зробити файл доступним для загального користування досить складно. Наприклад, якщо стоїть завдання розповсюдити пакет прикладних програм, то це передбачає „кладення" деякого каталогу (чи архівного файла) на віддалений комп'ютер (сервер), а далі надання усім, хто хотів би його отримати, ім'я користувача та пароль для входу в FTP-сервер. Це було б морокою не тільки для адміністратора (хоча для нього особливо), але й для користувача.

Анонімний протокол FTP дає можливість обійти згадане обмеження. Він дає можливість користувачам, які не мають імені користувача та пароля, отримати доступ до певних файлів. Звичайно, існують строгі обмеження: анонімні користувачі можуть, зазвичай, лише брати файли (тобто копіювати файли), але не класти на сервер нові файли і не модифікувати існуючі. Крім того, існують обмеження щодо того, які саме файли можна копіювати.

Коли включається анонімний протокол FTP, створюється спеціальне ім'я користувача anonymous. В ролі пароля можна ввести будь-який рядок символів.

Вважають, що в ролі пароля найкраще вказувати свою адресу Е-та/І, щоб адміністратори сервера мали уявлення про те, хто послуговується сервером, і легко могли зв'язатися з користувачем при потребі. (На практиці деякі системи відразу ж вимагають від користувача вказування адреси E-mail, інакше сеанс не буде розпочатий). Після входу в систему під іменем anonymous користувач отримує можливість брати ті файли, на які для анонімних користувачів є явний дозвіл.

Для роботи з протоколом FTP існує широкий вибір програмного забезпечення. Насамперед слід відзначити, що самі браузери підтримують роботу з цим протоколом, а відтак, їх використовують в ролі FTP-клієнтів. Окрім того розглядають клас програмного забезпечення для переміщення файлів згідно протоколу FTP - це FTP-клієнти. Найтиповішим прикладом такого клієнта є програма WS_FTP. Перевагою цієї програми є графічний інтерфейс, за допомогою якого у вигляді двох панелей подано локальну систему та віддалену систему (FTP-сервер).

У лівому вікні поданий список файлів поточного каталогу на вінчестері, а у правому - список файлів на віддаленому вузлі. Список каталогів поданий у верхній частині вікна.

Передача файла з віддаленого комп'ютера на локальну машину виконується просто. Користувач виділяє файл, копію якого хоче отримати, а далі цокає мишкою на кнопці із зображенням стрілки наліво. Таким чином, користувач за допомогою графічного інтерфейса задає віддаленому комп'ютерові команду передачі поміченого файла на вінчестер локальної системи. Коли починається передача, то з'являється інше вікно.

1 Суб'єкт - особа, група осіб, організація і т. ін., яким належить активна роль у певному процесі, акті.

2 Маркетинг - організація збуту товарів на зовнішньому ринку.

3 Тендер - конкур - на право виконання яких-небудь робіт.

20

4Трансакція - інформація в ел. формі про окрему операцію, яка здійснена з використанням платіжної картки (завантаження та дозавантаження картки, одержання готівкових коштів, оплата товарів та наданих послуг і т. ін.). Послідовність логічно пов'язаних дій, які переводять інформаційну систему з одного стану е 'нший.