Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всеукраїнська екологічна ліга.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Всеукраїнська екологічна ліга

Мета діяльності організації – поліпшення екологічної ситуації в державі, формування нового природоохоронного менталітету, підвищення рівня екологічної освіти та культури громадян.

Те що вирізняє цю організацію серед інших це – послідовність у роботі, ґрунтовне дослідження проблем та практичні дії щодо їх розв’язання, використання нестандартних підходів у роботі.

Вперше з ініціативи громадської організації у Верховній Раді України пройшли парламентські екологічні слухання. Вперше в європейській практиці громадська організація ініціювала створення і видала Екологічну енциклопедію, яка відповідає класичним енциклопедичним канонам. Емблема ВЕЛ є у космосі на одному зі штучних супутників, а  у Черкаському зоопарку в 2002 році з’явився новий мешканець – ведмежа, якого на честь нашої організації, за активну допомогу зоопарку, назвали ВЕЛиком. Третій з’їзд Ліги відбувся в соляній шахті на глибині 300 м у місті Солотвині, і є сподівання, що одне з наступних зібрань Ліги відбудеться на найвищій горі України – Говерлі.

В рамках акції "Парк тисячоліть" ми посадили десятки тисяч дерев та кущів, впорядкували сотні парків у містах і селах України. Ініціювали створення і вже понад десять років підтримуємо Всеукраїнську дитячу спілку "Екологічна варта". Проведено десятки наукових конференцій та  круглих столів, творчих фестивалів та конкурсів. ВЕЛ видає журнали та книги.   

Все, чим пишаються велівці з різних куточків України, робиться для збереження краси довкілля нашої держави. Дізнайтеся про це на сторінках сайту ВЕЛ.

Волинська обласна організація ВЕЛ Представники Волинської ОО ВЕЛ брали участь у науковій конференції "Екологія людини і довкілля". Зусиллями Волинської ОО ВЕЛ видано методичні вказівки "Екологія людини".  Активісти обласної організації брали участь у прес-конференції на Волинському телебаченні, присвяченій екологічним проблемам. Про заходи велівців друкують газети "Волинь" та "Волинський вісник". Волинська ОО ВЕЛ активно підтримала акції: "Посади своє дерево", "Первоцвіт". Екологами проведено репатріацію рідкісних видів рослин, екологічне обстеження поствійськового об'єкту у села В.Дивлин та аеродрому у м. Дубно, а також екологічні рейди на території Шацького району. Проведено на регіональному рівні акцію "Наша вулиця".

Українська екологічна асоціація «Зелений світ»

Українська екологічна асоціація «Зелений світ» створена в 1988 році як реакція суспільства на жахливий екологічний стан в Україні, спричинений Чорнобильською катастрофою 1986 року. Асоціація є членом найбільшої Міжнародної громадської організації - федерації «Друзі Землі».

Одне із основних завдань Асоціації – зробити так, щоб голос екологічного руху був почутий. «Зелений світ» на протязі декількох років готував і проводив радіо передачі на Першому Національному каналі «Зелений світ очима небайдужих» , «Україна і сталий розвиток». В результаті цих передач та завдяки газеті «Зелений світ» українському суспільству надавалась інформація про заходи, які здійснювались в Україні щодо поступу нашої держави в напрямку сталого розвитку та її роль і місце в європейському та світовому співтоваристві.

Українська екологічна асоціація «Зелений світ» разом з представниками інших громадських організацій, зокрема Українського товариства охорони природи, Українського товариства стійкого розвитку, Всеукраїнського громадського об’єднання «Громадський контроль» постійно підіймає проблеми становлення і вдосконалення роботи інституту громадських екологічних інспекторів. Питання щодо їх взаємодії з державними органами виконавчої влади, з метою підвищення рівня екологічної безпеки та поліпшення природоохоронної роботи, актуальні в порядку денному діяльності екологічної громадськості.

З особливою гостротою УЕА «Зелений світ» ставить проблеми пов’язані з Чорнобильською катастрофою 1986 року та її тяжкими медико-біологічними наслідками, що поставили Україну в ситуацію наближену до рівня глобальної екологічної катастрофи. В зв’язку з цим за останні десятиліття намітилася чітка тенденція погіршення здоров'я населення та зменшення його чисельності. З метою донесення правдивої інформації про породжені Чорнобилем проблеми, члени Асоціації активно виступають на конференціях, семінарах, круглих столах, прес-конференціях, громадських слуханнях, парламентських слуханнях, комітетських засіданнях. Так, наприклад, на Міжнародній конференції «Діти Чорнобиля – медичні наслідки та соціально-психологічна реабілітація» з доповіддю- «Дитина має при всіх обставинах бути серед тих, хто першим отримує захист і допомогу» виступила член Асоціації Преображенська Н.Ю. Преображенська Н.Ю. також брала участь в Міжнародній науково-практичній конференції «Віддалені наслідки Чорнобильської катастрофи: екологічні, медичні та соціальні аспекти. Реабілітація постраждалих» з доповіддю – «Взаємодія стану здоров’я дітей з екологічною ситуацією в різних регіонах України». Її доповідді з цієї тематики також прозвучали на міжнародних конференціях у Білорусії, Франції, Англії, США, Японії та інших державах світу.

Українська екологічна асоціація «Зелений світ» наголошує, на цілому ряді серйозних екологічних проблем суто внутрішнього характеру, що пов’язані з специфікою виробничої інфраструктури, нерівномірним розподілом сировинних ресурсів, специфікою географічної зональності її території. Винятковою особливістю для України є те, що екологічно гострі локальні ситуації в Придніпров’ї, Донбасі, Кривбасі, Північному Криму, Карпатах, Поліссі, на узбережжі Чорного та Азовського морів поступово перетворюються в регіональні екологічні кризові ситуації. Україну не оминули такі небезпечні явища, як кислотні дощі, транскордонне забруднення, руйнування родючого шару грунтів, зміни клімату, накопичення відходів, особливо токсичних і радіаційних, проблеми питної води, зниження природного потенціалу біологічного різноманіття.