Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShporaM.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

1. Предмет макроекономіки. Макроекономічні цілі та засоби їх дослідження.

Предметом макроекономіки є вивчення сукупності економічних відносин між суб‘єктами господарської діяльності на рівні економіки в цілому з приводу виробництва, обміну і розподілу життєвих благ для більш повного задоволення потреб людей з використанням виробничих ресурсів.

Об‘єктом вивчення макроекономіки є економіка або економічна система. Відмінність мікроекономіки від макро- в тому, що мікро вивчає економіку на рівні окремих виробничих одиниць. Макро – економіку в цілому.

Розглядая економіку на різних рівнях отримуємо, що є специфічні макроекономічні проблеми, які відрізняються від мікроекономічних проблем.

Цілі макроекономіки

Засоби їх досягнення

Ріст рівня й якості життя

Проведення державної соціальної політики

Динамічний розвиток економіки й економічний ріст

Стимулювання науково-техн. Прогресу. Створення реальних механізмів неперервності, в тому числі іноземного капіталу в Україні. Удосконалення податкового комплексу, господарського законодавства

Підтримка макроекономічної стабільності

Державна політика стабілізації

Підтримка стабільності цін і стабільності гривні

Грошово-кредитна політика або монетарна політика регулювання грошової маси в обігу, регулювання ставки проценту

Зайнятість населення

Проведення державної політики зайнятості

Підтримка конвертируємості української гривні

Проведення ефективної державної експортної системи

Досягнення активного платіжного балансу

Ефективна державна експортна політика

Зниження зовнішнього боргу України

Проведення ефективної експортної політики входження України в світовий ринок

2.3. Функції макроек.Макроек. І економічна політика.

Функції:1)теоретико-пізновальна: полягає у вивченні реальних факторів зясуванні стійких причинно наслідкових зв’язків і залежностей властивій національній економіці, макроек. Яка зосереджує увагу на цій функції і називається позитивною;2)практична:знаходить прояв у розробці рекомендацій в формі концепцій моделей спрямованих на вдосконалення ек. Механізму та формування пріорітетів ек. Пол. Макроек. Що виконує приклад функцію називається нормативною;3)методологічна:формування методологічної бази дослідження ек. Явищ.

Ек.пол. держави інструменти державного впливу на функціонування екюсистеми. Основним напрямом ек.пол.:1)монетарна політика; 2)фіскальна політика. Розразняють: 1)стабілізаційна політика-до якої держава звертається коли економіка сталкується з поточними негараздами усуненням яких потребує термінових заходів; 2) структурна Пол.-набір заходів для розвязання довготривалих завдань виникнення яких зумовлено існуванням великих цифр коньюктури і пов’язано з закономірностями НТП або переходом до нової ек.системи; 3)зовнішня ек.пол.-полягає в досягненні рівноваги практичного балансу конвертованості грошової одиниці; 4) соціально ек.пол.-спрямована на соціальне забезпечення населення країни розвиток освіти, медицину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]