Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0перації з цінними паперамиТ 2010.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Тема 10

ОПЕРАЦІЇ З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ

ПЛАН

  1. Загальна характеристика діяльності банків на ринку цінних паперів

  2. Емісійні операції банків

  3. Інвестиційні операції банків

  4. Професійна діяльність банків на ринку цінних паперів

  1. Загальна характеристика діяльності банків на ринку цінних паперів.

  1. Емісійні операції банків

Емісійні операції банків повинні проводитися у відповідності з розробленою емісійною політикою.

Основні етапи емісійної діяльності:

У разі відкритого (публічного) розміщення цінних паперів серед заздалегідь не визначеного кола осіб емісія здійснюється за такими етапами:

1) прийняття рішення про відкрите (публічне) розміщення цінних паперів органом емітента;

2) подання заяви і всіх необхідних документів та проспекту їх емісії та реєстрації Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

3) прийняття у разі потреби рішення про залучення андеррайтера до розміщення цінних паперів;

4) присвоєння цінним паперам міжнародного ідентифікаційного номера;

5) укладення з депозитарієм договору про обслуговування емісії цінних паперів або з реєстратором - про ведення реєстру власників іменних цінних паперів;

6) виготовлення сертифікатів цінних паперів у разі розміщення цінних паперів у документарній формі;

7) оприлюднення проспекту емісії цінних паперів;

8) відкрите (публічне) розміщення цінних паперів;

9) реєстрація Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати відкритого (публічного) розміщення цінних паперів;

10) отримання свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів;

11) розкриття інформації, що міститься у звіті про результати відкритого (публічного) розміщення цінних паперів.

Емітент повинен закінчити закрите (приватне) розміщення цінних паперів у строк, передбачений рішенням про їх закрите (приватне) розміщення, але не пізніше ніж протягом двох місяців з дня початку розміщення, а відкрите (публічне) розміщення цінних паперів не пізніше ніж протягом одного року з дня початку розміщення.

Акції існують виключно в бездокументарній формі. (зміна набирає чинності з 29 жовтня 2010 року)

Акціонерне товариство розміщує тільки іменні акції. У разі існування акцій у документарній формі власникові акцій видається сертифікат акції (акцій).

Банки можуть випускати два види іменних акцій – прості і привілейовані. Випуск і обіг іменних акцій фіксується в реєстрі власників іменних цінних паперів, який може вестись самим емітентом або за його дорученням реєстратором. Привілейовані акції можуть бути випущені на суму, що не перевищує 25 % статутного капіталу банку.

За формою випуску та обігу облігації поді­ляються на ті, що мають документарну форму, і ті, що мають бездокументарну електронну форму.

Емітент, у порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, може розміщувати відсоткові, цільові та дисконтні облігації. Іменні та на пред’явника.

Відсоткові облігації - облігації, за якими передбачається виплата відсоткових доходів. Цільові облігації - облігації, виконання зобов'язань за якими дозволяється товарами та/або послугами відповідно до вимог, встановлених умовами розміщення таких облігацій. Дисконтні облігації - облігації, що розміщуються за ціною, нижчою ніж їх номінальна вартість. Різниця між ціною придбання та номінальною вартістю облігації виплачується власнику облігації під час її погашення і становить доход (дисконт) за облігацією.

Розміщення акцій на ринку може здійснюватися безпосередньо емітентом (прямий продаж) або через професійних посередників ринку андерайтерів на таких умовах:

— «повний викуп з перепродажем». Посередник викуповує за свій рахунок весь випуск акцій (або частку випуску), щоб потім його перепродати;

— «розміщення з гарантією». Посередник шукає інвесторів для акцій емітента і гарантує, що викупить усю нерозміщену серед сто­ронніх інвесторів частину випуску;

— «розміщення без гарантій викупу». Посередник шукає інвес­торів для акцій і намагається по можливості продати їх, але нероз­міщену частину випуску акцій сам не викуповує;

— «купівля посередником опціону «саіі», який надає право йо­му купити указані в договорі акції за ціною виконання опціону або відмовитись від цієї купівлі.

Акціонерні товариства можуть випускати облігації на суму, що не перевищує 25% від розміру статутного капіталу, і лише після повної оплати всіх випущених акцій.