Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по выполению курсовой по токсе (укр.).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
148.99 Кб
Скачать

3. Спеціальні дослідження

Студент зобов’язаний на початку та в кінці курації провести лабораторні дослідження крові, сечі та інших біологічних субстратів.

Якщо студентом-куратором використовується спеціальне діагностичне обладнання, то приводиться його найменування та методика використання.

В даному розділі куратор описує методи відбору біологічних субстратів та методики їх досліджень. Результати досліджень заносять в спеціальні бланки і проводять їх аналіз в динаміці. Бланки з результатами лабораторного дослідження сечі, крові, молока, калу та ін. додають до курсової роботи в розділі додатки.

4. Дані обстеження зони патологічного процесу

У цьому розділі студент повинен детально описати встановлені клі­нічні ознаки та результати лабораторних досліджень, обґрунтовуючих діагноз.

5. Діагноз, диференційний діагноз та супутні хвороби

У цьому розділі куратор повинен дати обґрунтування діагнозу, керую­чись при цьому даними анамнезу, клінічних, лабораторних, біохімічних і спеціальних методів досліджень. Необхідно дати обґрунтований і перекон­ливо доказаний перелік основних моментів, якими керувався куратор при встановленні діагнозу захворювання.

Диференційний діагноз проводиться для повного уточнення діагнозу і виключення побічних захворювань. Куратор повинен перерахувати усі зах­ворювання, які по своєму розвитку та перебігу нагадують дане захворю­вання, обов'язково вказати спільні та відмінні ознаки для цих захворю­вань. Для кращого сприйняття диференційну діагностику необхідно предс­тавляти у вигляді таблиці. Диференціювати дане захворювання потрібно і від інфекційних, інвазійних та інших груп хвороб. Так, як при деяких отруєннях у тварин виникають клінічні ознаки, які схожі на деякі інфекційні хвороби. В цьому розділі потрібно розкрити всі їх особливості.

6 13. Прогноз

Прогноз захворювання куратор робить на основі узагальнення та об­міркування результатів дослідження, спостережень та лікування, враховуючи умови годівлі та утримання. Також враховують активність токсину, можливість швидкого виведення токсину з організму або його нейтралізації, кількість токсину та його стан (концентрацію) та ступінь порушення фізіологічних функцій організму.

В цьому розділі розкривається:

А. Прогноз про життя – Prognosis de vita:

  • сприятливий – fausta

  • добрий – bona

  • сумнівний – dubia

  • несприятливий – infausta

  • поганий – mala

  • смертельний – letalis

Б. Прогноз про перебіг хвороби – Prognosis de decursu aegrituditis (morbi):

  • блискавичний – celerrimus

  • гострий – acutus

  • підгострий – subacutus

  • хронічний – chronicus

В. Прогноз про кінець хвороби – Prognosis de exitu aegrituditis (morbi):

одужання – recovalescentia: повне, неповне

покращення – emendatio

погіршення – peioratio

невилікувано – insanabilis

7. Перебіг та лікування хвороби

Даний розділ оформлюється у вигляді таблиці:

Дата, час

Т

П

Д

Перебіг хвороби, результати діагностичних досліджень, лікування, догляд, утримання – Decursus status sanitatis, effectis explorationum diagnocticarum, therapiae, curationis, conteutus

Дієта та розпоря­док при лікуванні

Призначен­ня в рецептах, кому, що, скільки, куди, кратність та ін.

1

2

3

4

5

6

7

У розділи 2,3,4 куратор 2 рази на добу вранці і ввечері записує дані термометрії, кількість дихальних рухів та частоту пульсу за 1 хви­лину.

У графі «Перебіг хвороби» вказують усі зміни стану здоров'я хворої тварини від початку курації. Записи повинні бути конкретизованими і об'єктивними. У цій графі записують також результати досліджень, які проводяться у процесі спостереження за хворою твариною, а також помічені покращення чи погіршення (ускладнення) стану хворої тварини.

В останній день спостереження потрібно детально описати стан тварини і закінчення хвороби. У випадку захворювань з гострим перебігом клінічні спостереження потрібно записувати частіше – через 1-2 години, а інколи і через 10-20 хвилин. При тривалому перебігу хвороби, коли відбуваються значні порушення функцій органів і виникає необхідність у зв'язку з цим змінити план лікування, потрібно робити етапні висновки по захворюванню, де відображають стан організму на даний день і час та давати обґрунтування змінам курсу лікування.

У

14

графі «Дієта та розпорядок лікування» вказується режим утримання і дієта, яку можна призначити на декілька діб вперед, але в день зміни необхідно зробити відповідні записи про нові призначення.

У графі «Призначення в рецептах» вказують медикаментозне лікування, яке оформляють у вигляді рецепту з вказанням доз, кратності і способу застосування. У послідуючі дні вказують усі зміни в лікуванні тварини.