Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Персистентное желтое тело.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
248.32 Кб
Скачать

Розділ 9.

Epicrisis

Персистентне жовте тіло (corpus luteumpersistens). Жовте тіло, що не розсмокта­лося протягом 25-30 днів з часу утворювання (циклічне жовте тіло) чи після отелення (жовте тіло вагітності), називають персистентним.

Єдиної думки відносно ролі персистентного жовтого тіла як причини неплідності немає. Вва­жають, що воно обумовлює неплідність у 30-60 %,

80-90 % (К. Д. Волошин) корів. За даними А. Г. Не-жданова, гормональна активність жовтого тіла, що затрималось у яєчнику, на 3-5-й день після отеле­ння припиняється.

За Ваєром розглядають п'ять видів персистентних жовтих тіл: вагітності - що затримуються в яєч­нику більше 25-ти днів; періодичне, що виникло піс­ля анестрального статевого циклу, при гіпофункції передньої долі гіпофізу; кістозне що виникло в ре­зультаті гальмівного впливу кісти на його розсмок­тування; що виникло внаслідок функціональних роз­ладів матки; що утворилося при несправжній вагіт­ності, смерті ембріона або плода.

Етіологія. Незбалансована і неповноцінна годівля, тривалий підсосний період, запальні або дистрофічні процеси в матці, інтоксикація - фактори, що сприяють за­триманню жовтого тіла в яєчнику. Істинну причину патології треба шукати у поруше­ні в ланцюгу нейрогормональної регуляції функції яєчників. Накопичення ексудату в матці, що може імітувати вагітність, як і розлади секреторної активності її залоз, розглядають як фактор, що обумовлює затримання жовтого тіла для збереження "до­мінанти вагітності".

Патогенез. Затримане жовте тіло, продовжуючи секрецію прогестерону, гальмує ріст і розвиток фолікулів в результаті чого затримується синтез естрогенів і порушу­ється функція матки, у ній накопичуються і затримуються лохії, наступає дистрофія епітелію ендометрію і залоз, не синтезуються простагландини.

Симптоми. Основна ознака - подовження періоду між статевими циклами піс­ля осіменіння, відсутність стадії збудження статевого циклу протягом 45-ти і більше днів після отелення. Зміни в яєчнику: наявність в одному яєчнику різної форми і вели­чини жовтого тіла, що може грибоподібне випинатись над його поверхнею (рис. 156), в другому - різної величини фолікулів. Матка зменшена, стінки дряблі, скоротлива здатність знижена або відсутня. Гістоструктура жовтого тіла вагітності, статевого ци­клу і персистентного немає суттєвої відмінності.

Діагноз. Важливе значення мають відомість про перебіг отелення і післяотельно-го періоду, час виникнення першої стадії збудження статевого циклу після отелення. Об'єктивні дані, отримані при ректальному дослідженні, мають вирішальне значення для визначення діагнозу. Повторне дослідження через місяць дає можливість підтвер­дити діагноз або заперечити діагноз, визначити тільність тварин.

Прогноз. При своєчасному виявленні жовтого тіла і ефективному лікуванні благо­получний.

Лікування. Існує два підходи щодо лікування хворих з персистентним жовтим ті­лом корів.

Більшість практичних фахівців вважає за доцільне персистентне жовте тіло вилу­щувати. Маніпуляцію виконують рукою, введеною в пряму кишку. Після видалення калових мас яєчник захоплюють так, щоб його зв'язка була між вказівним і серед­німи пальцями, а великим пальцем, натискати на яєчник під основою жовтого тіла, вилущують його. Ямку, що утворилась на місці видаленого жовтого тіла, (протягом 3-5 хв.) притискають великим пальцем для попередження кровотечі.

Вилущування жовтого тіла можна робити тоді, коли воно більше, ніж яєчник і роз­ташоване на його поверхні.

За нашими спостереженнями, великі жовті тіла, що підвищуються над його по­верхнею, не розсмоктуються, а самостійно відпадають.

Жовті тіла, що локалізуються в глибині яєчника, не можна вилучити без грубого пошкодження його строми. Таких корів лікують, застосовуючи масаж яєчника і мат­ки, введення синтетичних аналогів простагландину (переважно естрофану).

Профілактика: збалансована і повноцінна годівля корів у запуску і нетелів за 45-30 днів до отелення, активний моціон, профілактична вітамінізація тварин, введення тканинних препаратів.

00.03.07р. Підпис (куратора)