Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимпания рубца.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
97.79 Кб
Скачать

2. Організація ветеринарної діяльності

2.1. Наявність та стан об’єктів ветеринарно-санітарного контролю та нагляду

Лікарня Жовтневого і Бабушкінського районів складається з таких відділів

  • операційна

  • прийомний кабінет

  • приміщення для рентгенологічного дослідження

  • приміщення для електрокардіографічного та ультразвукового досліджень

  • кабінет для працівників

Перераховані відділи відповідають типовим нормам проектування та будівництва. Щорічно проводиться ремонт приміщень. В кожному кабінеті є умивальники, лікарня постійно забезпечена гарячою водою за рахунок бойлеру. В приміщені встановлено центральне опалення, примусова вентиляція, централізована каналізація [2,7].

В 300 метрах від будівлі розташована біотермічна яма для утилізації трупного матеріалу. Її конструкція повністю відповідає санітарно-гігієнічним вимогам і є єдиною у м. Дніпропетровськ. [1]

Лікарня забезпечена стоматологічним обладнанням, УЗД, рентгеном, кардіографом, приладами для проведення біохімічних досліджень, хірургічним обладнанням, автомобільним транспортом. Є камера для зберігання миючих засобів, інвентарю.

2.2. Забезпеченість спеціалістами ветеринарної медицини

Колектив лікарів складається з завідувача Ткачука І.Г., який є лікарем епізоотологом, чотирьох лікарів ветеринарної медицини, двох фельдшерів та однієї прибиральниці.

Нормування роботи здійснює завідувач лікарнею Ткачук І.Г., який встановлює тривалість робочого дня згідно з настановами упорядкованих органів влади. Описання праці відбувається щомісяця згідно посад, які повинні працювати в лікарні:

Х = (АК1 + БК1 + ВК3 + ГК4 + ДК5 +ЕК6 + ЖК7) : 850, де

Х – число штатних одиниць;

А, Б, В, Г, Д, Е, Ж – кількість голів тварин різних видів (Розділ 1, ст. 4-5);

К1 К2 К3 К4 К5 К6 К7 – коефіцієнт переведення фізичних голів тварин відповідного виду в умовні голови великої рогатої худоби. [4]

850 – норматив навантаження на одного спеціаліста.

Х = (92 × 1 + 90 × 0,1 + 14 × 0,8 + 278 × 0,05 + 5800 × 0,5 +

+ 1750 × 0,16 + 22157 × 0,011) : 850 = 3549,93 : 850 = 4,2

Таким чином, відповідно до розрахунків в лікарні для обслуговування поголів’я потрібно 4 спеціаліста ветеринарної медицини, не враховуючи завідувача.

Кількість спеціалістів збільшена внаслідок проведення великої кількості хірургічних операцій домашніх тварин.

2.3. Планування ветеринарної діяльності

Планування ветеринарних заходів є обов’язковим для державної і приватної служби ветеринарної медицини на території України.

Плани ветеринарних заходів лікарні направлені на раціональне використання матеріальних ресурсів, робочої сили, забезпечення високого економічного ефекту їх своєчасність. [1,4,7]

В лікарні державної ветеринарної медицини розробляються поточні плани на поточний рік або квартал. Вони є основними плановими документами які включають заходи профілактики, ліквідації та діагностики інфекційних, інвазійних захворювань тварин. В Бабушкінському та Жовтневому районі м. Дніпропетровська проводиться планування діагностичних досліджень великої рогатої худоби на лейкоз, туберкульоз, бруцельоз, мастит; дрібної рогатої худоби на бруцельоз; Плануються профілактичні щеплення та обробка великої рогатої худоби проти сибірки; дрібної рогатої худоби проти сибірки; свиней проти чуми, аскрозу; коней проти сибірки; птиці проти хвороби Нью-Касла, аскаридіозу; собак проти сказу, цестодозів; котів проти сказу, цестодозів; кролів проти міксоматозу, геморагічної септицемії (Додаток 1).

План заходів щодо профілактики незаразних хвороб тварин не складається внаслідок неможливості проведення цих заходів [2,5].