Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вади розвитку

.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
48.13 Кб
Скачать

План:

  1. Вступ

  2. Причини каліцтва

  3. Поодинокі каліцтва

  4. Пороки розвитку тканин та органів;

  5. Пороки розвитку зовнішніх частин організму

  6. Список використаної літератури

Вступ

Потворності є наслідком пошкодження і порушення внутрішньоутробного розвитку організму, які до моменту народження виражаються анатомічними відхиленнями від норми окремих органів, систем органів або організму в цілому.

Ці ушкодження і порушення можуть виникнути з моменту запліднення яйцевої клітини до народження плода.

Потворності частіше з'являються у ранніх стадіях ембріонального життя, і чим сильніше виражено потворність, тим до більш раннього періоду ембріогенезу відноситься його виникнення.

Причини каліцтва

Причини, що обумовлюють появу каліцтв, ділять на внутрішні і зовнішні.

До внутрішніх факторів слід віднести все те, що впливає на якість яйцевої клітини і спермїї, а також на подальший розвиток і поділ зиготи в матці після запліднення.

Головна і найбільш часта причина каліцтв у тварин – розведення між особами, що близькі за генетичним типом (родичі). У зиготі не створюється суперечливості, що є джерелом розвитку і життєвості зародка. На жаль ця причина стає спадковою.

На якість яйцевої клітини і спермию, також впливає сукупність дії на організм матері різних факторів зовнішнього середовища (утримання, годування, перенесені захворювання і т.д.).

У цілому надзвичайно важко провести грань між зовнішніми і внутрішніми чинниками, оскільки вони з моменту запліднення безперервно взаємодіють один з одним і одночасно впливають на подальший розвиток ембріона.

У число зовнішніх факторів, що заважають нормальному розвитку плоду, входять зміни яйцевих оболонок, зрощення їх, утворення амніотичних ниток - тяжів, які можуть викликати перетяжки та деформації виступаючих частин тіла, наприклад кінцівок, голови (внутрішньоутробна ампутація). До них відноситься також невчасне закриття щілин, гальмування розвитку окремих частин плода, їх зміщення, хвороби матері та плоду, розлади кровообігу, зменшення кількості навколоплідної рідини, фізичні (травма, промениста енергія, висока температура) і хімічні впливи. Нестача фолієвої кислоти можна віднести до зовнішніх чинників, тобто причина екзогенного характеру.

Розщеплене небо реєструється у собак переважно брахіоцефалов і у заводчика навіть є можливість оцінивши фенотип, виключити з розведення собак можливо несучих схильність до появи такого роду каліцтв.

Поодинокі каліцтва

Внутрішньоутробні зародкові порушення в розвитку одного організму називаються одиночними каліцтвами, а стосуються двох або декількох зародків, які формуються одночасно в матці, - подвійними або множинними каліцтвами.

У відхиленнях від нормального росту організму розрізняють:

1) Пороки розвитку тканин та органів;

2) Пороки розвитку зовнішніх частин організму.

Ті й інші вади зустрічаються самостійно або одночасно в різних комбінаціях.

Пороки розвитку тканин та органів

Порочне розвиток окремих тканин і органів може бути вельми різноманітним. Може спостерігатися зсув (гетеротопія) тканин одного органу в інший (наприклад, тканини наднирників виявляються в печінці).

Зустрічаються відщеплення зародкових тканин - хористи, наприклад у вигляді епітеліальних острівців у родимих плямах шкіри.

Зародкові порушення у стосунках тканин - гамартій, наприклад, вроджений надлишковий ріст судин у шкірі, печінці, нирках і т.д.

Розвиток будь-якої тканини не доречний і в неправильному вигляді - гетероплазія або дисплазія (приклад, поява в слизовій оболонці стравоходу островків слизової оболонки шлунка і навпаки). Нерідко помічається затримка у розвитку тієї чи іншої тканини, наприклад клубочків і канальців в нирках, м'язової тканини трубчастих органів, діафрагми і т.д.

Дістопія - зміщення органів з їх нормального стану або з укладають їх порожнин в сусідні або на зовнішню поверхню тіла - ектопія.

Нерідко аномалія стосується лише органів грудної порожнини: серце, наприклад, розташоване з правого боку, і відповідно до цього переміщені і судини. В іншому разі печінка лежить у лівому підребер'ї, а селезінка в правому, при цьому зміщені і інші органи черевної порожнини.

Часто зустрічається гіпоплазія - недорозвиток тканин і органів, а буває і повна їх відсутність - агенезія. При цьому новонароджене цуценя може загинути незабаром після народження, без будь-яких зовнішніх проявів патології. З парних органів може бути відсутнім один або обидва.

Атрезія - звуження або відсутність отвору в трубчастих органах (відсутність анального отвору). Може бути розширення трубчастого органу чи подвоєння його. Пороки розвитку у вигляді потворної форми органів, розщепити їх, додаткових органів та більш-менш значних ухилень від норми спостерігаються у всіх ссавців тварин і птахів.

В окремих органах можна відзначити наступні, найбільш яскраві приклади вад розвитку.

1) У тварин виявляють повну відсутність серця або рудиментарні його розвиток.

2) У курей неодноразово бачив кілька сформованих сердець, з'єднаних між собою судинами. Буває:

вроджена гіпертрофія (збільшення в обсязі)

гіпоплазія серця (порушення формування клітин серцевого м'яза).

3) Зсуви як дистопія, так і ектопія органів травного тракту відбуваються досить часто. З зсувів слід відзначити:

вроджені грижі (не тільки пупкові),

випадіння (випадання прямої кишки через недорозвинення тканин); інвагінації

4) Зустрічається недорозвинення і повна відсутність стравоходу, шлунка і деяких відділів кишечника.

5) Вади розвитку нирок - недорозвинення або повна відсутність звичайно однієї з нирок, зрощення правої і лівої нирок, ниркові кісти.

6) Потворності статевих органів:

крипторхізм - відсутність сім'яників в мошонці, внаслідок затримки їх в черевній порожнині або паховому каналі.

гермафродит - „дві статі в одному“. Розрізняють істинний і помилковий гермафродитизм.

  • Істиний - характеризується наявністю у індивідуума сім'яників і яєчників. Статеві залози здебільшого недорозвинені, або в одній змішаної залозі з'єднані недорозвинені насінники і яєчники. У справжніх гермафродитів ознаки самця і самки змішані як щодо статевих шляхів, так і соматичної організації.

  • Хибний - характеризується наявністю статевих залоз, що визначають стать тварини, але разом з тим зовнішні і внутрішні статеві органи стоять найближче до іншої статі або нечітко виражені.

7) Патологічні зміни у головному мозку:

Водянка мозку. Водянку головного мозку знаходять у собак достатньо часто. Розрізняють скупчення серозної рідини в арахноідальних просторах і скупчення рідини в шлуночках мозку. Череп приймає потворну форму, заокруглюється і видається над лицьової частини голови. Тонкі і м'які черепні кістки з'єднані тонкими зв'язками, розходяться, легко згинаються і ріжуться ножем (кістки черепа одні із самих щільних). З поверхні череп покритий шкірою. У черепної порожнини плоду може зібратися багато водянистої рідини (до літра і більше). Процес, мабуть, починається з випотівання рідини в мозкові порожнини. Прогресуюче накопичення рідини (транссудату) викликає атрофію (зменшення тканин в обсязі) мозку і розтягування ніжних ще незакостенілих стінок мозкового черепа.

Іноді мозковий череп сам по собі мало деформується; водяниста рідина, розтягуючи мозкові оболонки, випинає їх між незрощені кістками.

Аненцефалія - відсутність головного мозку. При ГЕМІЕНЦЕФАЛІІ виявляють тільки рудиментарні залишки мозку.

Амієлія - відсутність спинного мозку (воно зазвичай пов'язане з пороком розвитку хребта).

Місцевий відсутність спинного мозку - досить часте явище у телят, у яких спинний мозок розвинений іноді тільки до початку грудної клітини.

Пороки розвитку зовнішніх частин організму

Сюди відносяться каліцтва в області голови, обличчя, тулуба і кінцівок.

Апрозопія - повна відсутність особи; не розвинені верхня і нижня щелепи і лобно-носові частини скелета. Шия переходить в рудиментарну голову у вигляді невеликого, кульоподібна, покритого шкірою освіти. Іноді видно дві зближені вушні раковини, між якими знаходиться отвір, що веде в стравохід.

Заяча губа - розвивається при відсутності повного зрощення губ, носа, внаслідок чого утворюється щілину у верхній губі; порок часто ускладнюється відсутністю зрощення щелепних кісток.

Вовча паща - представляє собою розщепів або повна відсутність твердого неба, внаслідок чого відбувається злиття ротової і носової порожнин. Каліцтво нерідко ускладнюється формою верхньої щелепи і губ.

Циклоп- характеризується наявністю однієї очниці, розташованої по середині особи. Безпосередньо над оком знаходиться рудиментарний ніс у вигляді хоботка з хряща і сполучної тканини. Верхня щелепа зазвичай вкорочена, мов сильно виступає з ротової порожнини.