Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Травматический ретикулит.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Забезпечення громадського тваринництва кормами на період зимівлі на 2006-2007 р.

Назва кормів

Фактично

Потреба

Забезпеченості

Грубі

7349

7500

95%

Соковиті

5000

4450

112%

Концентровані

1000

1500

66%

3. Характеристика місця розтину тварин.

Розтин трупів проводять на скотомогильниках які розташовані від населеного пункту за 1,5 км. за селами. На території скотомогильника є два залізні стани для розтину трупів. Для запобігання проникненню диких тварин на територію скотомогильника він обгороджений парканом висотою 2 метри і навколо скотомогильника виритий рів глибиною 1,5 метрів і шириною 1 метр. На територію скотомогильника є всього один в’їзд, він і виїзд. На місці в’їзду і виїзду на територію його є обладнаний дезинфікуючий ковбик. Ворота замикаються на колодку ключі знаходяться у головного лікаря господарства.

Транспортування трупів здійснюється за допомогою операційно обладнаного залізного воза, який знаходиться на скотомогильнику під навісом.

4. Розтин трупа, і утилізація трупа.

Перед розтином мною був зібраний анамнез по якій причині загинула тварина, потім проводив зовнішній огляд трупа щоб виключити сибірку, визначав трупне заклякання, стан слизових оболонок і шкіряного покриву, стан лімфатичних вузлів. Труп жуйних при розтині були розміщені на правому боці, трупи коней на лівому, свині на спинному положенні. Розтин проводять послідовним дослідженням починають з носової порожнини (гортань, трахея, щитовидно залоза); ротова порожнина (язик, гортань, стравохід); грудна порожнина (розташування органів, на вміст постороніх предметів, плевра); легені; бронхіальні і під щелепові лімфовузли; серце і серцева сорочка; черевна порожнина; селезінка; печінка і жовчний міхур; підшлункова залоза; нирки, сичовий міхур, сечові канали; у великої рогатої худоби передшлунки, у коней свиней шлунки, , діафрагма, після чого досліджувались підшлункова залоза, тонкий і товстий відділи кишечнику; статеві органи, молочна залоза; головний і спинний мозок. Також зверталась увага на стан підшкірної клітковини, м’язів, кісток, шкіри. Після проведених розтинів було складено протоколи розтину в трьох примірниках.

При розтині трупа потрібно дотримуватись техніки безпеки. Ветеринарний лікар при розтині трупів повинен мати темний халат, резиновий фартух і нарукавники, резинові чоботи. Перед початком роботи руки покривають вазеліном чи жиром, кінчики пальців змащують йодом, при підозрі на інфекцій ні хвороби надягаються резинові анатомічні рукавиці.

При розтині зберігати не розкидати органи і їх куски, не роздрипувати кров і другі рідини, не допускати до трупа постороніх людей. Після розтину труп утилізують в біотермічні ямі, при її відсутності труп закопують ями в яких закопують трупи на скотомогильниках повинні мати глибину не менше 2м і насип землі 0,5м. Землю на якій лежала труп тварини скидають разом з ним в яму.