Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технополіси.pptx
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.05.2020
Размер:
4.8 Mб
Скачать

Технополі

си Підготувал а:

Ст. гр. МЕ- 27 Максимів В.В.

Технополіс - це науково-промисловий комплекс, створений для виробництва нової прогресивної продукції або розроблення нових технологій на базі тісних відносин з університетами і науково- технічними центрами.

У ньому поєднуються наука, техніка і підприємництво, здійснюється тісне співробітництво між академічною наукою, підприємцями, місцевими і центральними органами влади.

Функцією технополісу є максимальне

використання унікального науково- виробничого та трудового потенціалу великого міста, його зручного економіко- географічного положення через формування життєво важливої для інноваційної діяльності інфраструктури.

Основою технополісу є його науково-дослідний комплекс. Він готує радикальні прориви в технології на основі фундаментальних наукових досліджень міжгалузевого характеру, які визначають перспективи розміщених у ньому виробництв.

Технополіси істотно різняться за масштабами, структурою та обсягом послуг, які надаються, за рівнем наукомісткості, складом учасників.

До складу технополісів можуть входити:

науково-дослідні організації та установи;

промислові підприємства;

культурно-побутові об'єкти;

комунальні та інформаційні мережі;

проектно-конструкторські центри та дослідні виробництва;

фінансово-кредитні установи;

торговельні, посередницькі, консультаційні та інші структури.

ТЕХНОПОЛІСИ УКРАЇНИ

На жаль, таких техноцентрів в України поки-що нема, хоча наша держава володіє величезними можливостями щодо цього. Та необхідна довгострокова добре продумана урядова програма, а також солідне фінансове забезпечення.

Поки-що науковці консолідуються довкола великих науково-дослідних центрів Києва, Харкова, Дніпропетровська, Одеси, Львова та Донецька і, можливо, в майбутньому наукова слава прийде у до України.

КРЕМНІЄВА ДОЛИНА

Кремнієва Долина Інша назва - Силіконова Долина (Silicon Valley) – найстаріший технопо світу. Був створений ще на початку 50-х років

ліс

у США поблизу м. Сан-Хосе (Каліфорнія) на базі Стенфордського університету. Назва цього технополісу походить від використання кремнію як напівпровідника при виробництві мікропроцесорів. Латинська назва кремнію – силіціум (Si), звідси і назва “Силіконова Долина

У Сан-Хосе розмістились штаб-квартири

провідних електронних компаній світу (всього більше 1000)

Технополіс Софія-Антиполіс, Франція

Технополіс розташувався на Лазурному Березі, приємний клімат і узбережжі якого залучають учених зі всього світу. Однією з умов створення центру було відсутність шкідливих виробництв, тому вчені в Антиполісі зосередилися на дослідженнях в області IT, електроніки, фармакології та біології.

Технополіси у США функціонують майже в кожному штаті. Всього їх близько 30

Використовуючи досвід Силіконової Долини, в усьому світі стали створюватися технополіси-міста передових технологій. На економічній карті США з’явилися технополіси “Золоте промислове коло”, центром якого став Гарвардський університет, Масачусетський технологічний інститут поблизу Бостона (“Шосе 128”) з виробництва міні-комп’ютерів, Річфілд-Парк, Форт- Уерт. З’явились Силіконовий пляж, Силіконовий пояс, Силіконові гори, Тех-Айленд тощо.

Великобританія

Знаменитий Кембріджський університет. Спеціалізується на оптиці та комп’ютерних технологіях. Единбургський університет Коридор М-4 між Лондоном та Брістолем