Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты / Gistologia_testy

.pdf
Скачиваний:
177
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
17.87 Mб
Скачать

A*Децидуальні клітини

BФібробласти

CНейрони

DМакрофаги

EМіоцити

Хворій, 35 років, з діагнозом безпліддя в гінекологічному відділенні зроблено діагностичну біопсію ендометрію. При мікроскопічному дослідженні з’ясувалося, що слизова оболонка з явищами набряку, маткові залози звивисті,заповнені густим секретом. Надлишки якого гормону обумовлюють такі зміни в ендометрії?

A*Прогестерона

BЕстрогенів

CТестостерона

DСоматотропіна

EАКТГ

Ужінки у період менопаузи спостерігається атрофія ендометрію та міометрію матки, фолікулів в яєчнику, склеротичні зміни судин у цих органах. Які фактори викликають ці зміни?

A*Нестача лютропіну.

BНадлишок лютропіну.

CНадлишок фолітропіну.

DНадлишок лактотропіну.

EНадлишок естрогену.

В яєчнику жінки після овуляції виявляються тіла кулястої форми, які містять лютеїноцити. Що продукують ці клітини?

A*Прогестерон.

BЕстроген.

CЛютропін.

DФолітропін.

EТестостерон.

Після аднексіту (запалення яєчників) у хворої спостерігається зменшення кількості в яєчнику структур, що складаються з овоциту 1 порядку, оточеного одним шаром плоских фолікулярних клітин. Яка структура яєчника зазнала ушкодження?

A*Примордіальний фолікул

BПервинний фолікул

CВторинний фолікул

DЗрілий фолікул

EАтретичний фолікул

Вгістологічному препараті яєчника в кірковій речовині були виявлені примордиальні та первинні фолікули. В який період овогенезу вони утворюються?

A*Малого росту.

BВеликого росту.

CДозрівання.

DРозмноження.

EФормування.

При аналізі крові у жінки виявлено, що вміст гормонів прогестерону і естрогенів наближається до нижньої границі норми. В яку стадію циклу було взято аналіз крові?

A*Менструальну

BПостменструальну (фаза регенерації)

CПостменструальну (фаза проліферації)

DФаза відносного спокою

EПременструальну

Ужінки, яка годує дитину, зменшилось виділення молока, секреторний процес в лактоцитах при цьому не порушений. З недостатністю якого гормону це пов’язано?

A*Окситоцину

BФолітропіну

CЛютропіну

DЛактотропного гормону

EГонадокриніну

Хворій, 35 років, з діагнозом безплідності в гінекологічному відділенні зроблена діагностична біопсія ендометрію. При мікроскопічному дослідженні з'ясувалося, що слизова оболонка має явища набряку, маткові залози звивисті, заповнені густим секретом. Які гормони обумовлюють такі зміни в ендометрії?

A*Прогестерон

BЕстрогени

CТестостерон

DСоматотропін

EАКТГ

У жінки 37 років при гістологічному дослідженні мазків з піхви протягом оваріальноменструального циклу були виявлені циклічні зміни епітелію. Який вид епітелію вистилає стінку піхви?

A*Багатошаровий плоский незроговілий

BОдношаровий призматичний залозистий

CБагаторядний миготливий

DПерехідний

EБагатошаровий кубічний

Ухворої з аденомою гіпофіза спостерігається порушення оваріально-менструального циклу, а саме збільшення тривалості періоду великого росту фолікулів. Яка його тривалість у нормі?

A*12 – 14 днів

BКілька років (від 10-13 до 40-50-літнього віку)

C28 днів

DВід народження до настання статевої зрілості

EЗ 3-го місяця ембріогенезу до народження

Статевий гормон підтримує функцію жовтого тіла. Рівень цього гормону в крові жінки використовують як тест на вагітність. Яка структура продукує цей гормон в кінці другого тижня розвитку зародка?

A*синцитіотрофобласт

Bцитотрофобласт

Cамніотичний епітелій

Dепітелій дефінітивного жовткового мішка

Eалантоїс

Ухворого внаслідок запалення порушена ендокринна функція фолікулярних клітин фолікулів яєчника. Синтез яких гормонів буде інгібовано?

AЕстроген

BПрогестерон

CЛютропін

DФолістатін

EФоллікулостімуліруючий гормон

На препараті яєчника, забарвленому гематоксіліном-еозіном, визначається фолікул, в якому клітини фолікулярного епітелію розміщені в 1-2 шари і мають кубічну форму, навколо овоцита видно оболонка яскраво-червоного кольору. Назвіть цей фолікул:

AПервинний

BЗрілий

CПрімордіальний

DАтретичний

EВторинний

Якорные тесты

Якорные тесты за 2005

У людини зменшений дiурез, гiпернатрiємiя, гiпокалiємiя. Гiперсекрецiя якого гормону може бути причиною таких змiн?

AАльдостерон

BВазопресин

CПередсердний натрiйуретичний фактор

DАдреналiн

EПаратгормон

Пiд час вивчення фаз мiтотичного циклу корiнця цибулi знайдено клiтину, в якiй хромосоми лежать в екваторiальнiй площинi, утворюючи зiрку. На якiй стадiї мiтозу перебуває клiтина?

AМетафаза

BПрофаза

CАнафаза

DТелофаза

EIнтерфаза

Бiля iнфiкованої рани збiльшилися регiонарнi лiмфовузли. Пiд час гiстологiчного дослiдження в них виявлено збiльшення кiлькостi макрофагiв, лiмфоцитiв та лiмфатичних фолiкулiв у кiрковому шарi, а також велику кiлькiсть плазматичних клiтин. Який процес вiдображують виявленi у лiмфатичних вузлах гiстологiчнi змiни?

AАнтигенна стимуляцiя

BНабута недостатнiсть лiмфоїдної тканини

CПрироджена недостатнiсть лiмфоїдної тканини

DПухлинна трансформацiя

EРеакцiя гiперчутливостi

У гiстопрепаратi представлено паренхiматозний орган, що має кiркову та мозкову речовину. Кiркова речовина утворена тяжами епiтелiоцитiв, мiж якими проходять кровоноснi капiляри; тяжi формують три зони. Мозкова речовина складається з хромафiноцитiв та венозних синусоїдiв. Який орган має зазначенi морфологiчнi ознаки?

AНаднирник

BНирка

CЛiмфатичний вузол

DТимус

EЩитовидна залоза

Укровi хворого виявлено низький рiвень альбумiнiв та фiбриногену. Зниження активностi яких органел гепатоцитiв найбiльш вiрогiдно обумовлює це явище?

AГранулярна ендоплазматична сiтка

BАгранулярна ендоплазматична сiтка

CМiтохондрiї

DКомплекс Гольджi

EЛiзосоми

Ухворого на хронiчний цистiт у бiоптатi слизової оболонки сечового мiхура разом з перехiдним епiтелiєм виявленi вогнища багатошарового плоского незроговiлого епiтелiю. Який процес лежить в основi зазначених змiн в епiтелiї?

AМетаплазiя

BДистрофiя

CГiперплазiя

DДисплазiя

EГiперкератоз

Пiд час обстеження хворого була виявлена недостатня кiлькiсть iмуноглобулiнiв. Якi з клiтин iмунної системи їх продукують?

AПлазматичнi

BТ-хелпери

CТ-кiлери

DТ-супресори

EПлазмобласти

Пiд час гiстологiчного дослiдження бiопсiйного матерiалу шлунка виявили малу кiлькiсть чи повну вiдсутнiсть парiєтальних клiтин у залозах. Слизову оболонку якої дiлянки шлунку вивчали?

AПiлоричний вiддiл

BДно

CКардiальний вiддiл

DТiло

E

Пiд час гiстологiчного дослiдження тимуса чоловiка 40 рокiв, визначено зменшення частки паренхiматозних елементiв залози, збiльшення частки жирової та пухкої сполучної тканини, збагачення її тимусними тiльцями при незмiннiй загальнiй масi органу. Як зветься таке явище?

AВiкова iнволюцiя

BАкцiдентальна iнволюцiя

CГiпотрофiя

DДистрофiя

EАтрофiя

Новонароджена дитина має недорозвинений тимус. Який вид гемопоезу буде порушений?

AЛiмфопоез

BМоноцитопоез

CЕритропоез

DГранулоцитопоез

EМегакарiоцитопоез

На мiкропрепаратi серця розрiзняються клiтини прямокутної форми, розмiрами вiд 50 до 120 мкм, з центрально розташованим ядром, розвиненими мiофiбрилами, зв’язанi мiж собою вставними дисками. Яку функцiю виконують цi клiтини?

AСкорочення серця

BПроведення iмпульсiв

CЕндокринна

DЗахисна

EРегенераторна

Iзольована клiтина серця людини автоматично генерує iмпульси збуження з частотою 60 разiв за хвилину. З якої структури серця отримано цю клiтину?

AСиноатриальний вузол

BПередсердя

CШлуночок

DАтрiовентрикулярний вузол

EПучок Гiса

Пiд час ультразвукового обстеження вагiтної жiнки було дiагностовано багатоводдя. З порушенням дiяльностi яких позазародкових органiв можна пов’язати даний патологiчний стан?

A Амнiотична оболонка

BХорiон

CПлацента

DЖовтковий мiшок

EАлантоїс

Якорные тесты за 2006

У пацiєнта 60-ти рокiв виявлено погiршення сприйняття звукiв високої частоти. Порушення стану яких структур слухового аналiзатора зумовило цi змiни?

AОсновна мембрана завитки бiля овального вiконця

BОсновна мембрана завитки бiля гелiкотреми

CЄвстахiєва труба

DМ’язи середнього вуха

EБарабанна перетинка

На гiстологiчному препаратi в сполучнiй тканинi знайдено великi клiтини, заповненi базофiльною метахроматичною зернистiстю; гiстохiмiчно встановлено, що гранули мiстять гепарин та гiстамiн. Якi клiтини найбiльш вiрогiдно знайдено в препаратi?

AТучнi клiтини

BФiбробласти

CМакрофаги

DПлазмоцити

EАдипоцити

При лабораторному дослiдженнi сечi в нормi в нiй не виявляються форменi елементи кровi. Яка структура нефрону найбiльше перешкоджає їх надходженню до первинної сечi?

AБазальна мембрана капiлярiв клубочка

BЮкставаскулярнi клiтини

CМезангiальнi клiтини

DЕпiтелiй зовнiшнього листка капсули клубочка

EЕпiтелiй петлi Генле

На препаратi одного з вiддiлiв дихальної системи виявлений трубчастий орган, в якому визначається невисокий епiтелiй, добре розвинена м’язова оболонка, вiдсутнi залози та хрящ. Назвiть цей орган:

AМалi бронхи

BТрахея

CГортань

DВеликi бронхи

EСереднi бронхи

На препаратi яєчника, забарвленому гематоксилiном-еозiном, визначається фолiкул, в якому клiтини фолiкулярного епiтелiю розмiщенi в 1-2 шари та мають кубiчну форму, навколо овоциту видно оболонку яскраво-червоного кольору. Назвiть цей фолiкул:

AПервинний

BПримордiальний

CВторинний

DЗрiлий

EАтретичний

Пiд час гiстологiчного дослiдження тимуса чоловiка 40-а рокiв, визначено зменшення частки паренхiматозних елементiв залози, збiльшення частки жирової та пухкої сполучної тканини, збагачення її тимусними тiльцями при незмiннiй загальнiй масi органа. Як зветься таке явище?

AВiкова iнволюцiя

BАкцiдентальна iнволюцiя

CГiпотрофiя

DДистрофiя

EАтрофiя

На гiстологiчному препаратi, забарвленому орсеїном, у середнiй оболонцi судини виявлено вiд 40 до 60 вiкончастих еластичних мембран. Назвiть цю судину:

AАртерiя еластичного типу

BАртерiя м’язового типу

CАртерiя змiшаного типу

DВена м’язового типу

EВена безм’язового типу

Вгiстологiчному препаратi органу ротової порожнини видно, що передня поверхня вистелена багатошаровим плоским незроговiлим епiтелiєм, а задня поверхня - багаторядним вiйчастим епiтелiєм. Що це за орган?

AМ’яке пiднебiння

BЯсна

CТверде пiднебiння

DГуба

EЩока

Iзольована клiтина серця людини автоматично генерує iмпульси збудження з частотою 60 разiв за хвилину. З якої структури серця отримано цю клiтину?

AСиноатрiальний вузол

BПередсердя

CШлуночок

DАтрiовентрикулярний вузол

EПучок Гiса

Якорные тесты за 2007

У хворого 43-х рокiв у шлунку погано перетравлюються бiлки. Аналiз шлункового соку виявив низьку кислотнiсть. Функцiя яких клiтин шлунка порушена в даному випадку?

AПарiєтальнi екзокриноцити

BГоловнi екзокриноцити

CСлизовi клiтини (мукоцити)

DЕндокриннi клiтини

EШийкові мукоцити

Удитини 2-х рокiв виникли судоми внаслiдок зниження концентрацiї iонiв кальцiю в плазмi кровi. Функцiя якого ендокринного органу знижена?

AПрищитоподiбнi залози

BГiпофiз

CКора наднирникiв

DШишкоподiбна залоза

EТимус

Улюдини частота серцевих скорочень постiйно утримується на рiвнi 40 разiв за хвилину. Що

єводiєм ритму серця у неї?

AАтрiовентрикулярний вузол

BСиноатрiальний вузол

CПучок Гiса

DНiжки пучка Гiса

EВолокна Пуркiн’є

Упiдлiтка внаслiдок радiоактивного опромiнення значно постраждала лiмфоїдна система,

вiдбувся розпад великої кiлькостi лiмфоцитiв. Вiдновлення нормальної формули кровi можливо завдяки дiяльностi залози:

AТимус

BЩитоподiбна

CПечiнка

DПiдшлункова

EНаднирники

На препаратi яєчника, забарвленому гематоксилiном-еозiном, визначається фолiкул, в якому клiтини фолiкулярного епiтелiю розмiщенi в 1-2 шари та мають кубiчну форму, навколо овоциту видно оболонку яскраво-червоного кольору. Назвiть цей фолiкул:

A Первинний

BПримордiальний

CВторинний

DЗрiлий

EАтретичний

Векспериментi певним чином зруйнована значна кiлькiсть стовбурових клiтин червоного кiсткового мозку. Оновлення яких популяцiй клiтин у складi пухкої сполучної тканини буде загальмовано?

AМакрофаги

BФiбробласти

CПiгментнi клiтини

DЛiпоцити

EПерицити

Пiд час гiстологiчного дослiдження тимуса чоловiка 40-ка рокiв, визначено зменшення частки паренхiматозних елементiв залози, збiльшення частки жирової та пухкої сполучної тканини, збагачення її тимусними тiльцями при незмiннiй загальнiй масi органу. Як зветься таке явище?

AВiкова iнволюцiя

BАкцiдентальна iнволюцiя

CГiпотрофiя

DДистрофiя

EАтрофiя

При непрямому гiстогенезi кiсткової тканини трубчастих кiсток мiж епiфiзарним та дiафiзарним центрами окостенiння утворюється пластинка, що в подальшому забезпечує рiст кiсток у довжину. Як називається ця структура?

AМетафiзарна пластинка

BКiсткова манжетка

CКiсткова пластинка

DОстеон

EШар внутрiшнiх генеральних пластинок

На електроннiй мiкрофотографiї фрагменту нирки представлена приносна артерiола, у якiй пiд ендотелiєм видно великi клiтини, що мiстять секреторнi гранули. Назвiть даний вид клiтин:

AЮкстагломерулярнi

BМезангiальнi

CГладеньком’язовi

DЮкставаскулярнi

EIнтерстицiйнi

Соседние файлы в папке Тесты