Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты / Gistologia_testy

.pdf
Скачиваний:
177
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
17.87 Mб
Скачать

AГолокриновий

BМерокриновий

CМакроапокриновий

DМiкроапокриновий

EМерокриновий та мiкроапокриновий

До пологового вiддiлення госпiталiзували жiнку зi слабкiстю пологової дiяльностi. Який засiб необхiдно використати для стимуляцiї скорочень матки?

AОкситоцин

BВазопресин

CГонадолiберин

DКортиколiберин

EСоматостатин

Якорные тесты за 2012

При розтинi тiла померлого чоловiка 65-ти рокiв, який страждав на захворювання легень, патологiчний процес переважно був локалiзований у бронхах, де при гiстологiчному дослiдженнi були чiтко виднi залози, хрящовi острiвцi та багаторядний цилiндричний миготливий епiтелiй. В яких бронхах вiдбулися змiни?

AСереднi бронхи

BГоловнi бронхи

CВеликi бронхи

DМалi бронхи

EТермiнальнi бронхiоли

На препаратi м’якої мозкової оболонки виявляється судина, у стiнцi якої вiдсутня середня оболонка, зовнiшняоболонка зрощена з оточуючою тканиною, внутрiшня оболонка побудована iз базальної мембрани та ендотелiю. Що це за судина?

AВена волокнистого типу

BВена м’язового типу зi слабким розвитком м’язових елементiв

CАртерiя м’язового типу

DАртерiола

EАртерiя змiшаного типу

Запалення характеризується розширенням кровоносних судин на дiлянцi пошкодження, зменшенням кровообiгу, пiдвищенням проникливостi стiнки судин. Яким з нижче наведених клiтин належить головна роль в цьому?

AТканиннi базофiли

BФiбробласти

CПлазмоцити

DЕозинофiли

EМакрофаги

На препаратi нирки розрiзняються нефрони, якi лежать на межi мiж кiрковою та мозковою речовиною, мають однаковий дiаметр приносних i виносних артерiол. Назвiть, яка функцiя буде порушена при їхньому пошкодженнi?

AШунтування кровi при iнтенсивному кровообiгу

BСинтез ренiну

CСинтез простагландинiв

DСинтез еритропоетину

EАктивнiсть натрiєвого рецептора

Улюдини збiльшений вмiст iонiв кальцiю в плазмi кровi, зменшений – у кiстках. Надмiрна секрецiя якого гормону може спричинити такi змiни?

AПаратгормон

BТироксин

CТрийодтиронiн

DТиреокальцитонiн

EАльдостерон

При авторадiографiчному дослiдженнi епiтелiю тонкої кишки було виявлено, що його повне оновлення вiдбувається протягом 3-х дiб за рахунок пролiферацiї малодиференцiйованих клiтин. Вкажiть їх локалiзацiю:

AДно крипт

BВерхiвка ворсинок

CОснова ворсинок

DБiчна поверхня ворсинок

EВласна пластинка слизової оболонки

До косметолога звернулася пацiєнтка зi скаргами на появу чорних цяток на обличчi. Пiсля обстеження було встановлено, що поява цяток пов’язана з порушенням видiлення секрету сальних залоз. Який тип секрецiї характерний для цих залоз?

AГолокриновий

BМерокриновий

CМакроапокриновий

DМiкроапокриновий

EМерокриновий та мiкроапокриновий

На електроннiй фотографiї представлена органела, що являєсобою великий полiпротеазний комплекс, що складається з трубкоподiбної та двох регуляторних частин, якi розташованi на обох кiнцях органели. Остання виконуєфункцiю протеолiзу. Назвiть цю органелу:

A Протеасома

BЦентрiоль

CВключення

DРибосома

EКомплекс Гольджi

Дитина 6-ти рокiв знаходиться на стацiонарному лiкуваннi з дiагнозом алергiчного ринiту. В кровi: змiни в лейкоцитарнiй формулi. Кiлькiсть яких клiтин лейкоцитарного ряду може бути збiльшена?

AЕозинофiли

BТ-лiмфоцити

CВ-лiмфоцити

DБазофiли

EНейтрофiли

До офтальмолога звернувся пацiєнт зi скаргами на рiзi в очах. При обстеженнi встановлена ерозiя рогiвки - вiдсутнiсть поверхневого i шипуватого шарiв епiтелiю. Якi клiтини будуть забезпечувати регенерацiю ушкодженого епiтелiю?

AБазальнi

BКлiтини рогового шару

CКлiтини зернистого шару

DКлiтини блискучого шару

EКлiтини поверхневого шару

Якорные тесты за 2013

При проведенi наукового експерименту дослiдник зруйнував структуру однiєї з частин клiтини, що порушило здатнiсть клiтини до подiлу. Яка структура була зруйнована найбiльш iмовiрно?

AЦентросома

BГлiкокалiкс

CПластичний комплекс

DМiкрофiбрили

EМiтохондрiї

Дитина 4-х рокiв вдихнула ґудзик, який за допомогою бронхоскопу був видалений з правого головного бронху. Який епiтелiй бронху найбiльш iмовiрно ушкоджений стороннiм предметом?

AОдношаровий багаторядний вiйчастий

BБагатошаровий незроговiлий

CОдношаровий низькопризматичний

DПерехiдний

E Одношаровий плоский

На електроннiй мiкрофотографiї епiдермiсу шкiри серед клiтин кубiчної форми видiляються паростковi клiтини, в цитоплазмi яких добре розвинутий апарат Гольджi, багато рибосом i меланосом. Назвiть цi клiтини:

AМеланоцити

BКератиноцити

CКлiтини Лангеганса

DКлiтини Меркеля

EТканиннi базофiли

На мiкропрепаратi очного яблука плода спостерiгається пошкодження рогiвки. Частина якого зародкового листка була уражена в процесi ембрiонального розвитку?

AЕктодерма

BЕнтодерма

CМезодерма

DДерматом

EНефротом

На препаратi представлено орган, вкритий сполучнотканинною капсулою, вiд якої вiдходять трабекули. В органi можна розрiзнити кiркову речовину, де мiстяться лiмфатичнi вузлики та мозкову речовину, представлену тяжами лiмфоїдних клiтин. Який орган представлений на препаратi?

AЛiмфатичний вузол

BТимус

CСелезiнка

DЧервоний кiстковий мозок

EМигдалики

На препаратi м’якої мозкової оболонки виявляється судина, у стiнцi якої вiдсутня середня оболонка, зовнiшня оболонка зрощена з оточуючою тканиною, внутрiшня оболонка побудована iз базальної мембрани та ендотелiю. Що ц е за судина?

AВена волокнистого типу

BВена м’язового типу зi слабким розвитком м’язових елементiв

CАртерiя м’язового типу

DАртерiола

EАртерiя змiшаного типу

Студентка 22-х рокiв звернулася до лiкаря iз скаргами на пiдвищення температури тiла до 38oC, слабкiсть, бiль у горлi. Об’єктивно: язик вкритий бiлим нальотом. Якi гiстологiчнi структури язика беруть участь в утвореннi цього нальоту?

A Епiтелiй ниткоподiбних сосочкiв

BЕпiтелiй листоподiбних сосочкiв

CЕпiтелiй грибоподiбних сосочкiв

DЕпiтелiй жолобкуватих сосочкiв

EСполучнотканинна основа всiх сосочкiв язика

Якорные тесты за 2014

Пiсля загоєння рани на її мiсцi утворився рубець. Яка речовина є основним компонентом цього рiзновиду сполучної тканини?

AКолаген

BЕластин

CГiалуронова кислота

DХондроiтин-сульфат

EКератансульфат

Угiстопрепаратi представлений паренхiматозний орган, що має кiркову i мозкову речовину. Кiркова утворена тяжами епiтелiоцитiв, мiж якими проходять кровоноснi капiля-ри. Тяжi формують три зони. Мозко ва речовина складається з хромафiноцитiв i венозних синусоїдiв. Який орган має данi морфологiчнi ознаки?

AНаднирник

BНирки

CЛiмфатичний вузол

DТимус

EЩитоподiбна залоза

Устiнцi бронху при гiстологiчному дослiдженнi чiтко визначаються залози, хрящовi острiвцi та багаторядний цилiндричний миготливий епiтелiй. Якi бронхи дослiджують?

AСереднi

BГоловнi

CВеликi

DМалi

EТермiнальнi бронхiоли

В гiстологiчному препаратi визначається орган, стiнка якого утворена трьома оболонками. Внутрiшня оболонка складається з ендотелiюi тонкого пiдендотелiального шару. Зовнiшня оболонка найтовстiша. Який орган представлений у препаратi?

AВена

BАртерiя

CСечовiд

DСерце

EМатка

Пiд час судово-медичної експертизи жiнки, яка загинула у автокатастрофi, знайдено ембрiон на стадiї ранньої гаструли. Назвiть мiсце його локалiзацiї при умовi нормального розвитку:

AСтiнка матки

BАмпульна частина яйцепроводу

CМаткова частина яйцепроводу

DЯєчник

EЧеревна порожнина

Упацiєнта встановлено порушення синтезу та видiлення вазопресину. В якому вiддiлi нефрона найбiльше порушиться процес сечоутворення?

AЗбiрна трубочка

BПроксимальний звивистий каналець

CТонка частина петлi Генле

DТовста частина петлi Генле

EКлубочок

Пiд час електронномiкроскопiчного дослiдження бiоптату гепатоцитiв на бiлiарному полюсi виявлено велику кiлькiсть плоских цистерн, сплющених у центральнiй частинi й розширених на периферiї, та дрiбних мiхурцiв iз секреторними гранулами. Назвiть цю структуру:

AКомплекс Гольджi

BЛiзосома

CЕндоплазматична сiтка

DПiноцитознi мiхурцi

EМiкротрубочки

На мiкропрепаратi плiвки пухкої сполучної тканини видно клiтину овальної форми, зi свiтлою цитоплазмоюi великим ядром що мiстить специфiчний малюнок гетерохроматину у виглядi циферблату годинника (або спиць колеса). Яка клiтина у полi зору?

AПлазмоцит

BМакрофаг

CТканинний базофiл

DФiбробласт

EАдипоцит

На електроннiй мiкрофотографiї представлена клiтина нейрального походження. Термiнальна частина дендрита клiтини має цилiндричну форму i складається з 1000 замкнутих мембранних дискiв. Яка клiтина зображена на мiкрофотографiї?

AПаличкова нейросенсорна

BКолбочкова нейросенсорна

CНейрон спинномозкового вузла

DНейрон кори великих пiвкуль

EНейрон переднiх рогiв спинного Мозку

Спецiальний режим харчування призвiв до зменшення iонiв CA2+ в кровi. До збiльшення секрецiї якого гормону це призведе?

AПаратгормон

BТирокальцитонiн

CВазопресин

DСоматотропiн

EТироксин

Якорные тесты за 2015

В гiстологiчному препаратi визначається орган, стiнку якого утворюють три оболонки. Внутрiшня оболонка складається з ендотелiя та тонкого пiдендотелiального шару. Зовнiшня оболонка найтовща. Вкажiть, який орган представлено у препаратi?

AВена

BАртерiя

CСечовiд

DСерце

EМатка

До лiкаря звернувся чоловiк 27-ми рокiв. При оглядi було виявлено збiльшення кистей, стоп та нижньої щелепи. Крiм того спостерiгалися деформацiя суглобiв (kiphosis),гормональнi порушення (iмпотенцiя, атрофiя яєчок). Функцiя якої залози порушена?

AПередня частка гiпофiзу

BНаднирковi залози

CШишкоподiбне тiло

DЩитоподiбна залоза

EПрищитоподiбнi залози

На електронномiкроскопiчнiй фотографiї поперечного зрiзу волокна чiтко вiзуалiзуються декiлька осьових цилiндрiв з мезаксонами. Яке це волокно?

AНервове безмiєлiнове

BРетикулярне

CКолагенове

DЕластичне

EНервове мiєлiнове

Пiд час електронномiкроскопiчного дослiдження бiоптату гепатоцитiв на бiлiарному полюсi виявлено велику кiлькiсть плоских цистерн, сплющених у центральнiй частинi й розширених на периферiї, та дрiбних мiхурцiв iз секреторними гранулами. Назвiть цю структуру:

AКомплекс Гольджi

BЛiзосома

CЕндоплазматична сiтка

DПiноцитознi мiхурцi

EМiкротрубочки

На препаратi представлено орган ендокринної системи, зовнi вкритий сполучнотканинною капсулою, вiд якої всередину органа вiдходять перегородки, що дiлять його на часточки. Кожна часточка складається з двох видiв клiтин - нейросекреторних пiнеалоцитiв - полiгональних клiтин з вiдростками, локалiзованих центрально, та глiоцитiв (астроцитiв) - на периферiї. Що за орган представлено на препаратi?

AЕпiфiз

BГiпофiз

CГiпоталамус

DЩитоподiбна залоза

EМозкова речовина наднирникiв

Укровi чоловiка 26-ти рокiв виявлено 18% еритроцитiв сферичної, сплощеної, кулястої та остистої форм. Iншi еритроцити були у формi двоввiгнутих дискiв. Як називається таке явище?

AФiзiологiчний пойкiлоцитоз

BПатологiчний пойкiлоцитоз

CФiзiологiчний анiзоцитоз

DПатологiчний анiзоцитоз

EЕритроцитоз

Пiд час судово-медичної експертизи жiнки, яка загинула у автокатастрофi, знайдено ембрiон на стадiї ранньої гаструли. Назвiть мiсце його локалiзацiї за умови нормального розвитку:

AСтiнка матки

BАмпульна частина яйцепроводу

CМаткова частина яйцепроводу

DЯєчник

EЧеревна порожнина

Хворий 30-ти рокiв звернувся до лiкаря зi скаргами на пiдвищення температури тiла до 38oC, слабкiсть, бiль у горлi. Об’єктивно: язик вкритий бiлим нальотом. Якi гiстологiчнi структури язика беруть участь в утвореннi цього нальоту?

AЕпiтелiй ниткоподiбних сосочкiв

BЕпiтелiй листоподiбних сосочкiв

CЕпiтелiй грибоподiбних сосочкiв

DЕпiтелiй жолобкуватих сосочкiв

EСполучнотканинна основа всiх сосочкiв язика

При дослiдженнi тимуса дитини 5-ти рокiв, що померла вiд гострої деструктивної стафiлококової пневмонiї, виявлено зменшення маси залози до 3,0 г. При гiстологiчному дослiдженнi в тимусi знайдено: зменшення часточок залози, значне зменшення кiлькостi лiмфоцитiв з колапсом строми часточок, iнверсiя шарiв, кистоподiбне збiльшення тiлець Гассаля. Який з перерахованих дiагнозiв найбiльш iмовiрний?

AАкцидентальна iнволюцiя тимусу

BГiпоплазiя тимусу

CТимомегалiя

DДисплазiя тимусу

EАгенезiя тимусу

Соседние файлы в папке Тесты