Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты / Gistologia_testy

.pdf
Скачиваний:
177
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
17.87 Mб
Скачать

EБазофільні лейкоцити

Вумовах експерименту в організм піддослідної тварини ввели антитіла проти тимозинів. Диференціація яких клітин порушиться в першу чергу?

AТ-лімфоцитів.

BМоноцитів.

CВ-лімфоцитів.

DМакрофагів.

EПлазмоцитів.

При аналізі крові у хворого паразитним захворюванням (глистова інвазія) виявлено підвищення у крові:

AЕозинофілів

BЛімфоцитів

CМоноцитів

DБазофілів

E-

Ворганізмі хворого виявлені антитіла проти тимозинів. Диференціація яких клітин порушена

упацієнта в першу чергу?

AТ-лімфоцитів

BВ-лімфоцитів

CМоноцитів

DМакрофагів

E--

Відомо, що плазматичні клітини виробляють специфічні антитіла на даний антиген. При введенні антигену кількість плазмоцитів збільшується. За рахунок яких клітин крові відбувається збільшення числа плазмоцитів?

AВ–лімфоцити

BТ-лімфоцити

CНейтрофіли

DЕозинофіли

EБазофіли

При аналізі крові виявлено знижений вміст гемоглобіну. Яка функція крові порушиться при цьому?

AТранспорт газів

BТранспорт гормонів

CЗабезпечення імунітету

DЗсідання

EТранспорт поживних речовин

Ухворого на пневмонію у загальному аналізі крові виявлено зростання загальної кількості лейкоцитів. Як називається це явище?

AЛейкоцитоз

BАнемія

CЛейкопенія

DАнізоцитоз

EПойкілоцитоз

Укрові чоловіка 26 років виявлено 18% еритроцитів сферичної, сплощеної, шаровидної та остистої форми. Інши еритроцити були у формі двоввігнутих дисків. Як називається таке явище?

AФізіологічний пойкілоцитоз

BПатологічний пойкілоцитоз

CФізіологічний анізоцитоз

DПатологічний анізоцитоз

EЕритроцитоз

Укрові хворого виявлено 12,5% еритроцитів діаметром більше 8мкм, 12,5% еритроцитів менше 6 мкм, решта еритроцитів мали діаметр 7,1 - 7,9 мкм. Як називається таке явище?

AФізіологічний анізоцитоз

BПатологічний анізоцитоз

CФізіологічний пойкілоцитоз

DПатологічний пойкілоцитоз

EЕритроцитоз

До лікаря звернулась хвора зі скаргами на нежить, який посилюється навесні у період цвітіння рослин. Було встановлено діагноз алергійного риніту. Які зміни лейкоцитарної формули можна чекати при аналізі крові цієї хворої?

AЕозинофілія

BЗсув формули вліво

CЛімфопенія

DЕозинопенія

EЛімфоцитоз

На препараті мазка крові виявлена клітина з ядром, яке має декілька сегментів. Цитоплазма містить невеликі гранули, які забарвлені як основнимиґ. так і кислими барвниками. Яку назву має ця клітина?

A Нейтрофіл

BЕозинофіл

CБазофіл

DЛімфоцит

EМоноцит

Укрові дівчини 16 років, котра страждає аутоімунним запаленням щитовидної залози, виявлено численні плазматичні клітини. З проліферацією та диференціюванням яких клітин крові пов’язано збільшення кількості плазмоцитів?

AВ-лімфоцитів

BТ-хелперів

CТканинних базофілів

DТ-кілерів

EТ-супресорів

Відомо, що плазматична клітина виробляє специфічні антитіла на даний антиген. При введенні антигена кількість плазматичних клітин збільшується. За рахунок яких клітинок крові відбуваться збільшення числа плазмоцитів?

AВ-лімфоцити

BТ-лімфоцити

CМоноцити

DБазофіли

EЕозінофіли

Упрепараті червоного кісткового мозку людини визначаються скупчення гігантських клітин, розташованих в тісному контакті з синусоїдними капілярами. Назвіть формені елементи крові, які утворюються з цих клітин.

AКров’яні пластинки

BЕритроцити

CЛейкоцити

DМоноцити

EЛімфоцити

Філоподії мегакаріоцитів крізь пори синусоїдних капілярів червоного кісткового мозку проходять у просвіт судин, де фрагментуються на окремі пластинки. Які формені елементи крові утворюються таким чином?

AТромбоцити.

BЕритроцити.

CЛімфоцити.

DРетикулоцити.

EМоноцити.

Упроцесі еритропоезу виникають контакти між дозріваючими форменими елементами крові і клітинами, які виділяють на поверхню еритробластів залізо у складі феритину. Які клітини червоного кісткового мозку сприяють таким чином синтезу гемоглобіну у цитоплазмі еритробластів?

AМакрофаги.

BФібробласти.

CПерицити.

DЛімфоцити.

EМоноцити.

Переливання резус-позитивної крові резус-негативному пацієнту викликає утворення резусантитіл і гемоліз. Яка клітина крові є носієм резус-фактора?

AЕритроцит.

BТромбоцит.

CЛімфоцит.

DМоноцит.

EНейтрофіл.

Упроцесі розвитку еритроцитів у мієлоїдній тканині виникають структурні комплекси - еритробластичні острівці у центрі яких розташовується клітина, численні відростки якої охоплюють еритробласти. Визначте цю клітину.

AМакрофаг.

BФібробласт.

CЕндотеліоцит.

DЛіпоцит.

EПерицит.

При прижиттєвому фарбуванні мазка крові діамант-крезиловим синім виявляються клітини, яким властива поліхроматофілія, у цитоплазмі виявляється сітчаста структура, що є залишками гранулярної ендоплазматичної сітки та вільних рибосом. Кількість їх у нормі становить 1-5\% від загального числа еритроцитів, а збільшення їх числа є діагностичною ознакою посиленного кровотворення. Як називають такі клітини?

AРетикулоцит

BЕритробласт

CЕритробласт поліхроматофільний

DЕритробласт базофільний

EПроерритробласт

Серед лімфоцитів розрізняють популяцію клітин, що мають мембранні рецептори до IgM, під впливом специфічних антигенів активуються, мітотично розмножуються, диференціюються у плазматичні клітини, що виробляють антитіла (імуноглобуліни). Як називаються ці клітини?

AВ-лімфоцити

BТ-лімфоцити пам’яті

CТ-лімфоцити кілери

DТ-лімфоцити – супресори

EВ-лімфоцити пам’яті

Серед субпопуляцій лімфоцитів імунологічними методами виявляють клітини, що мають рецептори Т-клітин (TCR+), що не є імуноглобулінами; розпізнають антигени, асоційовані з головним комплексом гістосумісності (МНС); виробляють перфорин та інші білки, що руйнують чужі клітини, інфіковані вірусами, деякі пухлинні клітини. Що це за клітини?

AТ-лімфоцит цитотоксичний (Т-кілер)

BТ-гелпер

CТ-супресор

DТ-лімфоцит - пам’яті

EПриродна клітина-вбивця (NK-клітина)

Серед субпопуляцій лімфоцитів розрізняють клітини, що мають рецептори Т-клітин (TCR+), підвищують активність інших Т- і В-лімфоцитів. Як називають ці клітини?

AТ-гелпер

BТ-лімфоцит цитотоксичний (Т-кілер)

CТ-супресор

DТ-лімфоцит - пам’яті

EПриродна клітина-вбивця (NK-клітина)

Серед формених елементів крові є клітини, число яких становить 3-11% від загального числа лейкоцитів. Основна функція цих клітин – перетворення на клітини макрофагічної системи у тканинах; фагоцитоз найпростіших, клітин організму, що старіють. Що це за клітини?

AМоноцити

BБазофіли

CЕозинофіли

DЛімфоцити

EНейтрофіли

Уорганізмі в результаті дії несприятливих чинників відбуваються мутації соматичних клітин. Які клітини беруть участь в знищенні генетично змінених клітин організму?

ANK-клетки

BТ-хелперы

CПлазмоцити

DМоноцити

EВ-лімфоцити

Ухворого після встановленої позитивної реакції імуноферментного аналізу встановлено діагноз СНІД. Які клітини периферичної крові страждають в першу чергу?

AТ-хелпери

BТ-супресори

CТ-кілери

DТ-клітини пам’яті

EМакрофаги

Основним методом встановлення діагнозу при захворюваннях крові служить вивчення мієлограми: процентного вмісту кровотворних клітин на різних стадіях розвитку. Вкажіть, які з нижчеперелічених клітин червоного кісткового мозку в нормі відносяться до периферійного кровотоку.

AРетикулоцит

BМегакаріоцит

CПроеритробласт оксифільний

DПроеритробласт базофільний

EМієлоцит

Вексперименті тварині двічі, через визначений проміжок часу, вводили той самий антиген. При цьому вторинна імунна відповідь розвивалася набагато швидше і була більш інтенсивною. Які клітини забезпечують таку швидку відповідь?

AКлітини пам'яті Т- і В- типу і імунобласти

BПлазматичні клітини

CNK-клітини

DТ-кілери

EТ-супресори

При дослідженні мазка крові хворого в лейкоцитах (нейтрофілах) виявлені бактерії. Як вони туди потрапили?

AФагоцитоз

BПасивний транспорт

CАктивний транспорт

DЕкскреція

EПіноцитоз.

Ухворого гострим лейкозом в мазку крові серед лейкоцитів визначаються переважно клітини округлої форми з щільним округлим ядром і вузьким обідком цитоплазми, які по розмірах схожі або декілька менше діаметру еритроцитів. Назвіть ці клітини

Aлімфоцити

Bбазофіли

Cнейтрофіли

Dеозинофіли

Eмоноцити

В мазку крові здорової людини виявлена клітина з сегментованим ядром, світло-оксифільною цитоплазмою, в якій містяться дрібні гранули, що сприймають і кислі, і основні барвники. Яка це клітина?

Aнейтрофіл

Bбазофіл

Cеозинофіл

Dлімфоцит

Eмоноцит

Після опромінювання у людини з'явилася велика кількість клітин мутантів. Через деякий час більшість з них були розпізнані і знищені клітинами імунної системи, а саме:

AT-ліфоцитами-кіллерами

BПлазмобластами

CT-лімфоцитами-супресорами

DСтовбуровими клітинами

EВ-лімфоцитами

Кровотворні органи

На електронній мікрофотографії представлена клітина мікрофагічної природи, вздовж відростків якої розміщуються еритроцити та різних стадіях диференціювання. Клітина якого органу представлена?

AЧервоний кістковий мозок

BТимус

CСелезінка

DМигдалик

EЛімфатичний вузол

Відомо, що в периферичній крові людини можуть з'являтися мегалоцити. Коли в нормі є ці клітини в крові?

AВ ембріональному періоді

BУ віці до 1 року

CУ віці від 1 до 30 років

DУ старому віці

EПід час вагітності

На електронній мікрофотографії видна клітина відросткової форми, що містить у глибоких інвагінаціях плазмолеми диференціюючі лімфоцити. Для якого органу характерна така ультраструктура?

AТимус

BЧервоний кістковий мозок

CСелезінка

DМигдалик

EПечінка

На препараті представлений орган, в ретикуляторній стромі якого розміщуюються зрілі формені елементи крові і видні лімфоїдні утворення. Який орган предствлений на препараті?

AСелезінка

BЛімфатичний вузол

CМигдалик

DТимус

EЧервоний кістковий мозок

На гістологічному препараті предствлений орган, в якому лімфоцити утворюють три види лімфоїдних структур: лімфатичні вузлики, мозкові тяги та синуси. Який орган представлений?

AЛімфатичний вузол

BСелезінка

CТимус

DМигдалик

EЧервоний кістковий мозок

На мікропрепараті представлений орган, долькової будови строму якого складають епітеліоцити відросткової форми. Який орган представлений?На микропрепарате представлен орган дольчатого строения строму котрого составляют эпителиоциты отросчатой формы. Какой орган представлен?

AТимус

BКрасный костный мозг

CСелезенка

DМиндалина

EЛимфатический узел

Мозкова речовина часточки кровотворного органа на гістологічному препараті має світліше забарвлення і містить епітеліальні тільця. Якому органу належать дані морфологічні ознаки?

AТимусу.

BЛімфатичному вузлу.

CСелезінці.

DПечінці.

EНирці.

Впунктаті мілоїдної тканини дитини 6 років знаходяться клітини, в яких в процесі диференціювання відбувається пікноз і видалення ядра. Назвіть вид гемопоезу, для якого характерні дані морфологічних змін.

AЕритроцитопоез.

BТромбоцитопоез.

CГранулоцитопоез

DЛімфоцитопоез

EМоноцитопоез

При гістологічному обстеженні біоптату червоного кісткового мозку знайдені клітини гранулоцитарного ряду. Вкажіть, які зміни відбуваються з ядром при диференціюванні цих клітин.

AСегментація.

BПоліплоїдизація.

CПікноз

DЕнуклеація.

EЗбільшення розмірів.

На електронній мікрофотографії червоного кісткового мозку визначається мегакаріоцит, в периферійній частині цитоплазми якого виявляються демаркаціонні канали. Яку роль відіграють дані структури?

AУтворення тромбоцитів.

BЗбільшення площі поверхності клітин.

CЗбільшення кількості йонних каналів.

DПоділ клітини

EРуйнування клітини

Удитини з порушеною імунною реактивністю проведено вивчення антигеннезалежної проліферації і диференціювання Т-лімфоцитів. Пунктат якого органу був взятий для дослідження?

AТимусу.

BСелезінки.

CЛімфатичного вузла.

DЧервоного кісткового мозку.

EПіднебінного мигдалика.

На мікропрепараті тонкої кишки у власній пластинці слизової оболонки виявили скупчення клітин кулястої форми з великими базофільними ядрами, які оточені вузьким

ободком цитоплазми. У більшості таких скупчень центральна частина світла і містить менше клітин, ніж периферійна. До якої морфологічної структури належать такі скупчення?

AЛімфатичний вузлик.

BНервовий вузлик.

CЖирові клітини.

DКровоносні судини.

EЛімфатичні судини.

На мікропрепараті з контурами бобоподібного органу спостерігається кіркова та мозкова речовина. Кіркова речовина представлена окремими кулястими вузликами діаметром 0,5 …1 мм, а мозкова – мозковими тяжами. З якого органа зроблено гістологічний зріз?

AЛімфатичного вузла.

BНирки.

CТимуса.

DНаднирника.

EСелезінки.

Зроблено гістологічний зріз через лімфатичний вузол. На мікропрепараті спостерігається розширення його паракортикальної зони. Проліферація якого виду клітин лімфатичного вузла обумовила цей процес?

AТ-лімфоцитів.

BБереговіх макрофагів.

CПлазмоцитів.

DМакрофагів.

EРетикулоцитів.

Соседние файлы в папке Тесты