Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести на іспит .doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
237.57 Кб
Скачать

2. Пілефлебіт

3. Післяопераційний перитоніт

4. Тіфліт

5. Гостра кишкова непрохідність

2) У хворої 67 років після прийому жирної їжі з’явився сильний біль в епігастрії, правому і лівому підребер’ї, була блювота з домішком жовчі. З анамнезу відомо, що хвора страждає хронічним калькульозним холециститом, виразкової хворобою. Клінічно: стан хворої середньої важкості. Неспокійна, стогне від болю в животі. РS=100 уд. за хв. Язик сухий. Живіт здутий, болючий при пальпації в епігастрії і правому підребір’ї. Симптом Щоткіна-Блюмберга, Спіжарського від’ємні. Симптом Мейо-Робсона і Воскресенського – позитивні. Температура 37,5 С, лейкоцитоз – 10,1Х109/л. Найбільш вірогідний діагноз?

1. Загострення калькульозного холециститу

2. Гостра кишкова непрохідність

3. Гострий панкреатит

4. Гострий апендицит

5. Перфорація виразки 12-палої кишки

3) В приймальне відділення звернувся хворий зі скаргами на сильний біль, набряк і почервоніння в області грижового вип’ячування навколопупочної ділянки. Пупочна грижа у хворого більше 10 років. При загальному огляді у хворого було виявлено розчухи та мацерацію шкіри в області грижового вип’ячування. Симптом кашльового поштовху – позитивний. Ваш діагноз і тактика лікування?

1. Запалення грижового мішка. Консервативне лікування: антибіотикотерапія, дезинтоксікаційна терапія, місцеве лікування.

2. Запалення грижового мішка. Оперативне лікування.

3. Копростаз. Консервативне лікування.

4. Защемлена пупкова кила. Оперативне лікування.

5. Травма грижового мішка. Оперативне лікування.

4) Хворий 70 років раптово відчув гострий біль в животі. Інтенсивність болю наростає, біль прийняв розлитий характер. Хворий блідий. Була одноразова блювота. Періодично лікувався з приводу атрофічного гастриту. Живіт напружений. Печінкова тупість збережена. При обзорній рентгенографії живота патологічних тіней не виявлено. Сформулюйте попередній діагноз.

1. Гострий панкреатит

2. Гострий холецистит

3. Перфоративна виразка шлунка

4. Тромбоз мезентеріальних судин

5. Перфорація пухлини шлунка

5) Хворий 65 років скаржиться на сильний переймоподібний біль в животі, нудоту, багаторазову блювоту. Хворіє протягом доби, коли з’явились вище названі симптоми. Обєктивно: шкіра і склери звичайного кольору, язик сухий з білими нашаруваннями. Пульс – 92 удара в одну хвилину. А/Т – 150/80 мм рт.ст.. Живіт симетричний, рівномірно здутий, при пальпації болючий в епігастральній та мезогастральній ділянках, визначаються позитивні симптоми Валя, “шума плеска”. При обзорній рентгенографії органів живота відмічається позитивний посимптом “чаші Клойбера”. Фізіологічні відравлення: стілець був дві доби тому, сечовиділення – безболісне, нечасте. Який діагноз Ви поставите хворому?

1. Гострий панкреатит

2. Гостра кишкова непрохідність

3. Гострий перитоніт

4. Перфоративна виразка двенадцятипалої кишки.

5. Перфоративна виразка шлунка

Варіант – VIII

1) У хворого 22 років, оперованого 16 годин тому з приводу гострого апендициту, з’явилась слабкість, головокружіння. Хворий блідий, пульс 110 уд. за хвилину. Живіт м”ягкий, болючий в ділянці операційної рани. В пологих місцях живота визначається вкорочення перкуторного звуку. Яке ускладнення Ви запідозрите?

1. Перитоніт

2. Абсцес