Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників .doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
1.69 Mб
Скачать

2. Молодша медична сестра з догляду за хворими

ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Працює під керівництвом медичної сестри з догляду за хворими. Забезпечує чистоту та охайність хворих і приміщення. Проводить догляд за шкірою хворих, обробляє пролежні. Годує тяжкохворих. Стежить за використанням і зберіганням предметів догляду за хворими. Проводить заміну постільної і натільної білизни. Бере участь у транспортуванні тяжкохворих. Стежить за додержанням хворими і відвідувачами правил внутрішнього розпорядку лікувального закладу.

ПОВИННА ЗНАТИ: права, обов'язки та відповідальність молодшої медичної сестри з догляду за хворими; правила санітарії і гігієни; нескладні медичні маніпуляції (постановка банок, гірчичників, компресів тощо); правила охорони праці.

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ

Повна або базова загальна середня освіта, підготовка на курсах або робочому місці. Без вимог до стажу роботи.

3. Молодша медична сестра (санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця тощо)

ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Здійснює прибирання приміщень відповідно до санітарного режиму закладу (відділення). Супроводжує хворих в лікувально-діагностичні кабінети. Виконує функції кур'єра. Допомагає старшій медичній сестрі отримувати медикаменти, інструменти, обладнання і доставляти у відділення. Отримує у сестри-господарки і забезпечує зберігання і використання за призначенням білизну, мийні засоби і господарський реманент. В аптечних закладах проводить миття аптечного посуду. Повідомляє сестру-господарку про несправності в системі опалення, водопостачання, каналізації та в електроприладах.

ПОВИННА ЗНАТИ: права, обов'язки та відповідальність молодшої медичної сестри; правила санітарії і гігієни; призначення мийних засобів і правила їх використання; правила охорони праці.

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ

Повна або базова загальна середня освіта та підготовка на робочому місці. Без вимог до стажу роботи.

4. Фасувальник медичних виробів

ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Виконує роботу з фасування і дозування лікарських засобів та інших медичних виробів. Бере участь у прийманні та розподілі товарів між відділами аптеки. Ефективно використовує та утримує в належному порядку і чистоті обладнання, ваговимірювальні прилади та фасувальні машини. Виконує правила внутрішнього трудового розпорядку закладу.

ПОВИНЕН ЗНАТИ: права, обов'язки та відповідальність фасувальника медичних виробів; правила охорони праці; правила внутрішнього трудового розпорядку закладу.

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ

Повна або базова загальна середня освіта та підготовка на робочому місці. Без вимог до стажу роботи.

____________

Надруковано: "Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 "Охорона здоров'я". Київ, 2002 р.