Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_AP.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.08.2020
Размер:
522.24 Кб
Скачать

Практичне завдання №9

Суддя Апеляційного суду Луганської області за клопотанням оперативних співробітників Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України у Луганській області, надав санкцію на прослуховування телефонного автомату, з якого постійно дзвонив член організованого злочинного угрупування Черненко. За час санкціонованого прослуховування з даного автомату дзвонило також вісім сторонніх осіб, зокрема, й Марченко. Останньому стало відомо з новин, які висвітлювали хід судового розгляду над Черненком, що підсудний був викритий за допомогою прослуховування автомату, з якого він також у цей час вів приватні розмови. Обурений цим фактом Марченко звернувся з позовом до суду щодо незаконного порушення таємниці його телефонних розмов.

Як Ви вважаєте, чи законно було порушено таємницю телефонних розмов Марченка у даному разі?

Практичне завдання №10

Народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Коваленко надіслав до Управління у боротьбі з організованою злочинністю МВС України у Донецькій області депутатський запит, у якому вимагав провести перевірку фінансово-господарської діяльності Торгового центру «Еверест». Депутатський запит був обгрунтований наявністю у комітеті інформації, що дана комерційна установа причетна до скоєння злочину, який передбачений ст. 209 Кримінального кодексу України «Легалізація (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом». Начальник УБОЗу МВС України у Донецькій області розглянувши цей запит, направив на ім'я Голови Верховної Ради України відповідь. У ній правоохоронець повідомив, посилаючись на Закон України «Про оперативно-розшукову діяльність», про неможливість задоволення вимог, заявлені у депутатському запиті народного депутата України Коваленка.

Дайте юридичну оцінку діям народного депутата України та начальника УБОЗ МВС України в Донецькій області. Хто з них перевищив свої обов'язки, а хто діяв у межах закону?

Практичне завдання №11

Народний депутат України Смирнов прибув до Перевальського райвідділу внутрішніх справ у Луганській області для з'ясування стану дотримання законності при реєстрації його співробітниками заяв про злочини та правопорушення. З метою ознайомлення із системою реєстрації заяв, Смирнов пред'явивши своє депутатське посвідчення начальнику штабу райвідділу Копиленку, попросив провести його до чергової частини. Співробітник міліції відмовив у проханні народному обранцю, пославшись на положення Інструкції, згідно якої право входу до чергової частини належить вичерпному колу осіб, серед яких народних депутатів України немає. Натомість начальник штабу запропонував Смирнову перейти до його робочого кабінету, до якого принесуть усю необхідну депутату документацію.

Наскільки юридично вірними є дії начальника штабу райвідділу у ситуації, що склалася?

Практичне завдання №12

Генеральний прокурор України на підставі матеріалів, передані йому Службою безпеки України, порушив проти Президента України кримінальну справу за ст. 364 Кримінального кодексу України. Після цього прокурором було направлено усі матеріали даної кримінальної справи до Верховної Ради України для ініціювання усунення Президента України з поста в порядку імпічменту. Глава держави не погодився з діями Генерального прокурора України та звернувся з відповідним позовом до адміністративного суду.

Спрогнозуйте рішення адміністративного суду у даній справі.

Практичне завдання №13

Під час перевірки паспортного режиму дільничний інспектор міліції встановив, що гр. Селиванов зберігав власну мисливську рушницю в кімнаті на килимі, а обладнаного місця для зберігання зброї в нього не було. Боєприпаси Селіванов зберігав у тумбочці біля ліжка, до якої неповнолітні діти практично мали доступ.

Здійсніть аналіз зазначеної ситуації.

Практичне завдання №14

Група осіб вирішили заснувати колективне підприємство і звернулася до Державного виконкому Дзержинської Ради міста Харкова з заявою про реєстрацію статуту.

Норми якої галузі права регулюють дані відносини? Проаналізуйте внутрішньо організаційні та зовнішні правові відносини (вертикаль-горизонталь). 2-3 приклади.

Практичне завдання №15

Під час перевірки TOB "ГРАНІТ", зареєстрованого в Оболонському р-ні м. Києва, державним інспектором з охорони праці була виявлена на підприємстві відсутність колективного договору. Державний інспектор, керуючись ст. 231 КУпАП наклав стягнення на директора TOB "ГРАНІТ" відповідно до ст.41-1 КУпАП у вигляді штрафу розміром 51 гривня.

Чи правомірні дії інспектора?

Практичне завдання №16

Громадянин Н. був затриманий під час продажу домашніх консервованих грибів. Дані продукти збиралися на території зони відчуження і мали високий рівень забруднення радіацією. Н. було піддано стягненню за ст.42-2 КУпАП, яке він оскаржив, мотивуючи тим, що він сам вживає ці гриби, продає їх переважно знайомим і ще ні в кого не було зафіксовано погіршення здоров'я. В задоволенні скарги було відмовлено, рішення про накладення штрафу залишено в силі.

Дайте юридичну оцінку ситуації.

Соседние файлы в предмете Административное право