Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторна №5.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
193.02 Кб
Скачать

4. Види освітніх сайтів

 

ОФІЦІЙНІ САЙТИ

 

Це сайти органів управління. На них розміщені такі освітні веб-ресурси: урядові документи, положення закони. Вчителю необхідно вміти використовувати такі ресурси, так як він є державний службовець і повинен керуватися законами, які видає держава.

Прикладами таких сайтів можуть бути: www.mon.gov.ua – офіційний сайт Міністерства освіти і науки України; www.kmu.gov.ua – Урядовий портал.

 

САЙТИ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

 

Зазвичай, сайти навчальних закладів містять довідкові відомості. Проте, існують такі заклади, які розміщуються різноманітні ОВР: навчальні матеріали своїх працівників, пропонують дистанційні курси (платні і безкоштовні), проводять різноманітні олімпіади, змагання. Крім того, можуть містити тестові системи, за допомогою яких користувач може перевірити свої знання. Поширені випадки, коли навчальний заклад має дві версії сайту – один для мережі Інтернет, інший корпоративний (тобто розрахований тільки для працівників навчального закладу). Той сайт, який розміщують в мережі Інтернет має довідковий характер, на відміну від нього, корпоративний – вміщує в собі велику кількість ОВР, доступ до яких відкритий лише працівникам закладу. Відповідно ці версії сайтів мають різницю в розмірі.

 

-  Шкільні сайти: www.infolab–school–5.narod.ru – сайт лабораторії інформатики НВК №5, м.Ізяслав; www.fml17.ck.ua – Черкаська спеціалізована школа 17.

 

-  Сайти факультетів та кафедр: http://www.ki.ifmion.npu.edu.ua – сайт кафедри інформатики НПУ Драгоманова; www.comsys.ntu–kpi.kiev.ua – кафедра обчислювальної техніки Національного технічного університету КПІ; http://www.icc.univ.kiev.ua – інформаційно–обчислювальний центр.

 

-  Сайти вищих навчальних закладів: www.npu.edu.ua – сайт Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова; www.udpu.org.ua – Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини; www.tstu.edu.ua – Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пуля.

 

КУЛЬТУРНО–ОСВІТНІ САЙТИ

 

Сюди відносять:

 

-  Віртуальні бібліотеки:

Бібліотека – знайоме для всіх місце. Саме там зберігаються всі знання накопичені протягом віків, століть, років. Пошук відомостей в бібліотеці здійснюється по каталогам, які в свою чергу систематизують матеріали за галузями знань, напрямків і т.д. З розвитком інформаційних технологій та Інтернет стали доступні віртуальні бібліотеки, які також як звичайні бібліотеки накопичують в собі ОВР з багатьох напрямків. Але на відміну від звичайної бібліотеки її ОВР знаходяться в електронному варіанті. Тут можна знайти такі ОВР: електронні книги, журнали, статті, довідники та інше.

Як і в звичайній бібліотеці, віртуальна бібліотека має каталог. Зазвичай він має риси пошукової системи – тобто, користувачу необхідно ввести ключові слова (за автором чи назвою книги) і по електронному каталозі здійснюється пошук, після чого видається результат пошуку на екран.

Деякі бібліотеки мають комерційний характер та пропонують відвідувачам придбати ту чи іншу книгу, замовити реферат чи статтю.

Зокрема, до віртуальних бібліотек можна віднести наступні:

www.nbuv.gov.ua – Національна бібліотека України ім.В.І.Вернадського; www.victoria.lviv.ua – бібліотека інформаційно–пізнавального журналу Вікторія.

 

-  Довідкові сайти бібліотек:

Крім того, потрібно вміти відрізняти віртуальні бібліотеки від довідкових сайтів бібліотек. Довідкові сайти бібліотек не містять ОВР, на них лише відображені довідкові відомості про роботу бібліотеки, її структуру, основні послуги, контакти.

www.zntu.edu.ua – сайт бібліотеки Запорізького національного технічного університету; www.lib–gw.univ.kiev.ua – сайт Наукової бібліотеки ім. М.Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Існують також довідкові сайти бібліотек, які займаються розповсюдженням книжних публікацій на комерційній основі. Відомості, що наводяться про ту чи іншу книгу, носять рекламний характер і містять відомості про автора, стислий зміст книги в цілому та її розділів, ціну та умови придбання. Якщо ж та чи інша книга дуже потрібна, то отримати цю книгу (або ксерокопії окремого розділу) можна безкоштовно, надіславши e-mail безпосередньо автору книги. Текст такого прохання може бути приблизно таким:

 

Шановний автор <Ім’я автора>. Вас турбує <Ваше ім’я>, (статус студент/викладач) з Уманського університету. Я знайшов вашу книгу <назва книги> на сайті (вказати адресу сайту). Тема моєї дипломної роботи має назву <назва теми>, один з розділів моєї дипломної роботи (має пряме відношення чи в ній розглядається) схожий з розділом вашої книги <назву розділу>. На жаль я не маю змоги придбати Вашої книги, так наша бібліотека не має фондів щоб купити її. Я буду Вам дуже вдячний, якщо Ви надішлете мені свою працю, або зображення того розділу книги, яка мене зацікавила.  Мій e-mail: Моя поштова адреса: З повагою, <Ваше ім’я>.

 

-  Колекції рефератів та інших наукових робіт: http://www.bagato-referativ.com.ua/ – сайт україномовних рефератів; www.ukrreferat.com – безкоштовна колекція рефератів.

 

-  Віртуальні журнали та газети:  Зазвичай це електронна копія паперового журналу чи газети. Дуже часто на сайтах видавництв можна скористатись великою кількістю журнальних публікацій, які є доступними в повному обсязі. Такі публікації можуть зберігатися у файлах, які мають формат pdf або користувач може переглядати статті, які розміщені на окремих сторінках сайту. Файли в форматі pdf переглядаються за допомогою програми Acrobat Reader а статті, які розміщені на окремих сторінках сайту можуть бути збережені на жорсткому диску користувача та переглядатися за допомогою броузера (тобто так само як в мережі Інтернет). Іноді публікації можуть зберігатись у txt- чи doc-форматах і для їхнього читання необхідно мати або простий блокнот, або офісну програму типу Word. Крім того, бувають такі txt-файли, які потребують додаткового завантаження спеціальної програми для читання цих файлів.

www.victoria.lviv.ua – інформаційно–пізнавальний журнал "Вікторія"; http://it.ridne.net/ - Журнал "Інформаційні технології. Аналітичні матеріали". Аналітичні матеріали та блог про сучасні інформаційні технології. Основні теми: Інтернет та WWW, комплексна автоматизація підприємств та установ, інформаційна безпека, системи аналітичного опрацювання даних. http://iknit.net – Онлайн-журнал Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій; http://aspekt-edu.kiev.ua/ - видавництво „Аспект” – деякі ОВР (зокрема, програмно-методичні та навчально-методичні) доступні для вільного завантаження. www.humanities.edu.ru – освітнє електронне Інтернет–видання для педагогів „Информатика и информационные технологии”. Тут можна завантажити ОВР: курси лекцій, навчальні плани і програми, положення і закони.

 

-  Віртуальні музеї: www.schools.keldysh.ru/sch444/museum – віртуальний музей інформатики; http://www.computer-museum.ru – віртуальний комп’ютерний музей.

 

Онлайн телеканали

Кухня ТБ

Рейтинг: 5 / 5 Голосів: 1.

Кухня ТБ онлайн

Nasa TV Digital Media

Рейтинг: 5 / 5 Голосів: 1.

Nasa TV Digital Media Nasa TV Digital Media онлайн

365 днів

Рейтинг: 5 / 5 Голосів: 1.

365 днів онлайн

Садиба

Рейтинг: 3 / 5 Голосів: 2.

Канал Садиба ТБ висвітлює всі аспекти, що стосуються заміського життя, правових питань, домоводства та забезпечення затишку і спокою вашого будинку. Садиба онлайн

UCTV

Рейтинг: 5 / 5 Голосів: 1.

UCTV - освітній онлайн телеканал, що віщає з університету Каліфорнії пізнавальні, навчальні, інформаційні програми UCTV онлайн

E-Sky TV

Рейтинг: 5 / 5 Голосів: 1.

Документальні передачі від Discovery, National Geographic і Animal Planet, з румунськими субтитрами E-Sky TV онлайн

Space Flight Now

Рейтинг: 5 / 5 Голосів: 1.

Space Flight Now - все про події повязаних з космосом. Space Flight Now онлайн

Canal Savoir

Рейтинг: 5 / 5 Голосів: 1.

Canal Savoir - канадський 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]